Demon Otto Sovelius jakaa meille viinitietouttaan vielä tässä postauksessa.

26.8.2017

Demon Otto Sovelius jakaa meille viinitietouttaan vielä tässä postauksessa. Kesän mittaan tapaamme uusia kasvoja niin kokkien kuin sommelierienkin osalta TableOnlinen kanavissa. Kiitos Otto ja kiitos Restaurant Demo ajastanne!

Otto, mitä etiketti kertoo sinulle kuvan viinistä?
– Tämä viini tulee Ranskasta, Burgundin (FRA; Bourgogne) viinialueelta, Ranskan itäosan keskivaiheilta. Viini on tyyliltään roséviini ja se on valmistettu Pinot Noir -rypäleestä. Viini on sekoite eri palstoilta. Viinin valmistaja on yksi arvostetuimmista (ja väärennetyimmistä) Burgundin taloista 1872 perustettu Domaine Ponsot. Rypäleet on kerätty vuonna 1998. Maksimisatoisuus on ollut 55hl/ha ja viini on periaatteessa tarkoitettu nautittavaksi noin 2-3 vuoden iässä (tosin tämä viini juotiin 17v. iässä ja oli aivan loistava ?). Odotettavissa oleva nesteen määrä; max 0,75l. Ja jos ranskan kieli menee oikein, niin viinin nimi on jotain ”Pikkulinnun sekoitus”?

Punaviini tarjoiltiin viimeksi hyvin viileänä. Miksi?
– Punaviinin tarjoilulämpötila on suosituksen mukaan ”en chambre” huoneenlämpöinen. However tämä termi on peräisin ajalta, jolloin huoneenlämpö oli 15-18c, eli nykymittakaavassa viileä. Myös viinin tyyli vaikuttaa suositeltuun lämpötilaan. Periaatteessa punaiset kannattaa tarjoilla aina viileänä, tuhdit erityisesti, sillä liian lämmin korkea-alkoholipitoinen punaviini on melko kamalaa juotavaa.

Mitä tarkoittaa dekantointi?
– Suomenkielinen termi on seestäminen. Dekantointi voidaan tehdä kahdesta syystä. Joko pullossa on sakkaa, joka halutaan saada pois tai viini on liian nuori ja tiukka maultaan. Tällöin hapen vaikutuksesta viini ”kehittyy” nopeammin juomakuntoon dekantterissa/missä tahansa avoimessa astiassa.
Mikäli dekantointi tehdään sakan poistamiseksi, tehdään seuraavasti:
1. Pidä viini samassa asennossa, kun sitä on säilytetty. Dekantointia ei voi periaatteessa tehdä pullolle ilman, että se on saanut olla paikallaan useamman päivän, jotta irtosakka laskeutuu viinin pohjalle.
2. Poista kapseli joko leikkaamalla tai vetämällä ja avaa korkki. Tässä kohtaa on hyvä maistaa, onko viini kunnossa.
3. Sytytä viinipullon alle kynttilä tai taskulamppu ja kaada viini rauhallisesti dekantteriin (tai vastaavaan astiaan) katsoen valoa pullon läpi. Tällöin näet, kun sakka pullon pohjalla lähtee liikkeelle kohti kaulaa, jolloin lakkaat kaatamasta viiniä.
4. Voit kaataa sakan pois, huuhtaista pullon puhtaalla vedellä ja kaataa viinin suppilon avulla takaisin pulloon, jos haluat tarjoilla viinin pullosta. Muussa tapauksessa ei muuta kuin dekantteria kallistelemaan. Olet mestari!