Kannatusjäsenille: Oranssiviinit – mitä ne ovat ja miten niistä tuli viinimaailman trendi?
-
Oranssiviini-masterclass
10.11.2025
17:30 - 19:00
Oranssiviinit ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon monestakin eri syystä, jotka liittyvät sekä kuluttajien makutottumusten muutokseen että laajempaan viinikulttuurin kehitykseen.
Oranssiviinien (orange wine, skin-contact wine) juuret ovat Georgiassa, missä viiniä on tehty saviamforoissa tuhansien vuosien ajan. Oranssiviinejä valmistettiin aikoinaan myös Italiassa, missä perinne on nyt elpynyt etenkin maan koillisosan Friulissa. Oranssiviineistä on innostuttu myös muualla Euroopan maissa kuten Sloveniassa, Kroatiassa, Itävallassa sekä modernien tuottajien myötä Ranskassa ja Espanjassa.
Oranssiviinit valmistetaan valkoisista rypäleistä punaviinin tapaan — eli rypäleiden kuoret saavat olla kosketuksessa mehun kanssa käymisen aikana. Tyypillisiä valmistuksessa käytettyjä rypäleitä ovat muun muassa Pinot Grigio, Ribolla Gialla, Sauvignon Blanc ja Rkatsitel. Kuorikontakti antaa viinille sen tunnusomaisen oranssin, meripihkan tai kuparin sävyn, sekä runsaamman rakenteen ja tanniinisuuden, joita tavallisissa valkoviineissä ei yleensä ole. Tämä tekee niistä samalla kiehtovia ja monipuolisia ruokaviinejä sekä viinibaarien suosikkeja.
Sommelieryhdistyksen puheenjohtaja Christina Suominen perehdyttää meidät tastingissa oranssiviinien ainutlaatuiseen viinityyliin ja eri tuottajiin.
Tervetuloa mukaan!
Hinta 10,00€