Keskustele kuin sommelier – ravintoloitsija Samuil Angelov antaa vinkit

12.7.2021
Sommelier Samuil Angelov

Jos haluaa ravintolassa tehdä vaikutuksen seurueeseen, varmin keino on esiintyä parempana viinintuntijana kuin onkaan. Tasapaino ja tanniinit ovat avainsanat ja varmoja valintoja keskustelunavauksiin. Kun tarjoilija saapuu pöytään, viinisnobi aloittaa heti keskustelun hänen kanssaan.

Helsinkiläisen huippuravintola Murun sommelier Samuil Angelov antaa muutaman vinkin, joita noudattamalla onnistuu antamaan itsestään asiantuntevan vaikutelman. ”Aina on hyvä tiedustella, onko viini tasapainoinen”, Angelov neuvoo.

Toinen taattu puheenaihe on viinin tanniinit. Kannattaa esimerkiksi kysyä, ovatko tanniinit kypsiä. ”Ja jos on päättänyt hienostella viimeisen päälle, voi kyseenalaistaa sommelierin viinivalinnan pohtimalla huolestuneesti, että ei kai valittu ruoka-annos vedä viiniä metalliseksi.”

Viinikikkailu sikseen

Vakavasti puhuen Angelov suosittelee rentoa suhtautumista viiniin. ”Tärkeintä on, että saa eteensä mieluista viiniä. Kysyn usein asiakkaalta, minkä tyyppisiä viinejä hän yleensä juo ja ehdotan sopivaa laatua sen perusteella. Chileläisistä punaviineistä pitävälle valitsen toisenlaisen viinin kuin hapokkaisiin piemontelaisiin ihastuneelle.”

Samuil Angelovia ei lakkaa huvittamasta ranskalaisten viinitärkeily. ”He puhuvat puhumasta päästyään viinin ja ruuan yhdistämisestä. Todellisuudessa ranskalainen voi sille päälle sattuessaan tilata punaviiniä merianturan kyytipojaksi.”

Toisin kuin ranskalaiset, italialaiset eivät edes teeskentele tietävänsä juurikaan viineistä. ”Italialainen tilaa yksinkertaisesti pullon punaista vai valkoista.”

Niin saattaa Samuil Angelovkin tehdä lähtiessään viettämään ravintolailtaa vaimonsa kanssa.”Aloitan tilaamisen aina viinistä. Jos tekee mieli vaikkapa raikasta Sancerrea, otamme pullollisen sitä. Kun olemme valinneet ruuat, tilaamme omat lasilliset annoksen mukaan.”