Taneli Lehtonen ja Markku Niemi edustavat Suomea sommelierien PM-kilpailussa Tukholmassa

16.9.2019

Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä kisataan sunnuntaina 22. syyskuuta Tukholmassa The Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Suomesta kilpailuun osallistuvat sommelierien Suomen mestari Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta ja Markku Niemi helsinkiläisestä Ravintola Sue Ellenistä.

Kilpailussa sommelierien tulee muun muassa osata tunnistaa viinejä ja muita alkoholijuomia, tarjoilla juomia oikeaoppisesti, valita sopivat juomaparit erilaisille ruokalajeille sekä hallita viinikulttuuriin liittyviä asiasisältöjä.

Taneli ja Markku ovat kilpailun lähestyessä viimeistelleet sekä teoreettista että käytännön osaamistaan.

Sommelier Taneli Lehtonen

– Olen kerrannut Itä-Euroopan, Amerikan ja Kiinan alueita viineineen. Lisäksi olen lukenut uusimpia viineihin ja muihin juomiin liittyviä artikkeleita, kertoo Taneli.

– Viimeiset pari viikkoa treenaan tehtäviä kuten eri juomien tarjoilua ja sokkomaistamista sekä teen puhe- ja esiintymistaidon harjoituksia.

Omina vahvuuksinaan Taneli pitää klassisten viinialueiden asiatietämystä sekä käytännön tehtävien hallintaa aina sokkomaistamisesta dekantointiin.

Sommelier Markku Niemi

Markku on valmistautunut tulevaan koitokseen työn lomassa teoriatietoja kerraten ja käytännön harjoitusten avulla.

– Kilpailuissa pidän erityisesti käytännön tehtävistä, joissa pääsee näyttämään asiakaspalvelutaitoja. Lisäksi pidän vahvuutenani erilaisia sokkotehtäviä, arvioi Markku.

– Viimeiset hetket ennen kilpailupäivää yritän rentoutua ja ihan vain keskittyä kilpailuun.

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun järjestäjänä toimii tänä vuonna Ruotsin sommelieryhdistys Svenska Sommelierföreningen.


Lisätiedot:
Taneli Lehtonen, 040 517 9909, taneli(a)murudining.fi, Markku Niemi, 040 589 6985, markku(a)murudining.fi

Kuvat:
 Pasi Murto

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.