Markku Niemi edustaa Suomea sommelierien MM-kilpailussa Antwerpenissa
4.3.2019Maailman parhaan sommelierin titteliä tavoittelee 66 sommelieriä eri puolilta maailmaa ASI Best Sommelier of the World -kilpailussa 10.-15. maaliskuuta 2019 Belgian Antwerpenissa. Suomea kilpailussa edustaa helsinkiläisen Ravintola Pastiksen Markku Niemi, joka voitti Suomen MM-karsintakilpailun marraskuussa 2018.
Kilpailutehtäviin kuuluvat perinteisesti muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien aistinvarainen tunnistaminen, sopivien juomien valinta erilaisille ruokalajeille, juomien oikeaoppinen tarjoilu sekä kirjallisen teoriakokeen suorittaminen.
Markku Niemi on keskittynyt viime viikkoina viimeistelemään sekä teoreettista että käytännön osaamistaan kisan eri osa-alueisiin liittyen.
– Olen lukenut paljon alan kirjallisuutta teoriakoetta varten. Olen myös harjoitellut juomien maistamista sekä tarjoiluun liittyviä tehtäviä, kertoo Niemi.
– Osallistun lisäksi maaliskuun alussa ASI Sommelier Diploma -kokeeseen, joka toimii erinomaisena kenraaliharjoituksena Antwerpenin kilpailuun. Diploma-koe sisältää samoja osa-alueita kuin MM-kisakin.
Omista vahvuuksistaan kilpailussa Niemellä on selkeä näkemys:
– Käytännön tehtävät ovat minulle ehdottomasti mieluisimpia. Viihdyn kisatilanteessa tuomareiden ja yleisön edessä. Teoriakoe on puolestaan aina haastava, koska kysymykset käsittelevät niin monia aiheita.
Sommelierien maailmanmestaruuskilpailun järjestäjänä toimii 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansainvälinen sommelieryhdistys International Sommelier Association (ASI).
Lisätiedot: Markku Niemi, markku(a)pastis.fi, 040 589 6985
- Syntynyt 1989
- Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen Suomen karsintakilpailun voittaja 2018, Sommelierien Suomen mestari 2014 ja 2012, Chaîne des Rôtisseurs Finlande Vuoden Nuori Sommelier 2012
- Työskentelee ravintolapäällikkönä helsinkiläisessä Ravintola Pastiksessa
- Valmistunut Ravintolakoulu Perhosta 2008
Kuva: Tommi Hynynen
Video: Markku Niemi voittaa Suomen MM-karsintakilpailun https://youtu.be/hOzUqFxBPGg
Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.