Manchego-juustoa, savustettua siikaa ja valkoista tryffeliä viinien kera
12.9.2025
Kirill Siren työskentelee CEO:na helsinkiläisessä ravintola Finlandia Caviarissa Kauppatorin kupeessa. Kirill, mitkä ovat sinun viini- ja ruokasuosikkejasi syksyyn?
Kypsytetty manchego-juusto & La Rioja Alta Viña Arana Gran Reserva 2016
Rakastan juustoja, ja erityisesti syksyisin kypsytetty manchego on oma suosikkini. Sen suolainen ja pähkinäinen maku saa kauniin kumppanin Riojan Gran Reservasta: viinin pehmeät tanniinit, tamminen mausteisuus ja kuivatun hedelmän sävyt korostavat juuston syvyyttä. Yhdistelmä on lämmin ja lohdullinen – täydellinen nautittavaksi syysillassa kynttilänvalossa.
Savustettu siika tai kuha & Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett 2022 (Mosel)
Nuoruudessani työskentelin paljon kalan parissa, joten savustettu siika tai kuha on minun silmissäni parasta. Syvä, rasvainen maku saa oivan vastaparin Van Volxemin Rotschiefer Riesling Kabinett 2022:n raikkaasta hapokkuudesta ja kevyestä makeudesta. Viini tuo esiin hienostuneet sitruksiset ja yrtilliset vivahteet, jotka korostavat kalan puhtautta ja tasapainottavat savuisuutta. Tämä yhdistelmä on samaan aikaan tuttua, mutta yhtä aikaa hienostuneen elegantti.
Tuore valkoinen tryffeli (Tuber magnatum) & Chiarlo Cerequio Barolo 2017
Klassinen yhdistelmä: tryffelin mausteinen, metsäinen aromi ja Nebbiolon hapokkuus sekä tanniinit luovat harmonisen parin. Barolon ruusuiset ja maanläheiset sävyt sulautuvat täydellisesti Tuber magnatumin tuoksuun.
Syksyn tryffelikausi on aina erityinen, ja klassisin tapa nauttia valkoisesta tryffelistä on yksinkertaisesti tuorepastan tai risoton päällä. Tryffelin intensiivinen, mausteisen metsäinen aromi saa arvoisensa kumppanin Barolosta. Nebbiolon hapokkuus ja hienostuneet tanniinit luovat rakennetta, ja viinin ruusuiset ja maanläheiset sävyt sulautuvat täydellisesti Tuber magnatumin syvään, ainutlaatuiseen tuoksuun. Yhdistelmä on yhtä aikaa elegantti ja syvästi juurtunut Italian gastronomiseen perinteeseen.
Lue myös: Syyskuun 2025 sommelier on Kirill Siren