Sommelierin työ
Sommelierin työllä on pitkä historia ja siihen liittyy lukuisia määriteltyjä toimintatapoja. Sommelierin työnkuva terävöityi 1400-luvulla, kun ravintola-ala alkoi kehittyä nykyiseen muotoonsa. Varsinaisen ensimmäisen sommelierin sanotaan työskennelleen 1700-luvun lopulla pariisilaisessa La Grand Taverne de Londres – ravintolassa. Tällöin Antoine B. Beauvilliers puki sali- ja keittiöhenkilökuntansa yhtenäisiin univormuihin ja nosti sommelierit esille. Henkilökunnan eri osaamisalueita ryhdyttiin korostamaan muun muassa pukeutumisen kautta.
Sommelier työskentelee ravintolasalissa asiakaspalvelutehtävissä vastuualueenaan erilaisten juomien tarjoilu. Sommelierin tulee tuntea ravintolan juomatuotteet kokonaisuudessaan, joten osaamisalueeseen kuuluvat
- aperitiivit ja cocktailit,
- ruokajuomat, kuten viini, olut, siideri ja alkoholittomat juomat,
- digestiivit
- erilaiset väkevät juomat, sekä
- kahvi ja tee.
Myös sikaritarjoilu on perinteisesti kuulunut sommelierin työnkuvaan.
Juomien ja erityisesti viinien maailma on loputon, joten teoriatiedon määrä, joka sommelierilta vaaditaan, on valtava. Sommelierin tulee tuntea juomien alkuperä ja valmistustavat, sekä parhaat käyttötarkoitukset ja tarjoilumuodot.
Sommelier tuntee myös ruoat
Ravintolasalissa työskentevän sommelierin täytyy juomien lisäksi tuntea myös tarjolla oleva ruokatuote läpikotaisin. Sommelierin täytyy tuntea raaka-aineiden valmistusprosessit sekä olla valmis tekemään tiivistä yhteistyötä keittiön kanssa.
Ammattitaitoinen sommelier on sosiaalisesti taitava, sillä hänen tulee luovia paitsi ravintolan koko henkilökunnan myös kaikkien asiakkaiden välillä.
Tulosvastuullinen työ
Olennaisena osana sommelierin työnkuvaan kuuluvat myös myyntityö ja markkinatuntemus. Sommelierin tulee valita ravintolan konseptiin sopivat tuotteet, kouluttaa muu henkilökunta ymmärtämään ja myymään niitä, sekä ennen kaikkea vakuuttaa ravintolan asiakkaat ostamaan tuotteita.
Sommelierin tulee tuoda lisäarvoa ravintolalle, joten usein sommelierit ovat tulosvastuullisia. Juomahankintoja tehdessään sommelierin tulee hinnoitella tuotteet niin, että asiakas kokee saavansa rahalleen vastinetta ja ravintola pääsee kate- ja tulostavoitteeseensa.
Sommelierin tulee huolehtia myös varaston kierrosta sekä ravintolan konseptin ja liikeidean mukaisista listauksista.
Sommelierkilpailut kehittävät ammattitaitoa
Kilpailutoiminnassa pääset tutustumaan muihin alan ammattilaisiin ja oppimaan uudenlaisia tapoja tehdä työtä.