Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen edustavat Suomea sommelierien PM-kilpailussa Oslossa

11.9.2018
Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen

Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä kisataan 16. syyskuuta Oslossa Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Suomesta kilpailuun lähtevät sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Kirsi ja Taneli keskittyvät kilpailun lähestyessä viimeistelemään sekä teoreettista että käytännön osaamistaan kisan eri osa-alueisiin liittyen. Kilpailutehtävissä sommelierien tulee esimerkiksi osata tunnistaa viinejä ja muita alkoholijuomia, tarjoilla juomia oikeaoppisesti, valita sopivat juomaparit erilaisille ruokalajeille sekä hallita viinikulttuuriin liittyviä asiasisältöjä.

– Olen lukenut ahkerasti alan kirjallisuutta ja käynyt läpi aikaisempien teoriakokeiden kysymyksiä. Samoin keskustelut kollegoiden ja asiakkaiden kanssa valmistavat hyvin viinien analysointiin, kertoo Kirsi.

– Käytännön tehtäviin saan hyvää harjoitusta myös jokapäiväisessä työssäni esimerkiksi järjestämällä viinitastingeja. Rutiinien hallitsemisesta on hyötyä kilpailuissa, missä nopeatempoiset tehtävät usein luovat pientä jännitystä.

– Harjoittelemme Tampereella yhdessä muiden sommelierkilpailijoiden kanssa ja tuemme samalla toistemme oppimista.

Kirsille kuluva vuosi on ollut menestyksekäs: hän on voittanut sommelierien Suomen mestaruuden Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland -kilpailussa, Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Vuoden nuori sommelier -kilpailun sekä viimeksi elokuussa samppanjatalo Ruinartin järjestämän Nordic Ruinart Challenge 2018 -kilpailun.

Taneli Lehtosen lukemistossa ovat viime aikoina olleet viinialueiden juridiset asiat sekä viinin valmistuksen ja kasvatuksen tekniset osiot. Lisäksi hän on perehtynyt itselleen hieman tuntemattomampiin viinimaihin kuten Uusi-Seelanti, Australia, Chile, Argentiina ja Yhdysvallat.

– Käytännön tehtäviin valmistaudun treenaamalla esimerkiksi viinin dekantointia ja cocktailien valmistusta, toteaa Taneli.

 – Viinin ja ruoan yhdistämistä varten laadin omia listojani, jotka viinien lisäksi sisältävät kahvit, teet, avec-juomat, sikarit ja vedet. Viimeisen viikon ennen kilpailua käytän jo opittujen asioiden kertaamiseen.

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun järjestäjänä toimii Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

Lisätiedot: Kirsi Seppänen, 040 779 4695; kirsi.seppanen(a)hotmail.com. Taneli Lehtonen, 040 517 9909; taneli(a)murudining.fi.

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.