Kirsi Seppänen on Suomen paras sommelier 2021

7.9.2021

Kirsi Seppänen tamperelaisesta Ravinteli Berthasta voitti The Best Sommelier of Finland 2021 sponsored by Wines of Germany -kilpailun maanantaina 6. syyskuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Finaalikilpailussa toiseksi sijoittui Antero Niemiaho helsinkiläisestä Ravintola Vinkkelistä ja kolmanneksi Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta. Finaalia edeltävässä semifinaalissa kilpailivat myös Heidi Martikainen Ravintola Ultimasta ja Aino Tuomikoski BasBasista, molemmat Helsingistä.

Finaalissa kukin kilpailija suoritti 30 minuutin pituisen tehtäväkokonaisuuden, joka koostui ravintolaympäristöstä tutuista asiakaspalvelutilanteista. Serviisin aikana kilpailijat huolehtivat samanaikaisesti kolmen pöytäseurueen juomatarjoiluista ruokasuosituksineen. Finaali päättyi perinteiseen viinin sokkomaistamiseen.

Kirsi Seppänen voitti sommelierien Suomen mestaruuden nyt toista kertaa. Ensimmäinen mestaruus hänellä on vuodelta 2018.

“Kilpailu sujui osaltani hyvin. Erityisesti pidin uudesta kilpailumuodosta, joka muistuttaa sommelierin päivittäistä työtä: asiakaspalvelu yhdistyy tekniseen osaamiseen”, totesi Seppänen.

“Sommelierin tärkein tehtävä on palvella asiakasta ja tässä kilpailussa jokainen kilpailija pystyi tekemään oman näköisensä serviisin”, arvioi Seppänen.

SM-kilpailun tuomariston puheenjohtaja ja Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi Mäkinen MW kertoi loppukilpailun olleen erittäin tasaväkinen.

“Jokaisella kilpailijalla oli omat vahvuutensa serviisin suorittamisessa. Voittajan ja toiseksi sijoittuneen ero oli lopulta vain 0,75 pistettä”, kertoi Mäkinen.

Kirsi Seppänen ja Antero Niemiaho edustavat Suomea kolmen viikon kuluttua The Best Sommelier of Nordics 2021 -kilpailussa Reykjavikissa 25.–26. syyskuuta.

Sommelierkilpailussa yleisön suosikiksi äänestettiin Antero Niemiaho.

Lisätiedot: Kirsi Seppänen, kirsi(a)bertha.fi, puh. 040 779 4695.

  • Syntynyt 1991.
  • Työskentelee sommelierina tamperelaisessa Ravinteli Berthassa.
  • Vuoden Nuori Sommelier 2018, Suomen Paras Sommelier 2018, Nordic Ruinart Challenge 1. sija 2018.
  • Suorittanut alan tutkintoina muun muassa Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto, 2010, Gradia, Jyväskylä; Viinimestari, 2017, Turun Ammatti-Instituutti; WSET Level 3 Award in Wines, 2020, Wineserver.

Suomen Sommelierit ry kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Kuva: Pasi Murto