Kevyesti keskellä kesää á la ravintolapäällikkö Saara Alander

19.7.2021

Kesän ruokasuosikkeja ovat perinteisesti erilaiset salaatit sekä kala- ja kasvisruoat, niin ravintoloissa kuin kotikeittiössäkin valmistettuina.

Millä aperitiivilla ruokailunsa aloittaa helsinkiläisen Ravintola Murun ravintolapäällikkö Saara Alander? Entä mitkä ovat Saaran valinnat ruokalistalta ja suositukset viineiksi?

”Aperitiiviksi nautin ehdottomasta kuohuvaa. Kuohuviini, joka on tasapainoinen ja raikkaan hapokas herättää varmasti ruokahalun. Se voi olla joko klassisesti samppanja, mutta myös muilta alueita löytyy hienoja perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä. Tällaisia ovat esimerkiksi Legras & Haas Chouilly Grand Cru Blanc de Blancs Champagne Brut ja Gramona Imperial Gran Reserva Cava Brut 2012.”

”Salaateista Nizzan salaatti on ehdoton klassikko. Etelä-ranskalaisen, ruokaisan salaatin tonnikala ja kananmuna eivät ehkä ole niitä helpoiten viiniin yhdistettäviä raaka-aineita. Provencen alueen roseeviini on kuitenkin yleensä nappivalinta: Chateau De Léoube Rosé 2017 sekä Domaines Ott Clos Mireille Coeur de Grain Rosé 2015.”

Kalaruoista savustettu lohi on armelias erilaisille juomayhdistelmille. Juoman voi valita omien mieltymystensä mukaan joko turvallisesti valkoviinistä tai vaihtoehtoisesti punaviinistä tai oluesta.

”Valkoviini saa olla täyteläisempi, esimerkiksi tammitettu Chardonnay kuten Francois Mikulski Bourgogne Chardonnay 2015. Punaviininä lohelle voi ehkä hieman yllättäenkin valita Zinfandelin, joka toimii täydellisesti kalan makujen kanssa. Kesäisestä Kaliforniasta löytyy tähän Seghesio Sonoma Zinfandel 2014. Oluessa suosittelen pilssiä, jossa on lageriin verrattuna korkeampi humalapitoisuus. Ehdottaisin kokeilemaan vääksyläisen Kanavan Panimo -pienpanimon Kanavan Sulku Pils -olutta.”

”Kasvisruoista oma suosikkini on itse tehdyt pinaattiletut. Tuoreista pinaateista valmistettujen lettujen seuraksi valitsen yrttisen Grüner Veltlinerin Itävallasta. Valkoviinin raikas hapokkuus raikastaa suutuntumaa ja täyteläinen yrttisyys täydentää erinomaisesti pinaatin aromimaailmaa.”

”Itävalta on Grüner Veltlinerin kotimaa ja valitsemani viinit ovatkin molemmat koillis-Itävallasta, Kremstalin ja Wachaun alueilta: Sepp Moser Riesling Von den Terrassen 2017 ja Nikolaihof Grüner Veltliner 2016.”