Tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat

 


Sommelier -päivän Get Together

Tähtitorninmäki, Helsinki
Sunnuntaina 6.6.2021 klo 14 alkaen

 

On taas aika juhlia Kansainvälistä Sommelier –päivää! 

ASI perustettiin Reimsissä 3.6.1969 ja Sommelier -päivää vietetään sen kunniaksi. Ensimmästä kertaa näin tehtiin Mexikossa 3.6.2013 ja sieltä se on levinnyt kansainväliseksi juhlapäiväksi.

 

Kokoonnumme sunnuntaina 6.6. perinteisesti Tähtitorninmäellä, Haaksirikkoiset -patsaalla. 

 

Ohjelma alkaa klo 14.00 ja luvassa on tuttuun tapaan rentoa viinitastingia, yhdessäoloa ja pientä syötävää. Tuo mukaan oma viinilasi ja halutessasi jotain syötävää / juotavaa.

Ilmoittaudu mukaan 4.6. mennessä TÄÄLLÄ.

Tapahtuma järjestetään säävarauksella ja se on tarkoitettu yhdistyksen jäsenille.

____________________________________________________________________________

Sommelier Academy – Sokkomaistaminen omaksi iloksi tai ammatiksi?

Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin
Ruusulankatu 18, 00250 Helsinki

 

Nyt harjoitellaan sokkomaistamista – mitä on analyyttinen maistaminen ja minkälaista rakennetta maistamisessa olisi hyvä käyttää.

 

Aina on hauskaa arvailla mitä sokkoviini on, mutta mitä jos aistinvaraisella arvioinnilla viinin ominaisuudet kertovat, mitä viini lasissa on?

 

Laatuviinien kiehtovuus perustuu niiden moniulotteisuuteen sekä konsentraatioon. Viinin laatuun voi sanoa vaikuttavan ulkonäkö, tuoksu ja maku.
Aistimusten osalta puhutaan näkö-, haju-, maku- ja tuntoaistista. Lisäksi viini on ajan suhteen muuttuva, elävä tuote.

 

Viinin aistinvaraiseen arviointiin on olemassa erillaisia malleja.
Sokkomaistamisen harjoituksissa käymme niistä läpi muutamia tunnetuimpia, jotka sopivat myös sommelier -kisojen pohjaksi.

 

Paikkoja on hyvin rajoitetusti koronarajoitusten vuoksi. Mikäli rajoituksiin tulee muutoksia, päivitämme myös osallistujamäärää.

 

____________________________________________________________________

Matka viinin alkulähteille: Georgian viinit
Yhteistyössä Geotra
Uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin

 

Georgiaa pidetään viininvalmistuksen alkuperämaana, valmistetaanhan siellä viiniä peräti 8 000 vuoden kokemuksella. Pääsemme tutustumaan maan viinikulttuuriin Besinin viinejä maahantuoman Geotran johdolla.

 

Viinitila Besini on perustettu vuonna 2004, se on yksi nopeimmin kasvavista viininviljelyn ja -valmistuksen yrityksistä Georgiassa. Viinitila varmistaa erinomaisen viinin laadun käyttämällä sekä perinteistä georgialaista että nykyaikaista viininvalmistusteknologiaa.

 

”Besini” tarkoittaa ”uhrattavaa viiniä”, jota Georgian kansan esi-isät olivat poimineet parhaimmista viinirypäleiden sadoista ja niistä tehty viini uhrattiin muinaisajan jumalille.

 

Besinin viinitila sijaitsee Kahetian alueella Tsinandalissa, Telianin laaksossa. Erikoisen mikroilmastonsa vuoksi se on viininviljelyn tuottavin alue Georgiassa. Besinin viinitilan laajuus on 260 hehtaaria ja nykyinen tuotanto on 3 miljoonaa pulloa vuodessa.Viinintuotanto on varusteltu nykyaikaisen teknologian mukaan ja sijaitsee viinitilan alueella.

 

Besini-viinitilan viinilajit on kasvatettu erillisessä viinitarhassa ja hoidettu lajien tarpeiden mukaan. Viininviljelyn kaikki vaiheet viinitaimien kasvattamisesta pullotukseen asti on hyvin hallittu, ja sen vuoksi Besinin viinitilalla tehty viini on korkealaatuista ja palkittua ympäri maailmaa.

Viinin valmistusmenetelmä perustuu uuteen teknologiaan sekä perinteiseen, vanhaan georgialaiseen Qvevri-teknologiaan (savisammio). Qvevri-menetelmä on UNESCO:n kulttuuriperinnöllisellä nimisuojelulistalla.

Lähes viisitoista vuotta jatkunut Besinin viinivalmistus käyttää Georgian omia rypälelajikkeita sekä maailman tunnetuimpien viinirypäleiden lajikkeita. Näiden yhdistelmän tuloksena valmistuu ainutlaatuisia viinejä viinin ystäville.

 

Besini viinitilan motto on: Meidän viinimme on meidän kunniamme!

Maistettavat viinit:

 • Besini Qvevri – Dry White, Grape variety: Rkatsiteli
 • Tsinandali – Dry White, Grape variety: Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane
 • Kikhvi – Dry White, Grape variety: Khikhvi
 • Mukuzani – Dry Red, Grape variety: Saperavi
 • Besini Qvevri – Dry Red, Grape variety: Saperavi
 • Kindzmarauli Premium – Semi-sweet Red, Grape variety: Saperavi

Tutustumme viineihin maistelulautasen kera.

 

Paikka: Bar Jackie (kabinetti), Iso Roobertinkatu 21, 00120 Helsinki

Aika: Keskiviikko 3.3.2021 klo 18

Hinta: 15 euroa, sis. viinit ja maistelulautanen
Esittelijä: Nina Puustinen, Geotra

 

Paikkoja on rajoitetusti. Tapahtumassa huomioidaan koronapandemiaan liittyvät ohjeistukset.
HUOM! Tilaisuus on tarkoitettu vain yhdistyksen kannattajajäsenille

 


Association de la Sommellerie Internationale (ASI) General Assembly 2023

 


Kesäkuu 2023, Helsinki

 

Suomen Sommelierit ry isännöi ASI:n General Assembly -tapahtumaa Helsingissä.

 

General Assembly tuo Suomeen sommeliereja lähes 60:stä ASI:n jäsenmaasta ympäri maailmaa. Kolmipäiväisessä kokouksessa valitaan ASI:n uusi puheenjohtaja ja hallitus seuraavalle kolmivuotiskaudelle sekä käsitellään jäsenmaita koskevia ajankohtaisia asioita. Varsinaisen kokouksen ohessa Suomen Sommelierit ry järjestää kaikille maailman sommeliereille avoimen Wine Symposiumin, jonka ohjelmassa on erilaisia luentoja ja workshopeja.

 

 

Menneet tapahtumat

MOCCAMASTER KAHVIKOULU

Webinaari ammattilaisjäsenille

Maanantaina 25.1.2021 klo 14 – 15.30

 

Moccamaster järjestää yhteistyössä yhdistyksen kanssa ilmaisen webinaarin, jossa kahvin rautaiset ammattilaiset kertovat kahvista raaka-aineena, reseptiikasta sekä laitteista ja puhdistuksesta.

Mukana puhumassa:

Kahvi raaka-aineena – Kari Rinne Kaffa Roastery

Reseptiikka – Jarno Peräkylä, kaksinkertainen Baristamestari ja kahvikonsultti

Laite ja puhtaus – Maria Karlsson, Moccamaster Nordic

Moderaattorina toimii Vuoden Barista 2019 Kaisa Kokkonen

Koulutus järjestetään interaktiivisena webinaari tapahtumana Zoomin välityksellä. Tapahtuma on maksuton.

 

 

Piedmont Autumn Tasting

.

Maanantaina 30.11.2020 klo 11 – 16

Ravintola Sipuli

Kanavaranta 7, Helsinki

.

Mr. Nebbiolo kutsuu HoReCa-alan ammattilaiset tutustumaan valikoimaansa ravintola Sipuliin Katajanokalle.

.

Esittelemme marraskuun viimeisenä maanantaina valikoimamme kulmakiviä, sekä syksyn aikana tekemiämme hankintoja, joista olemme äärimmäisen ylpeitä:

.

 • Ca’Del Baio
 • Chiara Boschis
 • Gianfranco Alessandria
 • Fratelli Alessandria
 • Franco Conterno
 • Mauro Veglio Nada
 • Giuseppe Podere
 • Ruggeri Corsini
 • Tenuta Scerscé
 • Virna Borgogno

 

.
Koronavirustilanteesta johtuen pyydämme ilmoittautumisen yhteydessä kertomaan vierailunne ajankohdan, jotta pystymme takamaan viranomaisten tilaisuuksia koskevat turvaväleihin sekä henkilömääriin liittyvät voimassaolevat suositukset. Tapahtumaan ei voi osallistua ilmoittautumatta.

.

Ilmoittautumiset: jan-martin(a)nebbiolo.fi

 

 

.

24.11.2020

Vaalikokous

 

Yhdistyksen sääntömääräinen vaalikokous järjestetään 24.11.2020 klo 15 alkaen yhdistyksen toimitilassa, Ruusulantatu 18, 00250 Helsinki. Paikalle kokoontuu yhdistyksen hallitus vetämään kokousta ja jäsenten toivotaan osallistuvan kokoukseen etänä videoyhteyden kautta. Ilmoitamme tarkemmat tiedot tästä erillisessä kokouskutsussa.

 

 

Ilmoittaudu ehdokkaaksi vaaleihin

 

Tule vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan ja asetu vaaleissa ehdolle. Vaalikokouksessa valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitukseen viisi muuta varsinaista jäsentä (3 ammattilaisjäsentä, 1 maahantuojajäsen ja yksi kannattajajäsen). Voit ilmoittautua ehdokkaaksi 16.11. mennessä sähköpostitse osoitteeseen info(a)sommeliers.fi ja kertoa mihin ryhmään asetut ehdokkaaksi. Varsinaisten jäsenten lisäksi hallitukseen valitaan kaksi varajäsentä.

.

Unkarin viinitasting

.

Tiistaina 24.11.2020 klo 10.00
Unkarin suurlähetystö
Intendentinkuja 6 (Kuusisaari)

.

Viinitie, Embassy of Hungary ja Hungarian Agricultural Marketing Centre järjestävät yhdessä tapahtuman unkarilaisten viinien ympärillä.
.

Tiistaina 24.11. klo 10 Unkarin suurlähetystössä Kuusisaaressa (Intendentinkuja 6) järjestettävässä tilaisuudessa Mihaly Konkolyn luotsaaman masterclassin aikana on mahdollisuus maistaa Unkarin tämänhetkisen viinintuotannon parhaimmistoa.
.

Masterclassin jälkeisessä walk-around-tastingissa on esillä lisäkattaus viinejä, joita ei Suomen markkinoilla ole aikaisemmin nähty. Nyt jos koskaan on oiva tilaisuus tutustua siihen, mitä tällä historiallisella viinintuottajamaalla on tarjota.

 

31.10.2020

Vierailu Ainoa Wineryyn ja viinintekijän lounas
Lauantaina 31.10.2020 klo 10.30 – 16.30
Rekolanpolku 65, Hollola

Ainoa WineryVuonna 2008 Suomeen muuttanut ecuadorilais-amerikkalainen pariskunta Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen halusi jatkaa viiniharrastustaan myös uudessa kotimaassaan. Paola ja David ovat molemmat suorittaneet viinin tuotannon ammattitutkinnon Suomessa. Tarkan kehitystyön ansiosta kotiviiniharrastuksena alkanut toiminta on tänä päivänä ammattimaista viininvalmistusta. Uudet tuotantotilat Hollolassa sekä Italiasta ja Saksasta tilatut terästankit mahdollistavat jopa 50 000 litran vuosituotannon.

 

Eteläeurooppalaisia viininvalmistusmenetelmiä hyödyntäen valmistettavat viinit edustavat suomalaisen metsän ja puhtaan maaperän aitoja makuja ja sisältävät muun muassa mustikkaa, hillaa, puolukkaa, mesiangervoa ja kuusenkerkkää. Marjat käytetään kokonaisuudessaan ja ne puristetaan mehuksi vasta käymisen jälkeen. Näin syntyy rypäleviineille tyypillisiä tanniineja ja maku syvenee.

 

Ainoa Wineryn viinit ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja: mustikoista valmistettu Sametti voitti kultaa Kaliforniassa vuonna 2016 järjestetyssä viinien laatukilpailussa. Makea vadelmaviini Vaapukka oli sarjansa paras Pariisissa järjestetyssä viinikilpailussa vuonna 2017. Uraauurtava työ pohjoismaisen ruoan ja juomien hyväksi noteerattiin myös Reykjavikissa Embla Nordic Food Awards 2019 -ruoka-artesaanipalkinnolla.

 

Aikataulu lauantaina 31.10.2020

 

 • Klo 10.30 Bussikuljetus Hollolaan. Lähtö Kiasman pysäkiltä, Mannerheiminaukio 2.
 • Klo 12 Saapuminen Ainoa Wineryyn
 • Klo 12-15.00 Paola ja David kertovat meille viineistään ja tuotannostaan, syömme lounaan
  (3 ruokalajia, joihin yhdistetty 3 tastingviiniannosta). Mahdollisuus tehdä viiniostoksia.
 • Klo 15.15-16.30 Paluu Helsinkiin Kiasman pysäkille

 

Tervetuloa mukaan viinimatkalle!

 

Paikka: Ainoa Winery, Rekolanpolku 65, Hollola
Aika: Lauantai 31.10.2020 klo 10.30-16.30. Lähtö Kiasman pysäkiltä, Mannerheiminaukio 2.
Hinta: 45 euroa, sis. bussikuljetus Helsinki-Hollola-Helsinki, 3 ruokalajin lounas ja 3 tastingviiniannosta.

 

Paikkoja on rajoitetusti. Tapahtumassa huomioidaan koronapandemiaan liittyvät ohjeistukset.
HUOM! Tilaisuus on tarkoitettu vain yhdistyksen kannattajajäsenille.

 

 

21.10.2020

 

Italian klassikot: Appassimento ja Amarone keskiviikkona 21.10.2020 klo 18
Yhteistyössä Masi ja Winestate

Masi Appassimento ja Amarone

Keväällä koronapandemian vuoksi peruutettu Masi-tasting järjestetään nyt lokakuussa. Massimiliano Dalla Fior ohjaa tastingin videoyhteydellä ja paikan päällä meitä opastaa Winestaten Product Manager Riitta Välitalo.

 

Boscainin perheen Vaio dei Masi -laaksosta Valpolicellasta 1770-luvulla ostama pieni viinitila on kasvanut vuosisatojen myötä kansainvälisesti menestyneeksi, Pohjois-Italian Veneton lähettilääksi.

 

Perheomisteinen Masi-viinitalo on ollut vuosia edelläkävijä viininvalmistuksessa kehittäen muun muassa kuivattuja rypäleitä hyödyntävät Appassimento- sekä Ripasso -menetelmät, jotka sittemmin ovat muodostuneet kiinteäksi osaksi pohjoisitalialaista viininvalmistusta.

 

Pitkää perinnettä kunnioittaen Masi valmistaa yhä puhdaspiirteisiä ja herkullisen tasapainoisia viinejä Veneton paikallislajikkeista. Viinejä myydään yli 120 maassa.

 

Masilla on viinitilat myös Toskanassa (Poderi del Bello Ovile) ja Argentiinassa (Masi Tupungato).

 

Maistettavat viinit:

 

 • Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2018
 • Masi Campofiorin 2016
 • Masi Brolo di Campofiorin 2014
 • Masi Costasera Amarone Classico 2015 (James Suckling 95 points)
 • Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2015
 • Masi Costasera Amarone Classico 1997 (saatavilla kansainvälisistä verkkokaupoista)

 

Tutustumme viineihin maistelulautasen kera.

 

Tervetuloa mukaan!

 

Paikka: Bar Jackie (kabinetti), Iso Roobertinkatu 21, 00120 Helsinki
Aika: Keskiviikko 21.10.2020 klo 18
Esittelijä: Massimiliano Dalla Fior, Masi (videoyhteys), paikan päällä Product Manager Riitta Välitalo, Winestate

.

 

28.9.2020

Bulgarian laatuviinit maanantaina 28.9.2020 klo 18

Yhteistyössä Vino Amore
Viinibaari Wine Stories, Vironkatu 11, 00170 Helsinki

 

Bulgarian laatuviinit

 • Itä-Euroopan viinit ovat kasvattaneet suosiotaan maailmalla vuosi vuodelta niin viiniammattilaisten kuin harrastajienkin keskuudessa. Kannattajajäsenten syyskauden tapahtumat käynnistyvät tutustumisella bulgarialaisiin laatuviineihin Star Wine Listin Special Jury Prize -palkinnolla palkitsemassa Wine Stories -viinibaarissa omistajansa Snejana Eskelisen johdolla.
 • Bulgarialla on pitkät, vuosisatoja vanhat viinin valmistuksen perinteet ja maassa kasvatetaan sekä omia että kansainvälisiä rypäleitä. Tänä päivänä tuotannossa hyödynnetään rohkeasti uusia ideoita ja teknologiaa.
 • Pienestä koostaan huolimatta Bulgarian maaperä vaihtelee maan eri osissa, mikä näkyy ja maistuu viineissä. Bulgarialaiset viinit ovat keränneet viime vuosina myös kansainvälisiä palkintoja ja ovat lunastaneet paikkansa osana modernia gastronomiaa.
 • Maistelemme illan aikana kuusi eri viiniä, tutustumme maan viinihistoriaan ja uniikkiviineihin myös ainutlaatuisista maan omista rypälelajeista.

 

Maistettavat viinit:

 

 • Midalidare Estate – Blanc de Blanc
 • Chateau Burgozone – Tamyanka
 • Bendida – Winery Vrachansky Msiket – Limited edition Natural wine
 • Medi Valley Rubin
 • Vinica Mavrud 2018
 • Villa Melnik, sweet wine

 

Tutustumme viineihin maistelulautasen kera.

 

Tervetuloa mukaan lämpimiin syksyn tunnelmiin!

 


Paikka: Viinibaari Wine Stories, Vironkatu 11, 00170 Helsinki
Aika: Maanantai 28.9.2020 klo 18
Esittelijä: Snejana Eskelinen, Vino Amore

 

Hinta: 25 euroa, sis. viinit ja maistelulautasen

 

 

31.8.2020

The Best Sommelier of Finland 2020
Sponsored by Wines of Germany
Ravintola Soima – Wanha Satama, Helsinki

Sommelierien SM-kilpailut 2019

Vuoden 2020 Sommelierien Suomen mestari valitaan Ravintola Soimassa Wanhassa Satamassa!


Ohjelma maanantaina 31.8.2020

 

 • Klo 15 -16 Spätburgunder masterclass by Wines of Germany
 • Klo 16 Best Sommelier of Finland Finaali
 • Klo 19 Awards dinner

 

 • Masterclass ja finaali – Vapaa pääsy
 • Illallinen – Hinta 59 €
  Sisältäen: Aperitiivin, kolme ruokalajia ja ruokajuomina ”The coolest Wines of the World”
 • Varaa paikkasi