Assistant Head Sommelier Heidi Mäkisen suosituksia rapu- ja riistakauteen

26.7.2021
Ravut

Elokuun rapujuhlat ovat nyt parhaimmillaan ja pian pääsemme nauttimaan myös syksyn riista-aterioista.

Lontoon 67 Pall Mallissa Assistant Head Sommelierina työskentelevä Heidi Mäkinen kertoo omat suosituksensa juomien yhdistämisestä näihin sesonkiruokiin.
Ravuille raikkaita ja hapokkaita viinejä

Rapujen ja äyriäisten maku on usein herkkä, joten niihin yhdistettävältä viiniltä kaivataan makua tukevaa raikkautta ja hapokkuutta. Liian voimakkaat ja täyteläiset viinit jättävät helposti äyriäisten maun alleen.

“Itse suosin hapokkaita ja nuorekkaita valkoviinejä merenelävien kanssa. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa Rias Baixasin Albarino, kuiva tai puolikuiva Riesling Saksan Moselista tai Nahesta, tai laadukas kuohuviini kuten Cava de Paraje Calificado tai samppanja.”

Pinot Noir ja Grenache täydentävät riistaruokia

Riistaruokien makumaailma on usein vahva ja syvä, joten viiniltä kaivataan myös luonnetta ja intensiivistä hedelmäisyyttä.

“Riistalinnuille valitsen mielelläni tummanpuhuvan Pinot Noirin, joko Burgundin Gevrey-Chambertinista tai Vosne-Romanéesta, tai uudesta maailmasta, kuten Uuden-Seelannin Marlborough’sta.”

“Nelijalkaisille riistaeläimille yhdistäisin voimakkaamman viinin, kuten rustiikkisen etelä-rhonelaisen Grenache-rypäleeseen pohjautuvan punaviinin esimerkiksi Rasteausta.”