Medialle (vanha)

Suomen Sommelierit ry auttaa median edustajia kaikissa sommeliertoimintaan liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai sähköpostitse info(a)sommeliers.fi.

Suomen Sommelierit ry on kansainvälisen sommelieryhdistyksen International Sommelier Associationin (ASI) jäsen. ASI:n jäsenyhdistysten järjestämistä kilpailuista on lisätietoa ASI:n kilpailukalenterissa.


26.11.2020

Suomi isännöi sommelierien kansainvälistä huippukokousta kesällä 2023

 

Sommelierien kansainvälinen yhdistys Association de la Sommellerie Internationale (ASI) on valinnut Suomen vuonna 2023 järjestettävän General Assembly -kokouksen tapahtumamaaksi. Suomen Sommelierit ry vastaa tapahtuman käytännön järjestelyistä Helsingissä.

General Assembly tuo Suomeen sommeliereja lähes 60:stä ASI:n jäsenmaasta ympäri maailmaa. Kesäkuussa 2023 Helsingissä pidettävässä kolmipäiväisessä kokouksessa valitaan ASI:n uusi puheenjohtaja ja hallitus seuraavalle kolmivuotiskaudelle sekä käsitellään jäsenmaita koskevia ajankohtaisia asioita. Varsinaisen kokouksen ohessa Suomen Sommelierit ry järjestää kaikille maailman sommeliereille avoimen Wine Symposiumin, jonka ohjelmassa on erilaisia luentoja ja workshopeja.

Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi MäkinenSuomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi Mäkinen MW iloitsee Suomen kokousisännyydestä.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomi saa järjestettäväkseen General Assembly -kokouksen. Tapahtuman virallisen ohjelman ohessa meillä on loistava tilaisuus esitellä kansainväliselle kokousväelle suomalaista gastronomiaa ja ravintolakulttuuria. Panostimme näihin teemoihin myös hakiessamme tapahtuman isännyyttä.”

Mäkinen kertoo huippukokouksen ja oheisohjelman olevan laaja tapahtumakokonaisuus, joka vaatii huolellista suunnittelua ja paljon käytännön työtä.

”Käynnistämme tapahtuman suunnittelun välittömästi. Monipuolinen ohjelma tarvitsee paljon tekijöitä ja oman projektiorganisaationsa.”

 

Lisätietoja: Heidi Mäkinen MW, heidi.makinen(a)gmail.com, 044 360 6570


Suomen Sommelierit ry:n videohakemus General Assembly 2023 -kokousjärjestäjäksi

 

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.


Kuva: Pasi Murto

 

1.9.2020

Taneli Lehtonen on Suomen paras sommelier 2020 ja kilpailuvoittaja jo neljättä kertaa

Sommelierien Suomen mestari 2020 Taneli Lehtonen

 

Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta voitti The Best Sommelier of Finland 2020 Sponsored by Wines of Germany -kilpailun maanantaina 31. elokuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Finaalikilpailussa toiseksi sijoittui Kirsi Seppänen Ravinteli Berthasta Tampereelta ja kolmanneksi Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta.

Finaalikilpailun tehtävät käynnistyivät yhteisellä osuudella, missä kilpailijoiden tuli muun muassa kyetä jakamaan viinipullo tasa-annoksiin laseihin sekä vastata yleistietoa mittaaviin kirjallisiin kysymyksiin kuvallisten vihjeiden avulla. Yksilöosuuksissa testattiin finalistien asiakaspalvelutaitoja ja legendaarisen Sazerac-cocktailin valmistusta.

Taneli Lehtonen voitti sommelierien Suomen mestaruuden nyt neljättä kertaa.

– Kilpailun taso oli kova, arvioi Lehtonen, joka mestaruuden myötä edustaa Suomea maaliskuussa 2021 sommelierien Euroopan mestaruuskilpailuissa Kyproksella.

Palkintoa vastaanottaessaan Lehtonen ilmoitti jättävänsä kilpailuareenat ensi vuonna ja tarjoavansa jatkossa ammatillista tukeaan uusille kilpailijoille.

SM-kilpailun tuomariston puheenjohtaja ja Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi Mäkinen antoi tunnustusta Taneli Lehtosen lavapersoonalle, tilannetajulle muuttuvissa kilpailutilanteissa sekä laajalle yleistiedolle.


Lisätiedot: Taneli Lehtonen, taneli(a)murudining.fi, puh. 040 517 9909.

 • Syntynyt 1985.
 • Työskentelee sommelierina helsinkiläisessä Ravintola Murussa.
 • Sommelierien Suomen mestari 2020, 2019, 2017, 2016.
 • PRO 2019 Vuoden hovimestari / sommelier, Vuoden tarjoilija 2016.
 • Suorittanut alan tutkintoina muun muassa ASI Certified Sommelier (Silver), ASI Diploma, Court of Master Sommeliers Certified, Turku AI / WSET 3 Advance.


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

 

25.8.2020

Suomen paras sommelier valitaan maanantaina 31. elokuuta Helsingin Wanhassa Satamassa

Sommelier dekantoi viiniä

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu ”The Best Sommelier of Finland 2020 Sponsored by Wines of Germany” käydään Helsingin Wanhassa Satamassa maanantaina 31. elokuuta klo 16 alkaen.

Sommelierien taitoja testataan monipuolisilla kilpailutehtävillä, joihin kuuluvat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juomien oikeaoppinen tarjoilu, sopivien juomaparien valinta erilaisille ruokalajeille sekä viini- ja juomakulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Tuleva Suomen mestari edustaa Suomea maaliskuussa 2021 sommelierien Euroopan mestaruuskilpailuissa Kyproksella.

Kilpailun jälkeen tarjoillaan juhlaillallinen Ravintola Soimassa klo 19. Kilpailun voittaja julkistetaan illallisen aikana.

TILAISUUDEN OHJELMA

 • Klo 15-16 Spätburgunder masterclass by Wines of Germany – Pasi Ketolainen MW
 • Klo 16 The Best Sommelier of Finland Finaali
 • Klo 19 Awards Dinner


Tervetuloa seuraamaan Suomen Sommelierit ry:n järjestämää SM-kilpailua ravintola Soimaan Wanhaan Satamaan, Pikku Satamakatu 3-5, 00160 Helsinki. Kilpailu pidetään klo 16–18.30.

Lisätiedot: Suomen Sommelierit ry, info(a)sommeliers.fi, www.sommeliers.fi


Suomen Sommelierit ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisten juoma- ja viinikulttuuria ja valvoa ravintola-alalla toimivien sommelier-ammatinharjoittajien yleisiä ja yhteisiä ammatinharjoittamiseen liittyviä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.

 

 

4.5.2020

Suomen Sommelierit ry:n julkilausuma:
Ruoka ja viini ovat osa sosiokulttuurista tarinaamme

Sommelier Henna Kolehmainen

Suomen Sommelierit ry vetoaa päättäjiin, jotta koronan jälkeenkin maassamme olisi rikas ja vivahteikas gastronomian kulttuuri. Se on vakavasti uhattuna, kun ravintoloiden ovet ovat sulkeutuneet ja kassavirrat ehtyneet.


Suomi on muutamassa vuosikymmenessä kokenut gastronomisen vallankumouksen. Olemme oppineet arvostamaan ruokaa paitsi kehon hyvinvointiin ja nautintoon liittyvinä valintoina, myös kulttuurisina ilmiöinä. Ruoka kertoo tarinaamme: mihin kuulumme, mitä arvostamme, mitä tavoittelemme. Gastronomia on kielen tavoin kulttuurin avain.


Me Suomen Sommelierit ry:ssä olemme ylpeitä maamme gastronomisesta osaamisesta. Olemme kiitollisia voidessamme alati kasvavan kuluttajajoukon ansiosta yhdessä tarkastella, innovoida ja kehittää ilmiöitä, jotka meille näyttäytyvät kiehtovimmillaan taiteen muotoina. Olemme ylpeitä siitä, että viini käsitetään vihdoin osaksi gastronomiaa eikä päihteitä – kiitos korkeaan laatuun tähdänneiden ravintoloiden koulutettujen sommelierien!


Ravintolakulttuurin ansiosta olemme kehittäneet kykyjämme maistaa, arvioida, kehittää, yhdistää, kokeilla ja innovoida. Maanviljelijät ovat parantaneet vihannestensa laatua myydäkseen ne suoraan ravintoloitsijalle. Lihantuottajat ovat pohtineet käytäntöjään esiintyäkseen nimellään ravintolan ruokalistoilla. Ilmiömäiset, välillä miltei unohtuneet perinteet ja luonnon ruoka-aineet ovat tulleet jälleen näkyviksi. Ravintoloissa työskentelevät ammattilaiset ovat opiskelleet, matkustaneet ja luoneet uudenlaisia elämyksiä. On todistettu monin eri tavoin ruoan olevan osa kestävää kehitystä ja suomalaisten terveyttä.


Ravintolat arvomaailman peilinä


Eteläeurooppalainen perhe on hellinyt viiniköynnöksiään ja ahkeroinut kellarissaan sukupolvien ajan tuottaakseen unohtumattoman elämyksen kulinaristille kaukana pohjoisessa. Heidän viininsä ei todennäköisesti päätyisi suomalaisen lasiin ilman viinistä kertovaa sommelieria eikä ravintolaa, joka valitsee pientuottajan viinin kommunikoiden asiakkaalle näin arvomaailmastaan. Vaikka viinintuottaja ja kuluttaja eivät fyysisesti kohtaakaan, liittää sommelier heidät yhteiseen sosiokulttuuriseen, alati kehkeytyvään tarinaan.


Ennen koronakriisiä Suomen yli 13 000 ravintolaa työllistivät noin 74 000 alan ammattilaista[i]. Ravintoloiden vaikutuspiiri ulottuu välillisesti myös ruoan ja viinin alkutuotantoon sekä maahantuontiin, elintarviketeollisuuteen, tukku- ja vähittäismyyntiin, astioiden ja keittiövälineistön tuotantoon ja huoltoon, siivousalaan, turvallisuusalaan, remontti- ja sisustusalaan, matkailualaan, esiintyviin aloihin ja logistiikkaan.


Yksinään mediaa tarkastelemalla selviää, kuinka tärkeä osa kulttuuristen identiteettiemme muodostusta gastronomia on.


Millaisen gastronomisen Suomen tahdomme koronan jälkeen?Suomen Sommelierit ry:n hallitus
4.5.2020


Kuva: Pasi Murto

[i] Ravitsemistoiminta (Tilastokeskus, TOL 56) työllisti viimeisimmän tiedon (v.2018) mukaan 74 100 työllistä. Niistä 10 600 yrittäjiä ja 63 500 palkansaajaa.

Suomen Sommelierit Ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisten juoma- ja viinikulttuuria ja valvoa ravintola-alalla toimivien sommelier-ammatinharjoittajien yleisiä ja yhteisiä ammatinharjoittamiseen liittyviä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.

 


3.3.2020

Suomen nuorin Master of Wine Heidi Mäkinen nousee Sommelierien puheenjohtajaksi

Heidi Mäkinen Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajaksiHeidi Mäkinen on nimetty Suomen Sommelierit ry:n uudeksi puheenjohtajaksi. Mäkinen seuraa tehtävässä kuusi vuotta yhdistystä luotsannutta sommelieria Samuil Angelovia, joka jatkaa yhdistyksen hallituksessa myös tulevana kautena.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, mitä olemme saavuttaneet kuuden viime vuoden aikana. Suomi on noussut sommelier-maailman ytimeen vaikuttamaan alan globaaliin kehitykseen, ja olemme nyt sommelier-osaamisen kärjessä, toteaa Angelov.

Heidi Mäkinen, 32 vuotta, on Suomen neljäs ja samalla nuorin Master of Wine. Mäkinen sijoittui vuonna 2016 kahdeksanneksi sommelierien MM-kisoissa, ja on hyvin arvostettu ja kysytty luennoitsija sekä tuomari ympäri maailmaa järjestettävissä viinikilpailuissa.

Mäkinen on hankkinut kannuksensa mm. Tampereella sijaitsevassa Ravintola C:ssä sekä Lontoon viinimekassa 67 Pall Mallissa. Tällä hetkellä Mäkinen työskentelee viinimaahantuoja Viinitien palveluksessa.

-Olen sekä suomalaisen että lontoolaisen sommelier-maailman kasvatti ja saanut paljon tukea muilta ammattilaisilta opintojeni ja urani aikana. Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana toivon pystyväni tarjoamaan omaa tukeani muille ammattilaisille ja alalle pyrkiville, sekä jatkamaan Samuilin aloittamaa työtä kehittämällä suomalaista viiniosaamista entistä paremmaksi, toteaa yhdistyksen uusi puheenjohtaja Heidi Mäkinen, MW.

-Heidillä on vahva käsitys ja osaaminen sommelierin työstä, ja olen varma, että yhdistys jatkaa entistäkin vahvemmin nuorten tulevaisuudenlupausten kouluttamista ja valmentamista. Nyt meillä on oma tila sekä motivoituneita ihmisiä viemään alaa eteenpäin, kiteyttää Angelov.

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola- ja viinialan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintola-alan yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä, kuten myös viiniharrastajia.

Yhdistys on perustettu vuonna 2011 Viinimestarit-Sommelierit ry:n tilalle, ja edustaa Suomen sommeliereja kansainvälisessä sommelierliitossa ASI:ssa. Jäseniä yhdistyksessä on lähes 350.

 

Lisätiedot:

Samuil Angelov – 050 528 86 82 – samuil(a)murudining.fi
Heidi Mäkinen MW – 044 3606 570 – heidi.makinen(a)gmail.com

Kuva: Kristiina Vahvaselkä3.10.2019

Spanish Wine Revolution -tapahtuma tuo espanjalaiset huippuviinintekijät Helsinkiin 19.-20. tammikuuta 2020

 

Wine SymposiumSuomen Sommelierit ry järjestää jo neljättä kertaa viinialan ammattilaisille suunnatun Wine Symposiumin. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään 19.-20.1.2020 ja Symposiumin teemana on espanjalainen viinimaailma, otsikolla Spanish Wine Revolution. Symposiumin puhujakunta koostuu espanjalaisista viinintekijöistä, jotka ovat tuoneet uudenlaista ajattelua ja dynamiikkaa espanjalaiseen viinintuotantoon.

Puhujiksi tapahtumaan saapuvat muun muassa Corpinnatin johtohahmo Ton Mata sekä The Porto Protocolin perustajajäseniin kuuluva Raül Bobet. Symposiumissa käsitellään useita ajankohtaisia ja keskustelua herättäviä teemoja, kuten espanjalaisten alkuperäislajikkeiden nousua, viininvalmistuksen ja rypäleiden kasvuympäristön välistä suhdetta sekä viinilainsäädännön merkitystä.

Wine Symposiumin tarkoituksena on tuoda viinialan ammattilaisia yhteen, keskustelemaan ja oppimaan erilaisten teemojen äärelle. Luentojen lisäksi Symposiumin ohjelmaan sisältyy paneelikeskusteluja. Osanottajilla on myös mahdollisuus maistaa Suomen markkinoilla olevia, uutta espanjalaista viinimaailmaa kuvastavia viinejä Suomen Sommelierit ry:n yhteistyökumppaneina olevien maahantuojien valikoimista.

Kaikki Symposiumin ohjelma on englanninkielistä ja osallistuminen tapahtumaan edellyttää akkreditoitumista. Kaksipäiväisen tapahtuman liput sisältävät kaiken virallisen ohjelman, lounas-ja kahvitarjoilut, sekä viinien maistelun. Tapahtumapaikkana toimii Wanha Satama Helsingissä ja lippu oikeuttaa myös pääsyyn sunnuntain omakustanteiseen Afterpartyyn Ravintola Careliassa.

Normaalihintainen lippu tapahtumaan on 75 €, Suomen Sommelierit ry:n jäsenille lippu on 45 €. Lippuja tilaisuuteen on rajallinen määrä ja ne ovat ostettavissa verkko-osoitteessa http://sommeliers.iasy.io/winesymposium. Samassa osoitteessa on myös Symposiumin koko ohjelma.


Lisätietoja: Heidi Mäkinen MW, +358 44 360 6570, winesymposiumfinland(a)gmail.com.
http://sommeliers.iasy.io/winesymposium/

 

 

Tanskan Rasmus Lunkov Marquart on sommelierien Pohjoismaiden mestari 2019


23.9.2019

Rasmus Lunkov MarquartTanskan Rasmus Lunkov Marquart voitti sommelierien Pohjoismaiden mestaruuden sunnuntaina 22. syyskuuta Tukholmassa järjestetyssä The Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Marquart toimii sommelierina ravintola Lystissa Vejlessä. Viime vuoden PM-kilpailuissa Marquart sijoittui kolmanneksi.

Tasaisessa finaalissa toiseksi sijoittui Jonathan Gouveia Tanskasta ja kolmanneksi Emma Ziemann Ruotsista.

Ruotsin sommelieryhdistyksen puheenjohtajan Béatrice Becherin mielestä finaalikilpailu oli hyvätasoinen.


– Sekä kilpailijoiden teoriatiedot että käytännön tehtävien osaaminen oli hyvin vaikuttavaa. Vaikutti siltä, että kilpailijat viihtyivät esiintymislavalla erittäin hyvin, arvioi Becher.


Finaalin kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa ruoka-annosten suosittelu nimetyille viineille, Kir Royal- ja Aperol Spritz -drinkkien valmistaminen, portviinin dekantointi ja tarjoilu, erilaisten alkoholijuomien tunnistaminen, pilaantuneiden juomien tunnistaminen vikoineen sekä viinikulttuuriin liittyviin kysymyksiin vastaaminen.

Suomea kisassa edustivat sommelierien Suomen mestari Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta ja Markku Niemi helsinkiläisestä Ravintola Sue Ellenistä. Taneli selviytyi kisassa semifinaaliin asti.

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään vuorotellen eri maissa. Tämän vuoden kilpailu oli järjestyksessään jo kahdeskymmenes ja järjestäjänä toimi Ruotsin sommelieryhdistys Svenska Sommelierföreningen.

Lisätiedot: Samuil Angelov, samuil(a)murudining.fi

Kuva: Sophia Maule


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

Taneli Lehtonen ja Markku Niemi edustavat Suomea sommelierien PM-kilpailussa Tukholmassa

16.9.2019

Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä kisataan sunnuntaina 22. syyskuuta Tukholmassa The Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Suomesta kilpailuun osallistuvat sommelierien Suomen mestari Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta ja Markku Niemi helsinkiläisestä Ravintola Sue Ellenistä.

Kilpailussa sommelierien tulee muun muassa osata tunnistaa viinejä ja muita alkoholijuomia, tarjoilla juomia oikeaoppisesti, valita sopivat juomaparit erilaisille ruokalajeille sekä hallita viinikulttuuriin liittyviä asiasisältöjä.

Taneli ja Markku ovat kilpailun lähestyessä viimeistelleet sekä teoreettista että käytännön osaamistaan.

Sommelier Taneli Lehtonen– Olen kerrannut Itä-Euroopan, Amerikan ja Kiinan alueita viineineen. Lisäksi olen lukenut uusimpia viineihin ja muihin juomiin liittyviä artikkeleita, kertoo Taneli.

– Viimeiset pari viikkoa treenaan tehtäviä kuten eri juomien tarjoilua ja sokkomaistamista sekä teen puhe- ja esiintymistaidon harjoituksia.

Omina vahvuuksinaan Taneli pitää klassisten viinialueiden asiatietämystä sekä käytännön tehtävien hallintaa aina sokkomaistamisesta dekantointiin.

Markku on valmistautunut tulevaan koitokseen työn lomassa teoriatietoja kerraten ja käytännön harjoitusten avulla.

Sommelier Markku Niemi

– Kilpailuissa pidän erityisesti käytännön tehtävistä, joissa pääsee näyttämään asiakaspalvelutaitoja. Lisäksi pidän vahvuutenani erilaisia sokkotehtäviä, arvioi Markku.

– Viimeiset hetket ennen kilpailupäivää yritän rentoutua ja ihan vain keskittyä kilpailuun.

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun järjestäjänä toimii tänä vuonna Ruotsin sommelieryhdistys Svenska Sommelierföreningen.


Lisätiedot:
Taneli Lehtonen, 040 517 9909, taneli(a)murudining.fi, Markku Niemi, 040 589 6985, markku(a)murudining.fi


Kuvat:
Pasi Murto


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

 

Taneli Lehtonen on Suomen paras sommelier 2019


14.5.2019

Sommelier Taneli Lehtonen

Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta voitti Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019 -kilpailun maanantaina 13. toukokuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Monipuolista käytännön osaamista ja teoreettista tietoa vaatineessa finaalissa toiseksi sijoittui Markku Niemi Ravintola Pastiksesta Helsingistä ja Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden erilaisten alkoholijuomien tunnistaminen, Gin & Tonic -cocktailin valmistaminen ja tarjoilu, juustolaatujen tunnistaminen ja niille sopivien juomien valinta sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Lehtonen oli tyytyväinen kilpailusuoritukseensa.

– Finaali sujui mielestäni kaikkien tehtävien osalta oikein hyvin. Tiukassa semifinaalissa oli enemmän haasteellisia kohtia.

Taneli Lehtonen edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Valmistautuminen kilpailuun käynnistyy hyvissä ajoin.

– Käytän tulevasta kesälomastani kolme viikkoa alan opiskeluun ja lomailen viikon, toteaa Lehtonen.

SM-kilpailun tuomaristossa istuivat William Wouters, Nicolas Laffitte ja Heidi Mäkinen, jotka pitivät Lehtosen kokonaissuoritusta vakuuttavana ja erityistä kiitosta saivat hänen rento esiintymisensä sekä erinomainen asiakaspalveluasenteensa. Tulevien haasteiden osalta tuomaristo muistuttaa, että Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa osallistujien osaamistaso on erittäin korkea ja kisassa pitää pystyä sopeutumaan yllättäviinkin kilpailutehtäviin.


Lisätiedot: Taneli Lehtonen, taneli(a)murudining.fi, puh. 040 517 9909.

 • Syntynyt 1985.
 • Sommelierien Suomen mestari 2019, 2017, 2016.
 • Vuoden tarjoilija 2016.
 • Työskentelee sommelierina helsinkiläisessä Ravintola Murussa.
 • Suorittanut alan tutkintoina muun muassa ASI Diploma, Court of Master Sommeliers Certified, Turku AI / WSET 3 Advance.


Kuva:
Pasi Murto

 

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

Suomen paras sommelier valitaan maanantaina 13.5.2019 Helsingin Wanhassa Satamassa

8.5.2019

Sommelierien SM-kilpailut 2019

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019 käydään Helsingin Wanhassa Satamassa maanantaina 13. toukokuuta klo 16 alkaen.

Sommelierien taitoja testataan monipuolisilla kilpailutehtävillä, joihin kuuluvat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juomien oikeaoppinen tarjoilu, sopivien juomaparien valinta erilaisille ruokalajeille sekä viini- ja juomakulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.


Tuleva Suomen mestari edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Lisäksi voittaja saa Suomen Sommelierit ry:n stipendin sekä matkan Chablisin alkulähteille viinitalo Larochen vieraana.


Kilpailun jälkeen tarjoillaan juhlaillallinen Ravintola Soimassa klo 18.30. Kilpailun voittaja julkistetaan illallisen aikana.


Tervetuloa seuraamaan Suomen Sommelierit ry:n järjestämää SM-kilpailua ravintola Soimaan Wanhaan Satamaan, Pikku Satamakatu 3-5, 00160 Helsinki. Kilpailu pidetään klo 16–18.30.


Lisätiedot:
Suomen Sommelierit ry, info(a)sommeliers.fi
Valokuva: Pasi Murto
Video: Näyte Suomen parhaan sommelierin 2018 Kirsi Seppäsen kilpailusuorituksesta https://youtu.be/3RfuCv-2WZ0


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.


Saksan Marc Almert on sommelierien maailmanmestari 2019


15.3.2019

The Best Sommelier of the World 2019

Saksan Marc Almert voitti sommelierien maailmanmestaruuden perjantaina 15. maaliskuuta Antwerpenissa järjestetyssä ASI Best Sommelier of the World -kilpailussa. Kolmen kilpailijan finaalissa toiseksi sijoittui Nina Højgaard Jensen Tanskasta ja kolmanneksi Raimonds Tomsons Latviasta.


Maanantaina käynnistyneeseen viisipäiväiseen kilpailuun Belgiassa osallistui 66 sommelieria eri puolilta maailmaa. Kirjallisen kokeen sekä käytännön tehtävien jälkeen semifinaaleihin pääsi 16 kilpailijaa ja perjantain loppukilpailuun suoriutuivat Tanskan, Latvian ja Saksan edustajat.


Finaalissa suoritettuihin kahdeksaan aikarajoitteiseen tehtävään kuuluivat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien aistinvarainen tunnistaminen, viinin dekantointi ja tarjoilu sekä juomien valinta neljän ruokalajin aterialle.


Suomea MM-kilpailussa edusti helsinkiläisen Ravintola Pastiksen Markku Niemi. Niemi ei tällä kertaa päässyt karsinnasta jatkoon.

 

– Omat fiilikseni kisasta ovat ihan hyvät. Tastingosuudesta suoriuduin mielestäni parhaiten. Tarjoilutehtävässä aika loppui kesken. Teoriakoe puolestaan oli juuri niin haasteellinen kuin olin ajatellutkin, tiivistää Niemi tunnelmiaan.


Sommelierien maailmanmestaruuskilpailun järjestäjänä toimi 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansainvälinen sommelieryhdistys International Sommelier Association (ASI). Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään kolmen vuoden välein.


Lisätiedot: info(a)sommeliers.fi


Kuva: Jean-Marc Brasseur


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

 

Markku Niemi edustaa Suomea sommelierien MM-kilpailussa Antwerpenissa

4.3.2019

Sommelier Markku Niemi

Maailman parhaan sommelierin titteliä tavoittelee 66 sommelieriä eri puolilta maailmaa ASI Best Sommelier of the World -kilpailussa 10.-15. maaliskuuta 2019 Belgian Antwerpenissa. Suomea kilpailussa edustaa helsinkiläisen Ravintola Pastiksen Markku Niemi, joka voitti Suomen MM-karsintakilpailun marraskuussa 2018.

Kilpailutehtäviin kuuluvat perinteisesti muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien aistinvarainen tunnistaminen, sopivien juomien valinta erilaisille ruokalajeille, juomien oikeaoppinen tarjoilu sekä kirjallisen teoriakokeen suorittaminen.

Markku Niemi on keskittynyt viime viikkoina viimeistelemään sekä teoreettista että käytännön osaamistaan kisan eri osa-alueisiin liittyen.

– Olen lukenut paljon alan kirjallisuutta teoriakoetta varten. Olen myös harjoitellut juomien maistamista sekä tarjoiluun liittyviä tehtäviä, kertoo Niemi.

– Osallistun lisäksi maaliskuun alussa ASI Sommelier Diploma -kokeeseen, joka toimii erinomaisena kenraaliharjoituksena Antwerpenin kilpailuun. Diploma-koe sisältää samoja osa-alueita kuin MM-kisakin.

Omista vahvuuksistaan kilpailussa Niemellä on selkeä näkemys:

– Käytännön tehtävät ovat minulle ehdottomasti mieluisimpia. Viihdyn kisatilanteessa tuomareiden ja yleisön edessä. Teoriakoe on puolestaan aina haastava, koska kysymykset käsittelevät niin monia aiheita.

Sommelierien maailmanmestaruuskilpailun järjestäjänä toimii 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansainvälinen sommelieryhdistys International Sommelier Association (ASI).

 

Lisätiedot: Markku Niemi, markku(a)pastis.fi, 040 589 6985

 

 • Syntynyt 1989
 • Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen Suomen karsintakilpailun voittaja 2018, Sommelierien Suomen mestari 2014 ja 2012, Chaîne des Rôtisseurs Finlande Vuoden Nuori Sommelier 2012
 • Työskentelee ravintolapäällikkönä helsinkiläisessä Ravintola Pastiksessa
 • Valmistunut Ravintolakoulu Perhosta 2008

 


Kuva: Tommi Hynynen

 


Video: Markku Niemi voittaa Suomen MM-karsintakilpailun https://youtu.be/hOzUqFxBPGg

 

 

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Markku Niemi lähtee edustamaan Suomea sommelierien MM-kisoihin Antwerpeniin


30.10.2018

Markku Niemi

Markku Niemi helsinkiläisestä Ravintola Pastiksesta voitti Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen Suomen karsintakilpailun maanantaina 29. lokakuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Niemi pääsee edustamaan Suomea ensi keväänä Antwerpenissa järjestettäviin sommelierien maailmanmestaruuskilpailuihin.

Monipuolista osaamista vaatineessa finaalissa edustuspaikasta Niemen kanssa kilpailivat Kirsi Seppänen Ravinteli Berthasta Tampereelta ja Taneli Lehtonen Ravintola Murusta Helsingistä.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa Gin Sour -cocktailin valmistaminen, viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, viinin dekantointi, sopivien ruokalajien valinta erilaisille juomille sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

– Oma vahvuuteni kilpailussa oli rento esiintyminen tehtäviä tehdessä, arvioi Niemi suoritustaan kisavoiton jälkeen.

Tuomariston puheenjohtajana toiminut Viinitien Wine Ambassador Heidi Mäkinen piti finaalin tasoa tasaisena.

– Markun kilpailusuorituksessa korostuivat huolellinen annettujen ohjeiden noudattaminen sekä tehtävien suorittaminen annetussa ajassa, toteaa Mäkinen.

Sommelierien MM-kilpailut järjestetään ensi keväänä Belgian Antwerpenissa. Sommelierien kansainvälinen yhdistys Association de la Sommellerie International juhlistaa 50-vuotista taivaltaan 11.–15.3.2019 pidettävässä kilpailussa, johon osallistuvat parhaat sommelierit 62 eri maasta.

– Kansainvälisten sommelierkilpailujen taso on aina todella korkea, joten jokaisen osallistujan kannattaa valmistautua niihin huolella, Heidi Mäkinen muistuttaa.

Lisätiedot: Markku Niemi, markku(a)pastis.fi, 040 589 6985

 • Syntynyt 1989
 • Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen Suomen karsintakilpailun voittaja 2018, Sommelierien Suomen mestari 2014 ja 2012, Chaîne des Rôtisseurs Finlande Vuoden Nuori Sommelier 2012
 • Työskentelee ravintolapäällikkönä helsinkiläisessä Ravintola Pastiksessa
 • Valmistunut Ravintolakoulu Perhosta 2008

 


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Suomen parhaat sommelierit kilpailevat pääsystä Belgian MM-kisoihin maanantaina 29.10.2018


24.10.2018

Sommelier dekantoi viiniä

Suomen edustaja ensi keväänä Belgiassa järjestettäviin sommelierien maailmanmestaruuskilpailuihin selviää maanantaina 29. lokakuuta, jolloin maamme parhaat sommelierit mittelevät taitojaan Wanhassa Satamassa Helsingissä. MM-kisakarsinta järjestetään ravintola Soimassa klo 17–18.30. Kilpailun suojelijana toimii legendaarinen itävaltalainen viininvalmistaja Lenz Moser.

Sommelierien taitoja testataan kilpailutehtävillä, joihin kuuluvat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juomien oikeaoppinen tarjoilu, sopivien juomaparien valinta erilaisille ruokalajeille sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Sommelierien MM-kilpailut järjestetään ensi keväänä Belgian Antwerpenissa. Sommelierien kansainvälinen yhdistys Association de la Sommellerie International juhlistaa 50-vuotista taivaltaan 11.–15.3.2019 pidettävissä kilpailuissa, joihin osallistuvat parhaat sommelierit 62 eri maasta.

Tervetuloa seuraamaan Suomen Sommelierit ry:n järjestämää Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen karsintakilpailua ravintola Soimaan Wanhaan Satamaan, Pikku Satamakatu 3-5, 00160 Helsinki. Kilpailu pidetään klo 17–18.30.

Lisätiedot: Suomen Sommelierit ry, info(a)sommeliers.fi

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Norjan Francesco Marzola on sommelierien Pohjoismaiden mestari 2018


17.9.2018

The Best Sommelier of Nordics 2018 Francesco Marzola

Norjan Francesco Marzola voitti sommelierien Pohjoismaiden mestaruuden sunnuntaina 16. syyskuuta Oslossa järjestetyssä Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Tasaväkisessä ja korkeatasoisessa finaalissa toiseksi sijoittui Ellen Franzén Ruotsista ja kolmanneksi Rasmus Lunkov Marquart Tanskasta.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juustojen ja viinien yhdistäminen, viinilistassa olevien asiavirheiden korjaaminen, Moskovan muuli -drinkin valmistaminen sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Suomea kisassa edustivat sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen tamperelaisesta Ravinteli Berthasta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Taneli selviytyi kisassa semifinaaliin ja totesi kilpailun olleen todella korkeatasoinen.

– Kisa oli erittäin tiukka. Nyt tarvitsee taas lukea lisää ja siirtää katse kohti seuraavia kilpailuja. Suomi on hyvin lähellä pohjoismaista kärkeä, arvioi Taneli.

Kirsin osalta kilpailut jatkuvat jo ensi viikolla.

– Tämä oli hyvä aloitus kilpailuviikolle, joka minulla on edessä. Loppuviikosta osallistun Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Nuori sommelier -maailmanmestaruuskisoihin Meksikossa. Se on minulle tämän vuoden tärkein kilpailu.

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään vuorotellen eri maissa. Tänä vuonna järjestäjänä toimi Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

Lisätiedot: Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov, samuil(a)murudining.fi

Kuva: Kristian Jøraandstad

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen edustavat Suomea sommelierien PM-kilpailussa Oslossa


11.9.2018

Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen

Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä kisataan 16. syyskuuta Oslossa Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Suomesta kilpailuun lähtevät sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Kirsi ja Taneli keskittyvät kilpailun lähestyessä viimeistelemään sekä teoreettista että käytännön osaamistaan kisan eri osa-alueisiin liittyen. Kilpailutehtävissä sommelierien tulee esimerkiksi osata tunnistaa viinejä ja muita alkoholijuomia, tarjoilla juomia oikeaoppisesti, valita sopivat juomaparit erilaisille ruokalajeille sekä hallita viinikulttuuriin liittyviä asiasisältöjä.

– Olen lukenut ahkerasti alan kirjallisuutta ja käynyt läpi aikaisempien teoriakokeiden kysymyksiä. Samoin keskustelut kollegoiden ja asiakkaiden kanssa valmistavat hyvin viinien analysointiin, kertoo Kirsi.

 

 

– Käytännön tehtäviin saan hyvää harjoitusta myös jokapäiväisessä työssäni esimerkiksi järjestämällä viinitastingeja. Rutiinien hallitsemisesta on hyötyä kilpailuissa, missä nopeatempoiset tehtävät usein luovat pientä jännitystä.

 

– Harjoittelemme Tampereella yhdessä muiden sommelierkilpailijoiden kanssa ja tuemme samalla toistemme oppimista.

 

Kirsille kuluva vuosi on ollut menestyksekäs: hän on voittanut sommelierien Suomen mestaruuden Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland -kilpailussa, Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Vuoden nuori sommelier -kilpailun sekä viimeksi elokuussa samppanjatalo Ruinartin järjestämän Nordic Ruinart Challenge 2018 -kilpailun.

Taneli Lehtosen lukemistossa ovat viime aikoina olleet viinialueiden juridiset asiat sekä viinin valmistuksen ja kasvatuksen tekniset osiot. Lisäksi hän on perehtynyt itselleen hieman tuntemattomampiin viinimaihin kuten Uusi-Seelanti, Australia, Chile, Argentiina ja Yhdysvallat.

– Käytännön tehtäviin valmistaudun treenaamalla esimerkiksi viinin dekantointia ja cocktailien valmistusta, toteaa Taneli.

 

– Viinin ja ruoan yhdistämistä varten laadin omia listojani, jotka viinien lisäksi sisältävät kahvit, teet, avec-juomat, sikarit ja vedet. Viimeisen viikon ennen kilpailua käytän jo opittujen asioiden kertaamiseen.

 

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun järjestäjänä toimii Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

Lisätiedot: Kirsi Seppänen, 040 779 4695; kirsi.seppanen(a)hotmail.com. Taneli Lehtonen, 040 517 9909; taneli(a)murudining.fi.

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Kirsi Seppänen on vuoden 2018 sommelierien Suomen mestari


22.05.2018

Sommelier Kirsi Seppänen

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland huipentui jännittävään finaaliin maanantai-iltana Hotel Havenissa Helsingissä. Voittajaksi suoriutui Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Kirsi ja Taneli edustavat Suomea myös sommelierien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa, jotka järjestetään Oslossa 16.-17.9.2018. Kolmannelle finaalissa selviytyi kilpailun ensikertalainen Saara Alander Ravintola Murusta Helsingistä.

Trophée Laroche –kilpailun tarkoituksena on valmentaa suomalaisia sommeliereja, palkita Suomen parhaita ammattilaisia sekä edistää suomalaista viinikultuuria. Suomen Sommelierit -yhdistys järjesti maanantaina 21.5.2018 sommelierien Suomen mestaruuskilpailut Hotel Havenissa Helsingissä.

Kilpailu on avoin kaikille sommelieryhdistyksen jäsenille, jotka ovat täysi-ikäisiä ja Suomen kansalaisia. Kansainväliset säädökset määräävät myös, että kilpailijoiden tulee saada yli 50 prosenttia elannostaan ravintolatyöskentelystä.

Kulta- ja hopeamitalisti lähtevät edustamaan Suomea syyskuussa sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun, joka järjestetään tänä vuonna Norjassa. Kaksikko edustaa Suomea myös muissa tulevissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Sommelierkilpailun osakilpailuja on järjestetty maanlaajuisesti pitkin vuotta ja finaaliin valittiin aikaisemmin maanantaina järjestetyn semifinaalin pohjalta kolme parasta.

Tuomareina kilpailussa toimivat Tampereen Viinitukku Oy:n sommelier Markku Niemi, Ravintola C:n Christina Suominen sekä Domaine Laroche -viinitilan vientipäällikkö Thibault de Lartique.

– Haluamme olla tukemassa suomalaisten sommelierien osaamista, sillä viinimestarit ovat tärkeässä roolissa viinikulttuurin edistämisessä”, de Lartique toteaa.

 

Kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä ensikertalaisia.

– On mahtava huomata kuinka palvelu ja oikeaoppinen viinin tarjoilu kiinnostavat nuoria. Meille on kehittymässä hieno ja taitava sommelier-sukupolvi, toteaa Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov.

 

Lisätietoja:

Samuil Angelov
Puheenjohtaja – Suomen Sommelierit ry
puh. 050 5238682
info(a)sommeliers.fi
www.sommeliers.fi

Trophèe Laroche –kilpailun järjestää Suomen Sommelierit ry. Yhdistyksen tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.