Antero Niemiaho on Suomen paras sommelier 2022
31.5.2022Antero Niemiaho helsinkiläisestä Ravintola Vinkkelistä voitti Best Sommelier of Finland 2022 -kilpailun maanantaina 30. toukokuuta Hotel Havenissa Helsingissä. Finaalikilpailussa toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta ja kolmanneksi Aino Tuomikoski helsinkiläisestä Baskeri & Basso Bistrosta.
Finaalikilpailussa kukin kilpailija suoritti aikarajoitteisia tehtäviä, joihin kuuluivat muun muassa sopivien ruoka-annosten suosittelu valikoiduille viineille, viinin dekantointi, Brandy Alexander -cocktailin valmistaminen ja juomien sokkomaistaminen.
Antero Niemiaho voitti sommelierien Suomen mestaruuden nyt ensimmäistä kertaa. Viime vuoden kilpailussa Niemiaho sijoittui toiseksi.
— Kilpailu sujui omalta osaltani hyvin luontevasti. Treenaus on kantanut hedelmää, kertoo Niemiaho tyytyväisenä.
— Oman twistinsä kisaan toi viinipullon avaaminen korkin mahdollisimman ehjänä säilyttäen.
Kilpailut jatkuvat Niemiahon ja toiseksi sijoittuneen Lehtosen kohdalla syksyllä, jolloin he edustavat Suomea Best Sommelier of Nordics 2022 -kilpailussa Kööpenhaminassa 8.-9. lokakuuta. Lisäksi Niemiaho kilpailee sommelierien MM-kilpailussa Pariisissa helmikuussa 2023.
— Ryhdyn valmistautumaan Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin heti kesän alussa, toteaa Niemiaho.
Kilpailun päätuomarina toimi Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi Mäkinen MW. Muut tuomarit olivat norjalainen Heidi Iren Hansen MW, Michael Tischler-Zimmermann, Head of Markets International of Austrian Wine Marketing Board, sekä Suomen Sommelierit ry:n varapuheenjohtaja ja kansainvälisen sommelierliitto ASI:n hallituksen jäsen Samuil Angelov.
Tuomariston puheenjohtaja Heidi Mäkinen MW kertoi kilpailijoiden järjestyksen olleen saman sekä semifinaalissa että loppukilpailussa.
— Suurimmat erot kilpailijoiden välillä olivat ruoan ja viinin yhdistämisessä. Ja Brandy Alexanderin cocktailresepti tuntui olevan kaikilla kilpailijoilla hieman ruosteessa, analysoi Mäkinen kisaa.
Lisätiedot: Antero Niemiaho, antero.nie@icloud.com, 045 354 9949
- Syntynyt 1997.
- Työskentelee Ravintola Vinkkelissä Helsingissä.
- Suorittanut hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon vuosina 2016-2017 Perhon liiketalousopistossa
Suomen Sommelierit ry kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.
Kuva: Pasi Murto