Kuukauden sommelierit 2019

Miten sinusta tuli sommelier? Mitkä ovat kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä? Blogimme esittelee sommeliereja työssään.  

Joulukuun 2019 sommelier on Otto Sovelius

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Otto Otniel Sovelius, 39-vuotias viinimestari. Työskentelin yli 20 vuotta eri ravintoloissa tarjoilijana ja sommelierina. Tämän hetkinen työpaikkani on viinimaahantuonnissa Vingruppen Finlandilla Etelä-Suomen aluemyyjänä. Sommelier Otto Sovelius

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?


Peruskoulun jälkeen opiskelin hetken auto- ja kuljetusalaa. Hyvin nopeasti totesin kuitenkin olevani liian seurassa viihtyvää sorttia istuakseni yksin rekan kopissa, puhumattakaan siitä, että olin todella huono kuski.

Seuraavassa yhteishaussa hain ensisijaisesti jotain ihmisläheisempää. Ykköstoiveeni oli sairaanhoito. Ravintolakoulun lisäsin hetken mielijohteesta. En ollut ikinä käynyt edes syömässä ravintolassa – Hesburgeria lukuun ottamatta, missä isoveljeni työskenteli aikoinaan.

Sain peruutuspaikan Turun ammatti-instituutin hotelli-, ravintola- ja suurtalousalan perustutkintopuolelta ja otin paikan vastaan. Ensimmäinen saliharjoittelu TAI Alabama -opetusravintolassa oli menoa. Tiesin heti, että olin löytänyt paikkani!

Kerro kolme omaa suosikkiasi keskitalveen sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä.  

Tasaisin väliajoin minusta tuntuu, että me sommelierit otamme työmme liiankin vakavasti. Ei ole täydellistä tai ainoaa oikeaa yhdistelmää. Loppujen lopuksi hyvä ruoka, hyvä seura ja hyvä viini ovat kokonaisuus: ruoka, viinin hinta, alkuperämaa ja viinin väri ei merkitse tässä yhdistelmässä mitään. Koska kuitenkin nautin myös hyvistä yhdistelmistä, mainitsen tässä pari omaa talvista suosikkiani.

 • Uuden maailman tasapainoinen tammikypsytetty Chardonnay ja kermainen kukkakaalikeitto pekonimuruilla ja krutongeilla. Kiitos tästä taivaallisesta yhdistelmästä menee kauas menneisyyteen ravintola Demoon ja Paul Hickmanille!
 • Lämmin, mausteinen lihapata: karjalanpaisti tai burgundinpata ja viiniksi punainen Pohjois-Rhônen Syrah, mieluiten tuore vuosikerta viileämmältä vuodelta ja huipputuottajalta. Alueena Saint-Joseph, Côte Rotie, Cornas tai Hermitage.
 • Munakokkeli Alban valkoisella tryffelillä sekä rutikuivaa ja raikasta Blanc de Blancs -samppanjaa, esimerkiksi Pierre Petersiltä = taivas!


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?
 

Olen hyvin ennakkoluuloton kaiken uuden edessä. Tämän hetken trendeistä natural wine -keskustelu on mielestäni tarpeettoman mustavalkoista. En haluaisi nähdä ja kuulla niin paljon vastakkainasettelua.

Toinen asia, minkä haluaisin nousevan keskusteluihin mukaan on kysymys siitä, miksi jopa heikompilaatuinen eurooppalainen viini myy ravintoloissa edelleen paremmin kuin halvempi huippulaatuinen uuden maailman viini? Tämä näkemys toki hieman kärjistäen… Mielestäni esimerkiksi Ruotsissa ollaan paljon avoimempia tässä asiassa. Voisimmeko kaikki opetella pois jossain määrin jo kangistuneista ajattelutavoista?

Millainen on hyvä sommelier?  

Hyvä ja tunnollinen työntekijä. Kuunteleva, kunnioittava ja asiantunteva asiakaspalvelija. Ikuinen opiskelija ja oppija. 1/4 psykologi, 1/4 paras kaverisi, 1/4 nöyrä työntekijä ja 1/4 businessmies.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?  

Mahdoton ajatuskin, mutta jos näin pääsisi vahingossa käymään – pitkän harkinnan jälkeen – valintani olisi Moselin puolikuiva Kabinett Riesling. Ehdottomasti viileämmän ja hapokkaamman vuoden tuotos huipputuottajalta.  


Marraskuun 2019 sommelier on Maria Markus   Olutsommelier Maria Markus

Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Maria Markus: olutsommelier, toimittaja ja viestintäyrittäjä. Minulla on oma yritys, Media Road Service, jonka kautta teen sekä toimittajan että olutsommelierin hommia.

Miten sinusta tuli olutsommelier? Miten päädyit alalle?

Innostuin olutkulttuurista kymmenisen vuotta sitten ollessani pressimatkalla Tanskassa. Minulle tarjottiin kööpenhaminalaisessa panimoravintolassa viiden ruokalajin illallinen, jossa jokaiselle ruokalajille jälkiruokaa myöten oli paritettu mainio, oman panimon olut.

Tajusin, kuinka mieletön lähijuoma meillä täällä Pohjolassa on. Toki olin tykännyt oluen mausta aina ja kokeillut jo aiemmin erikoisempiakin oluita. ”Olutherätyksen” saatuani aloin tehdä juttuja oluesta ja oluentekijöistä, ja tanskalaista panimomestaria Anders Kissmeyeria haastatellessani törmäsin termiin olutsommelier. Uteliaana ihmisenä aloin selvittää, mistä on kyse, ja lopulta päädyin Lontooseen opiskelemaan olutsommelierin tutkintoa ensimmäisenä suomalaisena.

Valmistuin The Beer and Cider Academysta vuonna 2015. Olin silloin globaalisti 87. tuon akatemian sertifioima olutsommelier, joten ainakin vielä tuolloin ammattikuntamme oli vielä pieni. Nyt tietysti määrä on jo suurempi, ja se on hieno juttu. Suomessakin meitä on jo ainakin kaksi. Olutsommelieriksi valmistumiseni jälkeen olen tehnyt lisää olutteemaisia juttuja, kouluttanut ja puhunut oluesta sekä oluen ja ruuan yhdistämisestä, houstannut maisteluita ja illallisia, tuomaroinut ja arvostellut oluita sekä ollut mukana järkkäilemässä erilaisia tapahtumia.

Olen myös kirjoittanut kirjan Rakkaudella pantua yhdessä Mika Laitisen kanssa. Toinen kirjakin on tulossa. Sitä kirjoitan Anikó Lehtisen kanssa.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja oluen yhdistelmistä!

Tykkään yhdistellä etenkin juustoja oluiden kanssa. Monissa oluissa ja juustoissa on saman tyyppisiä makumaailmoja, kuten maamaisuutta tai karamellimaisuutta. Toisaalta ne komppaavat kivasti toisiaan korostamalla vastakohtaisuuksillaan toistensa aromeja. Suolainen juusto esimerkiksi vahvistaa mukavasti oluen usein hedelmäistä makeutta. Oluen hiilihappoisuus myös raikastaa suuta rasvaisen juuston jälkeen.

Klassisia olut-juustoyhdistelmiä ovat esimerkiksi vehnäolut ja vuohenjuusto, IPA ja cheddar sekä sinihomejuusto ja barley wine.

Toinen suosikkini on oluen ja jälkiruokien yhdistäminen. Se on teema, jolla saa poikkeuksetta luotua positiivisia yllätyksiä, ja käännytettyä myös ne oluen ystäviksi, jotka eivät oluesta pidä – tai oikeastaan siis eivät vielä tiedä pitävänsä oluesta. Esimerkiksi vehnäolut juustokakun kyytipoikana tai hedelmäinen IPA porkkanakakun kanssa saa useimmat epäilijätkin hymyilemään tyytyväisinä.

Minusta on hauskaa myös yhdistää oluita kasvisruokien kera, sillä liian moni edelleen liittää oluen mielessään vain makkararuokiin tai muihin liharuokiin. Esimerkiksi keväiset parsaruuat luostarioluiden kanssa on loistava, harmoninen makuyhdistelmä.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia oluttrendejä tällä hetkellä ja miksi?

Alkoholittomien ja matala-alkoholillisten oluiden valikoimaan on tullut viime aikoina ilahduttavasti uutuuksia. Vaikka alkoholittomien oluiden makumaailmaa ei mielestäni voi eikä kannata verrata alkoholia sisältävien aromeihin, alkoholittomienkin joukosta alkaa löytyä jo melko maukkaita vaihtoehtoja, etenkin hapanoluista.  

Joitakin vuosia sitten tutustuin oluttyyliin nimeltä Italian grape ale. Se on olutta, jossa on mukana viinirypäleitä tai viinimäskiä. Hyvässä grape alessa rypäleiden aromi tulee esiin selvästi, mutta ei peittäen muita oluen aromeja. Aromimaailmassa on usein mukana hedelmäisyyttä ja maamaisuutta, ja humalointi on hyvin maltillista. Erinomaisia yleensä juustojen kera.

Yksi hauska trendi on ollut niin sanotut jälkiruokaoluet (dessert beers). Ne ovat yleensä hyvin makeita, maustettuja oluita, jotka ovat itsessään kuin jälkiruokia. Olen maistellut esimerkiksi oluita, joita siemaillessa tulee mieleen suklaakonvehdit, piparkakut tai kanelipullat.

Millaisia oluen ja ruoan yhdistelmiä suosittelet suomalaiseen joulupöytään?  

Olut on mielestäni erottamaton osa joulupöytää ja ehdoton valinta joulun ruokajuomaksi. Onhan joulupöydässä useimmiten hyvin paikallisia makuja, ja useat joulun ruuat sointuvat siksi hyvin yhteen nimenomaan maltaisten, paikallisten juomien kanssa. Itse en ainakaan osaisi valita sopivaa viiniä esimerkiksi porkkana- tai lanttulaatikoille ja silleille. Toki ymmärrän, että viineistä enemmän tietävälle se ei välttämättä ole mahdoton tehtävä.

Joulupöydän kalaruokien kanssa suosittelen raikasta pilsiä, mutta jos haluaa jotain vähän pehmeämpää makumaailmaa, myös vaalea saksalaistyyppinen vehnäolut käy hyvin. Nämä oluet sopivat myös salaattien kanssa.

Laatikkojen kanssa valitsisin hieman karamellisempia ja täyteläisempiä makuja, kuten amber tai brown alea, tai saksalaista bockia.

Lihojen kanssa voi valita tuhteja oluita. Rapsakkaasta ja aromikkaasta humaloinnista pitävät voivat nauttia kinkkunsa ihan hyvin IPA:n kanssa, mutta itse valitsisin mieluummin vaikkapa pyöreän aromikkaan ja lämmittävän belgidubbelin punaviinilasista nautittuna. Myös savuoluet sopivat lihojen seuraksi.

Hedelmäiset ja vaniljaiset jälkiruuat ja kakut toimivat hyvin esimerkiksi vaaleiden luostarioluiden kanssa. Uusia ja pirteitä makuelämyksiä metsästävät voisivat kokeilla myös hedelmäisiä hapanoluita. Suklaisille jälkiruuille ja konvehdeille ehdoton valinta on tuhti ja alkoholipitoisuudeltaan melko korkea porter tai stout.

Jos jälkiruokana on piparkakkumausteilla maustettuja leivonnaisia, kannattaa kokeilla vahvaa ja hedelmäistä IPAa. Etenkin jälkiruokaoluet on mukava tarjoilla pienempinä annoksina aromilaseista. Kannattaa muistaa myös meidän oma alkuperäisoluemme eli sahti. Se sopii joulupöytään mainiosti. Myös joulusesonkia silmällä pitäen valmistetut erikoisoluet eli jouluoluet sopivat tietysti joulupöydän yleisjuomiksi.

Jos voisit juoda vain yhtä olutta loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?  

Kyllä Fullersin ESB jaksaa pitää pintansa vuodesta toiseen. Olen nimennyt sen ”lohtuoluekseni”, sillä se toimii tilanteessa kuin tilanteessa, miltei ruuan kuin ruuan kanssa ja sitä saa aika monesta ravintolasta.  


Lokakuun 2019 sommelier on Jaakko Jokio   Jaakko Jokio

Kuka olet ja missä työskentelet?
 

Rakkaat kollegat kutsuvat minua viinitaiteilijaksi. Olen Jaakko Jokio, 36-vuotias sommelier ja viinin ammattilainen.

Harvoin työskentelen ainoastaan yhden organisaation kanssa. Tällä hetkellä minut voi tavata ravintola Carelian salissa tarjoilemassa viiniä. Vastaan L&M Restaurantsin (Werner, Döner Harjut ja Palema) viiniohjelmasta ja heidän viinin maahantuonnista. Olen myös toinen Wonderin Sommelier -kollektiivin perustajajäsenistä.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle? Olen lukion jälkeen suorittanut tutkinnon kulttuurialalta ja työskennellyt useamman vuoden teatterin ja tanssin parissa valmistumisen jälkeen. Noin 7 vuotta sitten päädyin osa-aikaisten ravintolatöiden jälkeen Hotelli Kämpin Yume-ravintolaan. Hotelli Kämp tarjosi lähes loputtomalta tuntuvan viinivalikoiman, jota ihmetellä.

Polkuni jatkui omien viinimatkojen ja Wine Advanced -tutkinnon kautta Turkuun viinimestariopintoihin, mistä valmistuin 2015 ja sillä tiellä olen edelleen.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!

 • Champagne-alueen kuohuvat ja kovat juustot: Itse kaipaan aterian loppuun nostetta ja energiaa. Moni makea viini sointuu hienosti kovien juustojen kuten Comten tai Parmesanin kanssa, mutta itse en kaipaa makeuden tarjoamaa hellivää syliä. Juustot parhaimmillaan tarjoavat todella monipuolisen ja runsaan makukokemuksen. Haluan makupalettini olevan hereillä ja herkkänä aistimaan, mitä tarjolla on.
 • Chianti ja sinisimpukat tomaattiliemessä: Wernerin jo klassikoksi muodostunut annos on sinisimpukoita tomaattiliemessä. Asiakkaat automaattisesti haluavat valkoviiniä tilatessaan annoksen, mutta keskitäyteläinen, rustiikkinen Chianti on ollut yksi parhaista viineistä, mitä olen yhdistänyt annokselle. Mekaniikka on tosin itsestään selvä, kun pohtii klassista chianti-tomaattikastike -yhdistelmää. ”Don’t fix something that ain’t broken”. 
 • Kylätason punainen Bourgogne ja rasvainen pihvi kuten entrecôt: Monet kaipaavat lihalle tuhtia punaviiniä, mutta itse olen oppinut nauttimaan eleganteista, komplekseista ja hapokkaista. Jos entrecôteen lisukkeet eivät ole makeita kuten kypsiä juureksia ja kastikkeena on esimerkiksi hollandaise, rakastan kuinka hieman tammea nähnyt kylätason punainen Bourgogne lähtee lentoon. Lihan hento maku yhdistettynä mehukkaaseen mutta monisyiseen Gevrey-Chambertiniin tekevät minut onnelliseksi. Moni cru-tason Beaujolais tarjoaa minulle samankaltaisen kokemuksen.


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?


Rieslingistä on tullut isoimmissa kaupungeissa synonyymi valkoviinille. Isot ravintolakonsernit jo pohtivat omaa suhdettaan natuviini-ilmiöön. Eli uskallan sanoa, että nämä trendit ovat väistymässä, mutta luojan kiitos eivät katoamassa.

Viinistä on tullut Suomessa uusi seurapiirien huvitus ja väline, jonka halutaan tukevan omaa imagoa ja parhaimmillaan jopa kertovan asioita omasta arvomaailmasta. Iltaa vietetään sommelierien vetämissä illanistujaisissa.

Ravintoloita ja heidän viinejään tarkastellaan enemmän kokemuksina kuin ruoka-juoma -palveluna. Suurimmissa kaupungeissa riittää asiakaskuntaa viineille, joiden maku on vähintäänkin poikkeava. Sosiaaliseen mediaan välitetään tunnelmallisia kuvia takkatulesta ja Malbec-lasillisesta. Juhlista kerrotaan kavereille ottamalla kuva kuohuviinipullosta.

Sommelierit kertovat omista ammatillisista linjauksistaan jakamalla ravintoloita ja viinien etikettejä sosiaalisessa mediassa. Aatteellisuus näkyy jo meidän kulutustottumuksissa ja uskon, että sama tulee näkymään voimakkaammin myös viinissä.

Millainen on hyvä sommelier?  

Sommelier, joka tarkastelee työtään ilmiönä. Viini ja sitä nauttivat ihmiset ovat sidottu kulttuuriin, aikaan, paikkaan ja nämä kolme asiaa elävät koko ajan. Hyvä sommelier ei vain opettele mantroja maaperästä, vaan uskaltaa katsoa viiniä kulttuuriantropologian näkökulmasta. Parhaimmillaan sommelier on tulkki, joka uskaltaa kohdata toisen ihmisen ja paljastaa jokaisen viinilasillisen kohdalla uuden viini-ilmiön tai näkökulman viiniin.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Bugey Cerdon. Se on vaaleanpunaista, makeaa ja vielä kaiken lisäksi se kuplii. Tarvitseeko muita selityksiä?    


Syyskuun 2019 sommelier on Antero ”Mussukka” Niemiaho Antero "Mussukka" Niemiaho

Kuka olet ja missä työskentelet?
  Olen Antero ”Mussukka” Niemiaho. Työskentelen Ravintola Murussa Helsingissä.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle? Sain ensimmäisen työpaikkani lasien kiillottajana, katselin sommelierien työtä ja pääsin maistelemaan erilaisia viinejä. Tuolloin en ymmärtänyt viinistä vielä paljoa, mutta viinien maailma imaisi nopeasti sisäänsä. Viinit ovat niin monimuotoisia ja niissä on paljon opiskeltavaa, mikä innostaa lukemaan.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä.  

 • Tryffelirisotto ja Seguin Lavaux St. Jacques 2001: Klassikkoyhdistelmä, joka tuo syksyisen tunnelman Ravintola Murun baarissa. Viinin kypsä, maanläheinen makumaailma täydentää mahtavasti tryffelin makua. Risoton täyteläisyyttä keventää upeasti viinissä tallella oleva hapokkuus.
 • Brie de Meaux ja Eric Bordellet Poire Granit: Yhdistelmässä upea siideri hedelmäisellä maullaan toimii kuin päärynähilloke, se raikastaa juustoa. Kevyet kuplat leikkaavat juuston rasvaisuutta.
 • Maa-artisokkakeitto ja Barbeito Sercial 10y Madeira: Kuiva ja hapokas madeira tuo tasapainoisen lisän keiton kermalla höystettyyn makuun. Paahdettu maa-artisokka ja Madeiran pähkinäinen maku leikkivät kivasti yhteen.Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?
Natuviinien ja perinteisten viinien yhtäläisyydet ja eroavaisuudet. Suurin osa maailman huippuviineistä on tehty ”naturaalein” menetelmin, niitä kuitenkin pidetään klassisen viinimaailman kulmakivinä, kuten Chateau Rayas.

Millainen on hyvä sommelier?

Hyvä sommelier on ennen kaikkea asiakaslähtöinen: hänen täytyy tietää viineistä, mutta asiakkaalle pitää osata kertoa asioita, jotka kiinnostavat juuri kyseistä asiakasta. Sommelierin tulee myös osata yhdistää ja perustella omat ruoka-juoma -yhdistelmät. Näin ei aina valittaisi kaikkein klassisimpia juoma-ruoka -pareja, vaan löytyisi uusia ja yllättäviäkin yhdistelmiä. Sommelier on ravintolan connoisseur: tietää viinien lisäksi sikareista, kahveista, väkevistä alkoholeista, ruuasta sekä niiden tarjoilusta.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?  

Viini minkä valitsisin, on Riesling Saksasta. Haluaisin jättää päätöksen tähän, sillä siitä on lähes tulkoon kaikeksi: sitä löytyy kuohuvana, runsaampana sekä makeampana. Kuitenkin jos vain yksi täytyisi valita niin aavistuksen snobin persoonani takia valintani olisi huipputuottaja Egon Müllerin Scharzhofberger Kabinett. Se on raikas, tyylikäs ja kypsytyspotentiaalia on hyvinkin runsaasti.    


Elokuun 2019 sommelier on George Loukakis   Sommelier George Loukakis

What’s your name and where do you work?  

My name is George Loukakis. My current position is Head Sommelier at Parklane, A Luxury Collection Resort & Spa in Limassol, Cyprus.

How did you first become interested in wine, and how did that interest evolve into a career?

When my uncle Nikos Loukakis was starting his career as a Sommelier, I went to see the finals for the Best Sommelier in Greece. At that time I was 17 years old. I got myself so excited with all of the knowledge that a Sommelier needs to have so that it was the love at the first sight. I tried wine for the first time at the party after the finals. 🙂

What do you think makes a good sommelier?  

A good sommelier is someone who listens and someone who talks about wine from the perspective of wine. Of course we all have opinions, but it’s about listening to guests and what they want. A good sommelier enjoys working with diners as they choose the correct wine for the food they’ll be eating.

The sommelier must be familiar with both the restaurant’s menu and the selection of wines he has available in the wine cellar as well with all available beers, spirits, cocktails etc. A good sommelier must maintain the list’s integrity while providing variety between good, lower-cost varieties and higher-priced vintages.

What are your favourite food and wine pairings? (name 3)  

 • A classic carbonara with a crisp Chablis on a 1er Cru level.
 • Clay pot orzo with lamb shank with a mature Xinomavro, Naoussa, Greece and beat that.
 • Honey dough balls with Commandaria, Cyprus, Vin Naturel style and you are in heaven.


In your opinion, what are the most interesting trends in the wine market right now? Why?


The Value Propositions Rise. We love a good bargain and we’re continuously searching for wines that offer great value for money. 2019 sets to be another year in which the price differences between the established classic wines of the world and the newcomers grow further and further apart, with the top wines of Burgundy, Bordeaux and California in particular set to become even more expensive.

We’ve seen many a wine lover lament the increased cost of these wines, often to the point of inaccessibility, yet the silver lining is that there are more great wines out there than ever before, and many of them are very well priced indeed! From lesser known regions within classic wine producing countries, to new, exciting regions popping up in places like Cyprus, Greece, Eastern Europe, Asia the selection available for an adventurous wine lover has never been better.

You can only drink one wine for the rest of your life. What is it and why?

Certainly bubbles. To keep myself fresh & crisp, yet elegant with finesse. 🙂  Heinäkuun 2019 sommelier on Noora Bouix

Noora Bouix Kuka olet?

Olen Noora Bouix ja työskentelin useita vuosia Ravintola Savoyn viinimestarina. Sitä ennen olin hotelli ja ravintola Kämpin viinimestari.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Rakastan asiakaspalvelua ja huomasin, kuinka viini on loistava työkalu, jolla voi tehdä ihmiset onnelliseksi. Ravintola Georgessa aikanaan Mikko Levoska avasi oven viinien maailmaan.

Mitä enemmän opin viineistä, sen ihanampaa oli palvella asiakkaita. Olin työskennellyt monta vuotta turistioppaana Rovaniemellä, mutta viinien ansiosta ihastuin ravintola-alaan. Olin hakenut eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan kun Kämp tarjosi minulle viinimestarin paikkaa. Onneksi en päässyt opiskelemaan ja aloitin sen sijaan Kämpissä.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä.  

 • Tulinen intialainen tai thaimaalainen curry ja jääkaappikylmä (!) hedelmäinen, pinot noir-rypäleistä tehty punaviini. Erityisen herkullinen yhdistelmä on thaimaalainen äyriäis-curry ja jääkaappikylmä punainen Sancerre, Loiren laaksosta, Ranskasta.
 • Hieman tulinen hummerisalaatti, joka tarjoillaan haaleana — eli ei jääkaappikylmänä — ja sen kanssa hehkeä, elegantti ja nuori puolikuiva, riesling-rypäleistä tehty valkoviini Moselin laaksosta, Saksasta. Mieluiten tietenkin Egon Müllerin tekemä valkoviini.
 • Pasta Carbonara ja Aldo Conternon nebbiolo-rypäleistä tehty Il Favot -punaviini.Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?


Kuluttajien kasvava kevyempien viinien arvostus. Ei haeta enää pelkästään täyteläisyyttä, vaan sen sijaan moniulotteisia viinejä, jotka voivat olla myös kevyitä.

Roseeviinin kasvava kulutus on mielestäni piristävää. Rosé voi olla laadukastakin ja se kuuluu tiettyyn tunnelmaan.

Itä-Eurooppalaiset valkoviinit esimerkiksi Unkarista ja Slovakiasta.

Millainen on hyvä sommelier?

On tärkeää, että sommelier osaa aistia asiakkaan toiveita oikein ja muuttaa joskus aika abstraktitkin toiveet konkreettisesti joksikin viiniksi, josta asiakas nauttii. On hyvä, jos sommelier on haistellut ja maistellut paljon asioita — niin viinejä kuin ruokia, mutta myös paikkoja, ilmapiirejä ja tunnelmia. Onnistunut kokonaisuus muodostuu asiakkaalle monesta tekijästä.

Hyvä sommelier toimii tärkeänä siltana keittiön ja salihenkilökunnan välillä. Hyvä sommelier osaa maalata mielikuvia käyttämällä makuja niin, että yhteisymmärrys viineistä ja ruoasta syntyy sali- ja keittiöhenkilökunnan välille.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Vaikea kysymys, johon luultavasti oikea vastaukseni on tietty punaviini Vosne-Romanéen kylästä. On kuitenkin toinenkin viini, josta olen aina sitä maistaessani sanonut, että tässä viinissä on kaikki, mitä voi punaviiniltä toivoa, joten valitsen sen: Guigalin Côte-Rôtie La Turque.  


Kesäkuun 2019 sommelier on Liora LeviSommelier Liora LeviWhat’s your name and where do you work? Liora Levi, I conduct tastings and write about wine through my own company, Sommelier Liora Levi AS. I’m also the president of the Norwegian Sommelier Association and head of media and communication for ASI.

How did you first become interested in wine, and how did that interest evolve into a career?

After working in a restaurant for nearly 10 years I took the step and became a sommelier. After some more years working on the floor I started building wine cellars for private consumers, teaching in the wine school and promoting German Wines in Norway. A rewarding job, but I soon realized that I wanted to focus more on sharing my knowledge on wine with consumers both through tastings, lectures and writing so I formed my own company.

I can honestly say that I have the most rewarding job I could ever wish for and that I luckily will never be done learning about wine.

What do you think makes a good sommelier?

A good sommelier should feel joy and pride in providing each guest with a special experience by understanding the guest’s needs and budget, being humble enough to put ones own preferences aside and using his or her knowledge and creativity to make each guest feel special and cared for.

In addition a good sommelier should have an understanding of economy and how to build a cellar that is both dynamic and diverse.

What are your favourite food and wine pairings? Name 3!

I have lots of favorite pairings that change with the seasons, but here are some of my current ones.

1) Dry riesling with Norwegian prawns on a sunny terrace in the summer.

2) Beaujolais with bbq pork chops in my backyard.

3) Chilled Nuits-St-Georges Village with roast chicken.

In your opinion, what are the most interesting trends in the wine market right now?

In Norway people drink mostly red wine, heavy ones. We see that the trend towards more whites, sparkling and rosé are increasing as well as lighter style reds. Why? It is great to see that the Norwegians are becoming more interested in wines and that they explore more different styles.

You can only drink one wine for the rest of your life. What is it and why?

Oooh, very very difficult question. I think however I would have to say that it would be Champagne. The reason I think is obvious, bubbles make me happy!! And Champagne can be paired with anything!  

 

Toukokuun 2019 sommelier on Samuil Angelov

Sommelier Samuil Angelov Kuka olet ja missä työskentelet?  

Olen Samuil Angelov ja työskentelen Muru-ravintoloissa Helsingissä. Vastaan yrityksessämme viineistä ja palvelusta sekä viinien maahantuonnista. Toki sitä en tee yksin, sillä minulla on ilo työskennellä Suomen parhaiden tyyppien kanssa.  

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?  

Valmistuin kokiksi Ravintolakoulu Perhosta vuonna 1999, ja arvata saattaa, etten ollut tarpeeksi hyvä siinä, joten ajauduin asiakaspalveluun. Viineissä ensimmäisenä minua alkoivat kiehtoa tarinat ja se, kuka kenenkin kanssa meni naimisiin – aivan kuin ”Kauniit ja rohkeat”. Innostukseni jalostui ja menin lukemaan WSET-kursseja aina Diplomaan saakka (jota en kuitenkaan ole suorittanut) ja Turun Viinimestarikurssille. Sieltä palo viinin ja ruoan yhdistämiseen on alkanut.

Vaikken olekaan keittiössä, näen että sommelier on se, joka viimeistelee annoksen asiakkaalle, sillä viini on kokonaisuuden lisäkastike.  

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?  

Tärkeintä ei ole se, mitä kirjoissa lukee, vaan että kokeilee erilaisia kokonaisuuksia. On olemassa klassikoita kuten Stilton ja portviini, mutta itse pidän enemmän ajatuksesta punaviini juustojen kanssa, vaikkei se olekaan gastronomisesti paras kombinaatio. Kuitenkin se, mistä itse tykkää ja se, mikä itselle tuo mielihyvää on kaikkein tärkeintä. Onko se minun tai jonkun muun suosittelema, ei sillä ole mitään väliä. Muutamia ihania kokonaisuuksia ovat esimerkiksi:

 • Paistettu kampasimpukka ja raikas Grüner Veltliner.
 • Bouillabaisse ja kevyen yrttinen Spätburgunder.
 • Kevätaurinko ja kylmä samppanja hyvässä seurassa.Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?
 

Minusta on mahtavaa, kuinka nopeasti esimerkiksi Balkan ja Itä-Eurooppa kehittyy. Siellä on viljelty viiniä 6000 vuotta tai kauemminkin, mutta kehitys, joka on ollut siellä viimeiset 10 vuotta, on huikea. Toivon myös, että luonnonmukaisesti viljellyt puhtaat ja virheettömät viinit valtaisivat markkinaa myös edullisemmassa päässä.  

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?  

Hahaa… Onkos tämä miten itse haluan nähdä itseni? Haluaisin olla joku hyvä 1er tai Grand Cru Bourgognen punainen – ei välttämättä supervuosikertaa, mutta joku semihyvä tyyliin 2007-2009. Tai miksei tulinen ja pippurinen 2003.

Mutta oikeasti minua kuvaa parhaiten Rubin: sekoitus kahdesta kulttuurista, ei niin runsaasti viljelty, voidaan manipuloida tammella, mutta sen integraatio ei aina onnistu. Helposti nautittava, kypsyy hyvin, muttei liian kauaa.

 

Huhtikuun 2019 sommelier on Heidi Mäkinen

Heidi Mäkinen

 

Kuka olet ja missä työskentelet?  


Olen Heidi Mäkinen. Työskenneltyäni 12 vuotta erilaisten ravintoloiden salissa tämän hetkinen työpaikkani on maahantuontiyritys Viinitie, jossa toimenkuvani on Wine Ambassador. Työtehtäviini kuuluu ensisijaisesti ravintoloiden henkilökunnan viinikoulutus.Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
 


Innostuin ravintola-alasta työskennellessäni Keski-Englannissa lukion ja yliopiston välissä välivuotta pitäen. Palattuani Suomeen hakeuduin iltatöihin opiskelujen oheen ravintolaan, missä tarjolla olevat viinit alkoivat kiehtoa minua.


Pikkuhiljaa aloin kiinnostua viineistä silloisia teatteriopintoja enemmän ja kandidaatiksi valmistuttuani päätin vaihtaa alaa kokonaan. Vuodesta 2010 alkaen olen suorittanut erilaisia opintoja viinien ja muiden alkoholijuomien parissa.


Poimi valikoimistanne 3 mielenkiintoista viiniä ja kerro, millaiseen keväiseen ateriaan ne yhdistäisit.
 


Alkuun Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2016, Sisilia, Italia sekä naudanpaisticarpaccio parmesanin ja kurpitsansiemenöljyn kanssa. Valitsemani luomupunaviini tulee Etnan rinteiltä, paikallisista Nerello Mascalese- ja Nerello Cappuccio -lajikkeista. Keskitäyteläisen viinin hienojakoiset tanniinit ja savuisuuden sävyttämä punainen marjaisuus sopivat mielestäni hienosti raa’an lihan kanssa, ja viinin runsas hapokkuus raikastaa parmesanin ja kurpitsansiemenöljyn umamista makua.


Pääruokana kokonaisena paahdettu sitruunalla ja rosmariinilla maustettu luomukevätkananpoika ja raikas vihersalaatti, joille viiniksi Domaine de la Soufrandière Saint-Véran La Bonnode 2016, Bourgogne, Ranska. Viini on biodynaamisen eteläburgundilaisen perhetilan täyteläinen, mutta raikkaan hapokas valkoviini, jonka tammitynnyreistä saama täyteläisyys tukee paahdetun kananpojan makua.


Jälkiruoaksi lime-basilikaposset sekä Schlossgut Diel Dorsheim Riesling Auslese 2015, Nahe, Saksa. Dorsheimin kylän kolmen eri palstan rypäleistä valmistettu makea viini, jonka erittäin runsas hapokkuus raikastaa viinin makeuden tehden kokonaisuudesta tasapainoisen kumppanin keväisen raikkaalle jälkiruoalle.


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?
 


Uuden aallon viinintekijöiden espanjalaiset viinit, vulkaanisen maaperän tuottamat viinit, uuden maailman viileän ilmanalan viinit, Madeiran sekä Sherryn paluu.


Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?
 


Nebbiolo
. Alkuun kenties hieman vaikea lähestyä eikä varmasti jokaisen mieleen. Vaatii aikaa oppia tuntemaan minut, mutta ajan myötä minusta saattaa jopa alkaa pitää!

 

Maaliskuun 2019 sommelier on Markku Niemi

Sommelier Markku NiemiKuka olet ja missä työskentelet? Olen Markku Niemi ja toimin ravintolapäällikkönä Ravintola Pastiksessa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Niin kuin moni salin puolelle päätynyt, minustakin piti tulla kokki ja lähdin opiskelemaan ravintolakoulu Perhoon kokiksi vuonna 2005. Ensimmäisen vuoden jälkeen veri veti kuitenkin salin puolelle ja opiskelin tarjoilijaksi.

Kiinnostus viiniä kohtaan alkoi ensimmäisissä työpaikoissa Ravintola Fishmarketissa ja Sassossa, missä oli loistavat viinilistat ja ihmettelin, miten jokin viini maksaa 200 euroa ja toinen 40 euroa. Tätähän täytyi alkaa selvittämään ja opiskelu on vieläkin kesken.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Tällä hetkellä meillä on Pastiksessa listalla mahtava chateaubriand, joka tarjoillaan kotimaisesta hanhenmaksasta valmistetun hanhenmaksamoussen ja tryffelillä maustetun punaviinikastikkeen kanssa.


Tälle ehdottomasti toinen klassikko on Bordeaux’n punaviini: Château Lalande-Borie Saint-Julienista vuodelta 2012. Viini on täyteläinen ja ryhdikäs, jota kypsät ja elegantit tanniinit pyöristävät ja hapokkuus tuo siihen tasapainoa.

Bordeaux’n punaviinit on tällä hetkellä hieman unohdettu, mutta sieltä löytyy nyt kypsiä ja nautittavia viinejä kohtuuhintaan.


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Mielestäni tällä hetkellä on kiinnostavaa seurata, kuinka klassiset viinialueet tekevät paluuta ravintoloiden listoille.


Asiakkaat ovat entistä tietoisempia viineistä ja haluavat enemmän tietoa nauttimastaan viinistä.


Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Tällä hetkellä keskellä talvea olisin Syrah Pohjois-Rhônesta. Makumaailmassa on paljon mausteisuutta ja ryhtiä, mutta sielultaan viini on kuitenkin elegantti ja napakka.


Helmikuun 2019 sommelier on Christina Suominen

Sommelier Christina Suominen


Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Christina Suominen ja C Tampereella on työpaikkani. Lisäksi minut näkee Armas Kuppilassa, Tampereen Suomalaisella Klubilla, Arthouse Cafe Kehräsaaressa ja kaiken maailman juhlissa ympäri Pirkanmaata.


Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Vanhempani olivat töissä ravintolassa, ja pääsin keittiöön ensimmäisen kerran kuusiviikkoisena. Siellä sitä tuli vietettyä aikaa heti elämän alkuvaiheista lähtien. Ravintolasalin pehmeät matot ja kristallikruunut, kauniit ihmiset ja henkilökunnan puvut ja hanskat kiehtoivat kuitenkin enemmän kuin keittiön terävät valot ja valkoiset takit, ja siirryinkin salin puolelle heti kävelemään opittuani. Karkasin heiluriovista heti kun silmä vältti ja kävin kyselemässä asiakkailta miten ruoka maistuu.

Korkkivika herätti kiinnostukseni viineihin 80-luvun lopulla ja huomasin, että juomissa oli erikoistumisen paikka ravintola-alalla.


Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Minua kiehtoo erityisesti ruuan ja viinin liitto. Teen sitä ilman totuttuja sääntöjä. Yleensä ruoka ja viini kohtaavat erinomaisesti, mutta vain muutaman kerran vuodessa päästään ainutlaatuiselle henkeäsalpaavalle tasolle. Viime vuoden paras yhdistelmämme oli haudutettu kananmuna, joka tarjoiltiin purjon ja voikastikkeen kanssa, joka oli maustettu grillatulla raa’alla mansikalla ja päällä suolattua kuivattua peltokanankaalia. Sille kaadettiin Sander Riesling Reinhessenistä, joka oli täydellinen yhdistelmä. Annos sai paatuneenkin myöntämään, että kananmuna ja viini sopivat yhteen.


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

No kyllä se on tämä natural ja sen monet muodot ja kasvot. Mielenkiintoista on seurata mihin se pysähtyy ja standardisoituu. Tällä hetkellä sen genren villi viidakko yllättää melkein joka päivä. Jokaisella on niihin mielipide.


Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Kyllä näkisin itseni natuna tai elävänä viininä. Käytän ilmaisua elävä viini, kun viinintekijän filosofia on manipuloida viiniä niin vähän kuin mahdollista. Viinintekijä ei halua luoda valmiille viinille univormua ohjaamalla sen valmistusta lisäaineilla. Hän haluaa tuottaa elävän viinin, joka valmiina on yhteistyö luonnon, raaka-aineen ja ihmisen välillä. Puhdas ja yllättävä kokonaisuus.

Elävä viini muuntuu mielentilan ja ruuan mukaan eli on kuin nainen ja muuttaa mielensä koko ajan, ihan kuin minä. Mikään ei ole niin surullista kuin ajatus, että jokaiselle viinille tai ruualle olisi vain yksi vaihtoehto.  


Tammikuun 2019 sommelier on Aila Koikkalainen

Sommelier Aila Koikkalainen


Kuka olet ja missä työskentelet?

Nimeni on Aila Koikkalainen ja työskentelen Viking Linellä Mariella-aluksella. Olen myös jäsen varustamon viinitiimissä, joka valitsee viinit alusten ravintoloiden viinilistalle.


Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Olen alunperin kouluttautunut kokiksi ja suurtalousesimieheksi. Tämän jälkeen opiskelin keittiöpuolen ammatinopettajaksi. Työskenneltyäni erilaisissa tehtävissä ravintoloissa, suurkeittiöissä sekä opettajana muutaman vuoden, heräsi ikäänkuin luonnostaan kiinnostus ruuan lisäksi juomia kohtaan. Nehän ovat erottamaton pari.

Pikkuhiljaa siirryin keittiöstä salin puolelle ja opiskelin siinä samalla juomatietoutta. Suoritin WSET Diploman. Alussa pääpaino minulla oli viineissä, ja on varmasti edelleenkin. Myöhemmässä vaiheessa kiinnostuin enemmän myös muista juomista, kuten oluista. Tähän varmasti on syynä myös tämänhetkinen pienpanimobuumi. Tarjonta on huikeaa. Sama koskee toki viinejäkin.

Urani alussa, tai täsmällisemmin sanottuna silloin kun aloin maistella viinejä nuorena aikuisena, viini- ja olutvalikoima Suomessa oli lievästi sanottuna suppea.


Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Näin talvella pitkään haudutettu sorsa (patasorsa), pihlajanmarja-kerma -kastikkeen ja pariisinperunoiden kanssa maistuu. Viiniksi sille sopii loistavasti joku hiukan täyteläisempi Pinot Noir listaltamme. Tämä on klassinen yhdistelmä. Valitsen tähän kuitenkin tällä kertaa toscanalaisviinin: Collemattoni Brunello di Montalcino 2006. Se on jo kehittynyt upeaksi ja silkkiseksi viiniksi, joka hyväilee makuhermoja sorsan kanssa.


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Kaikki uusi kiinnostaa. Tämä ei tarkoita sitä, että hylkäisin vanhat klassikot ja viinialueet. Myös ne ovat muutoksessa, ja sieltä tulee uudenlaisia viinejä.

Odotan Itä-Euroopan nousevilta viinimailta mielenkiintoisia ja hyviä viinejä. Lasken tähän kategoriaan myös Georgian ja Kreikan.

Vanhasta maailmasta tulevat uudet ja aiemmin tuntemattomat alueet tai tyylit voivat yllättää. Esimerkkinä tästä vaikkapa Sierras de Malaga Andaluciassa taikka vanhoista Garnacha-köynnöksistä valmistetut viinit eripuolilta Espanjaa. Niissä on hinta-laatu kohdillaan. Myös Keski-Eurooppa, eritoten Saksa, on lähellä sydäntäni. Uutta-Seelantia kohtaan tunnen tietynlaista lukkarinrakkautta vietettyäni siellä vuonna 2005 puolisen vuotta.


Mitä vanhemmaksi olen tullut ja mitä kauemmin viinejä olen maistellut, sen avoimemmaksi olen myös tullut. Ei ole enää mitään ehdottomia mielipiteitä, must- tai yök-juttuja, koskien viinien tyylejä tai sitä mistä ne tulevat.


Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Tämä on vaikea kysymys. Olen niin kaikkiruokainen. Myös makeat ja väkevät viinit ovat herkkua, varsinkin näin pimeänä ja kylmänä vuodenaikana. Vastaan tähän kuitenkin että samppanja. En nimeä mitään tiettyä samppanjaa. Samppanja on viini, jota voi nauttia joka tilanteessa ja kaikenlaisten ruokien kanssa. Ei ole sellaista hetkeä, että se olisi väärin.

Samppanjaa ja minua verrattaessa löytyy myös jotain samaa. Kun samppanjapullon avaa, se “ryöpsähtää ja pirskahtelee” nopeasti kuten minäkin. Erona meillä on se, että samppanjan valmistus ja kypsyminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Minä sen sijaan haluaisin, että kaikki tapahtuu nyt ja heti. Odottamista täytyy opetella. Hyvää samppanjaa jaksan kuitenkin odotella.  

 

Lue myös vuoden 2018 sommelierhaastattelut