Norjan Francesco Marzola on sommelierien Pohjoismaiden mestari 2018

17.9.2018
The Best Sommelier of Nordics 2018 Francesco Marzola

Norjan Francesco Marzola voitti sommelierien Pohjoismaiden mestaruuden sunnuntaina 16. syyskuuta Oslossa järjestetyssä Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Tasaväkisessä ja korkeatasoisessa finaalissa toiseksi sijoittui Ellen Franzén Ruotsista ja kolmanneksi Rasmus Lunkov Marquart Tanskasta.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juustojen ja viinien yhdistäminen, viinilistassa olevien asiavirheiden korjaaminen, Moskovan muuli -drinkin valmistaminen sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Suomea kisassa edustivat sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen tamperelaisesta Ravinteli Berthasta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Taneli selviytyi kisassa semifinaaliin ja totesi kilpailun olleen todella korkeatasoinen.

– Kisa oli erittäin tiukka. Nyt tarvitsee taas lukea lisää ja siirtää katse kohti seuraavia kilpailuja. Suomi on hyvin lähellä pohjoismaista kärkeä, arvioi Taneli.

Kirsin osalta kilpailut jatkuvat jo ensi viikolla.

– Tämä oli hyvä aloitus kilpailuviikolle, joka minulla on edessä. Loppuviikosta osallistun Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Nuori sommelier -maailmanmestaruuskisoihin Meksikossa. Se on minulle tämän vuoden tärkein kilpailu.

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään vuorotellen eri maissa. Tänä vuonna järjestäjänä toimi Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

Lisätiedot: Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov, samuil(a)murudining.fi

Kuva: Kristian Jøraandstad

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.