Taneli Lehtonen on Suomen paras sommelier 2019

14.5.2019
Sommelier Taneli Lehtonen

Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta voitti Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019 -kilpailun maanantaina 13. toukokuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Monipuolista käytännön osaamista ja teoreettista tietoa vaatineessa finaalissa toiseksi sijoittui Markku Niemi Ravintola Pastiksesta Helsingistä ja Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden erilaisten alkoholijuomien tunnistaminen, Gin & Tonic -cocktailin valmistaminen ja tarjoilu, juustolaatujen tunnistaminen ja niille sopivien juomien valinta sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Lehtonen oli tyytyväinen kilpailusuoritukseensa.

– Finaali sujui mielestäni kaikkien tehtävien osalta oikein hyvin. Tiukassa semifinaalissa oli enemmän haasteellisia kohtia.

Taneli Lehtonen edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Valmistautuminen kilpailuun käynnistyy hyvissä ajoin.

– Käytän tulevasta kesälomastani kolme viikkoa alan opiskeluun ja lomailen viikon, toteaa Lehtonen.

SM-kilpailun tuomaristossa istuivat William WoutersNicolas Laffitte ja Heidi Mäkinen, jotka pitivät Lehtosen kokonaissuoritusta vakuuttavana ja erityistä kiitosta saivat hänen rento esiintymisensä sekä erinomainen asiakaspalveluasenteensa. Tulevien haasteiden osalta tuomaristo muistuttaa, että Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa osallistujien osaamistaso on erittäin korkea ja kisassa pitää pystyä sopeutumaan yllättäviinkin kilpailutehtäviin.

Lisätiedot: Taneli Lehtonen, taneli(a)murudining.fi, puh. 040 517 9909.

  • Syntynyt 1985.
  • Sommelierien Suomen mestari 2019, 2017, 2016.
  • Vuoden tarjoilija 2016.
  • Työskentelee sommelierina helsinkiläisessä Ravintola Murussa.
  • Suorittanut alan tutkintoina muun muassa ASI Diploma, Court of Master Sommeliers Certified, Turku AI / WSET 3 Advance.

Kuva: Pasi Murto



Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.