Viinisanasto

Viinisanasto: yleisimpiä viineihin ja viininviljelyyn liittyviä termejä

Viinisanasto auttaa tulkitsemaan yleisimpiä viineihin, viinien valmistukseen ja tarjoiluun liittyviä termejä. Millainen viini on hapokas? Entä mitä tarkoittaa DOCG? Miten tapahtuu viinien aistinvarainen tunnistaminen?

Viinitermit aakkosittain ryhmiteltynä

AC

Appellation contrôlée. Ranskassa käytössä oleva alkuperäisalueluokitus, joka takaa, että viini on valmistettu tietyllä alueella alueelle tyypillisistä rypäleistä määrätyillä valmistusmenetelmillä.

Affinage

Pidennetty viinin kypsytys pullossa ennen sen myyntiin laittamista.

Aistinvarainen testi / tunnistaminen

Viinin tunnistaminen ja testaus ulkonäön, tuoksun ja maun perusteella. Viinien ja muiden alkoholijuomien aistinvarainen tunnistaminen on tyypillinen tehtävä sommelierkilpailuissa.

Viinin aistinvarainen tunnistaminen

Alkoholipitoinen

Kun viinin tuoksussa tai maussa on korostuneesti alkoholia.

Antava

Runsas, elinkaarensa huipulla oleva viini.

AOC

Apellation d’Origine Côntrolée, ranskalainen alkuperäisalueluokitusjärjestelmä.

Amarone

Pohjois-Italian Venetosta tulevat amaronet valmistetaan kuivatuista rypäleistä, jolloin sokeri tiivistyy ja sokeripitoisuus nousee. Käymisessä sokeri muuttuu alkoholiksi, ja lopputuloksena on voimakas, runsasalkoholinen amarone-viini.

Assemblage

Korkealaatuinen sekoiteviini.

Asti Spumante

Asti Spumante on italialainen, makea kuohuviini, joka on valmistettu pääasiassa Moscato Bianco -rypäleistä ja jonka tuotanto on keskittynyt Pohjois-Italian Astin, Cuneon ja Alessandrian alueille. Se on tunnettu makeudestaan, keveydestään ja hedelmäisestä maustaan. Asti Spumante valmistetaan tankkikäymismenetelmällä, ja toisin kuin samppanja, se käy läpi vain yhden käymisprosessin. 

Asti Spumante on italialainen, makea kuohuviini, joka on valmistettu pääasiassa Muskateller-rypälelajikkeesta.

Auslese

Viini, joka on valmistettu täysin kypsistä ja valikoiduista rypäleistä.

Blend

Blend-viini tarkoittaa viiniä, joka on sekoitettu useammasta kuin yhdestä rypälelajikkeesta. Toisin sanoen se ei ole peräisin vain yhdestä rypäleestä, vaan sen maku ja aromit on luotu yhdistämällä eri rypäleiden ominaisuuksia. 

Beaujolais Nouveau

Ranskalainen viini, jonka markkinoille tuloa juhlitaan vuosittain marraskuun kolmantena torstaina. Gamay-rypäleestä valmistettu Beaujoulais Nouveau -viini on valmistettu kuluvan vuoden sadosta. Viini valmistetaan hiilidioksidimenetelmällä, joka mahdollistaa viinien nopean kypsymisen.

Blanc-de-blancs

Blanc de blancs tarkoittaa ranskaksi “valkoinen valkoisista”. Se on viinialan termi, jota käytetään kuvaamaan valkoviiniä, joka on valmistettu kokonaan valkoisista rypäleistä, yleensä Chardonnay-rypäleistä. Blanc de blancs -viinit ovat usein samppanjoita tai muita perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä.

Bodega

Espanjankielinen termi bodega viittaa tavallisesti viinikellariin ja/tai viinimyymälään.

Viinikellari tunnetaan Espanjassa nimellä bodega.

Bouquet

Viiniin pullosäilytyksen aikana syntyvä tuoksu ja maku.

Brut

Täysin kuiva kuohuviini ranskaksi.

Cava

Cava on espanjalainen kuohuviini, joka valmistetaan perinteisellä menetelmällä, samalla tavoin kuin samppanja. Tämä tarkoittaa, että toinen käyminen tapahtuu pullossa, mikä antaa cavalle sen ainutlaatuisen maun ja kuplat. Cava on usein kuivaa tai erittäin kuivaa ja sen makuprofiilissa korostuvat sitruksiset ja mineraaliset vivahteet, sekä mahdollisesti kellarikypsytyksen tuoma paahteisuus. 

Cava on peräisin Katalonian alueelta Espanjasta, mutta sitä valmistetaan nykyään myös muilla alueilla. Yleisimmät rypälelajikkeet cavan valmistuksessa ovat Macabeo, Xarel-lo ja Parellada. 

Chambre

Huoneenlämpöinen, noin 16-18°C -asteinen.

Crémant

Ranskalainen kuohuviini, valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä.

Crianza

Crianza on espanjalainen termi, joka tarkoittaa viinin kypsytysastetta. Crianza-luokituksen viinit ovat vähintään kahden vuoden ikäisiä, ja niiden on kypsyttävä vähintään kuusi kuukautta tammitynnyreissä. Esimerkiksi Rioja- ja Ribera del Duero -alueilla crianza-viinien tammikypsytysvaatimus on usein jopa vuosi. 

Cuvée

Viini, joka on tehty parhaasta rypälemehusta.

Dekantointi

Viinin kaataminen pullosta karahviin tai dekanteriin, jolloin pohjalle kertynyt sakka saadaan pois.

Viinin dekantointi

DO

Denominacion de Origen, espanjalaisten laatuviinien suojattu alkuperämerkintä.

DOC

Denominacao de Origem Controlada, portugalilaisten laatuviinien suojattu alkuperäismerkintä. Myös Denominazione di Origine Controllata, eli italialainen laatuviini, jolla on suojattu alkuperämerkintä.

DOCG

Denominazione di Origine Controllata e Garantia. Italialaisten laatuviinien suojattujen alkuperämerkintöjen korkein luokka.

Domaine

Viinitila ranskaksi.

Doux

Makea samppanja ranskaksi.

Dolce

Makea italiaksi.

Eiswein

Valkoviini, jonka rypäleet on kerätty ja puristettu jäätyneinä.

Enologia

Enologia on viinitiede, eli viinien ja viininvalmistuksen tutkimusta ja tuntemusta. Sana enologia tulee kreikan sanoista “oinos” (viini) ja “-logia” (oppi). Enologian asiantuntijaa kutsutaan enologiksi. 

Fino

Vaalea, kevyt ja kuiva sherry.

Frizzante

Italialainen helmeilevä viini.

Grand Cru

Parhaiden kasvupaikkojen luokitus Bourgognen ja Alsacen viinialueilla.

Gran Reserva

Espanjalainen laatumerkintä, joka kuvaa kypsytysaikaa. Punaviiniä kypsytetään vähintään kaksi vuotta tammitynnyrissä ja vähintään kolme vuotta tankissa tai pullossa. Roséviiniä ja valkoviiniä kypsytetään vähintään neljä vuotta, josta vähintään kuusi kuukautta tammitynnyrissä.

Hapettunut

Viini on saanut liikaa happea.

Hapokas

Runsaasti hedelmähappoja ja viinihappoa.

Harmoninen

Viinin aineosat ovat keskenään hyvässä tasapainossa.

Helmeilevä

Kevyesti hiilidioksidia sisältävä viini.

Ilmaaminen

Viinin maun pehmentäminen ilmalla, esimerkiksi kaatamalla viini karahviin.

IGT

Indicazione Geografica Tipica, suojattujen alkuperämerkintöjen alin luokka Italian viineissä.

Intensiteetti

Väriominaisuus. Suuri intensiteetti tarkoittaa tummaa viiniä, pieni intensiteetti vaaleaa.

Jälkimaku

Maku, joka viipyy suussa, kun viini on nielaistu.

Jäännössokeri

Viiniin jäävä sokeri, joka ei muutu käymisen aikana alkoholiksi. Antaa viinille sen luonnollisen makeuden.

Kehittynyt

Elinkaarensa huipulla oleva viini, bouquet hallitsee ja maku on pehmentynyt ja pyöristynyt.

Keskitäyteläinen

Kevyen ja täyteläisen väliin sijoittuva viini, jonka maku ei ole kovin runsas eikä alkoholipitoisuus kovin korkea.

Kevyt

Kevyt, hento viini on täyteläisen viinin vastakohta. Helppoa juotavaa, ei liikaa alkoholia.

Kir

Kir on alkoholijuoma, joka on valmistettu kuivasta valkoviinistä ja mustaherukkalikööristä (crème de cassis). Kir sai nimensä Dijonin kaupungin entisen pormestarin Félix Kirin mukaan, joka suositteli juomaa vierailleen. Perinteinen Kir valmistetaan sekoittamalla noin 10 cl kuivaa valkoviiniä ja 2 cl mustaherukkalikööriä. Kir Royal on muunnelma, jossa valkoviinin tilalla käytetään samppanjaa. 

Korkkivika

Viinin makuvirhe, joka johtuu viallisesta korkista. Usein viinissä on havaittavissa pistävä, homeinen tuoksu.

Kypsytys

Viinin annetaan ikääntyä tynnyreissä tai pullossa oikeissa olosuhteissa.

Liebfraumilch

Yleisnimitys puolimakeille valkoviineille, jotka on valmistettu Rheinhessenissa, Pfalzissa, Rheingaussa tai Nahessa.

Madeira

Paahteinen, väkevä viini Madeiran saarelta. Kypsytetään tammitynnyrissä korkeassa lämpötilassa, noin 50 °C.

Magnum

Magnum-pullo on viinipullo, jonka tilavuus on 1,5 litraa, mikä vastaa kahta tavallista 0,75 litran viinipulloa. Magnum on yleinen ja suosittu pullokoko, erityisesti samppanjan ja muiden kuohuviinien kohdalla. 

Maseraatio

Uuttaminen. Menetelmä, jossa rypäleiden kuorien (mäskin) annetaan olla jo käyvässä rypälemehussa mukana.

Mehumainen

Viini, jossa on hedelmäistä ja marjaista makua sekä hyvin vähän happoja ja tanniineja.

Méthode Champenoise

Samppanjamenetelmä (Méthode Champenoise) on kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa, mikä antaa viinille sen ominaisen rakenteen ja aromin. Kyseessä on perinteinen tapa valmistaa samppanjaa, mutta myös muita kuohuviinejä voidaan valmistaa tällä menetelmällä. Samppanjamenetelmässä viini käy ensin normaalisti, ja sen jälkeen se pullotetaan, ja siihen lisätään sokeria ja hiivaa. Tämä käynnistää toisen käymisen pullossa, jolloin hiilidioksidia vapautuu ja liukenee viiniin, antaen sille kuplat. Tämän jälkeen viini kypsyy pulloissa, jolloin hiivan hajoaminen (autolyysi) antaa viinille sen tyypillisiä piirteitä, kuten pehmeyttä ja aromikkuutta. 

Notkea

Kuvaa punaviinin kovuusastetta (tanniininen – notkea – pehmeä), maussa pehmeää hedelmäisyyttä.

Nouveau

Uusi viini, nuorena nautittavaksi tarkoitettu.

Oloroso

Yksi sherryn perustyypeistä, rikas, väkevä ja kuiva.

Organoleptinen

Aistinvarainen. Organoleptinen arviointi viineissä tarkoittaa aistien, kuten näkö-, haju- ja makuaistin, avulla tehtävää viinin ominaisuuksien arviointia. Se on kokonaisvaltainen tapa arvioida viinin laatua ja luonnetta.

Paahteinen

Auringonpaahteesta ja kuivuudesta johtuva rypäleissä esiintyvä tyypillinen tuoksu ja maku.

Pehmeä

Samettinen punaviini tai makea valkoviini, vähän happoja ja tanniineja.

Viinin kaataminen lasiin

Passito

Italialainen viininvalmistustapa, jossa viini valmistetaan kuivatuista rypäleistä.

Pyöreä

Viini, jossa on notkeutta, pehmeyttä ja runkoa.

QMP

Qualitätswein mit Prädikat, saksalaisten viinien korkein laatuluokka.

Quinta

Viinitila portugaliksi.

Rehevä

Runsas, terve, voimakas. Viinissä ei ole tanniineja.

Remuage

Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, ns. pullojen tanssitus. Pullonsuu alaspäin säilytettäviä pulloja liikutellaan, jolloin sakka kertyy pullon suulle, mistä se on helppo poistaa.

Reserva

Espanjalaisten ja portugalilaisten viinien laatumerkintä. Espanjalaisia punaviinejä on kypsytettävä vähintään vuosi tammitynnyrissä ja kaksi vuotta pullossa. Valko- ja roséviinejä on kypsytettävä vähintään 24 kuukautta, josta vähintään kuusi kuukautta tynnyrissä.

Riserva

Italialainen laatuluokka, vertaa termi “reserva”.

Rosado

Roséviini espanjaksi.

Roséviini

Roseeviini valmistetaan yleensä murskaamalla punaisia rypäleitä ja antamalla kuorten olla kosketuksessa mehun kanssa lyhyen aikaa, tyypillisesti muutamasta tunnista muutamaan päivään. Tämä antaa viinille sen vaaleanpunaisen värin, koska väripigmentti ja tanniinit (parkkihapot) sijaitsevat rypäleiden kuorissa. 

Roteva

Voimakas, melko vivahteeton maku.

Runsashappoinen

Hapokas, runsaasti hedelmähappoja.

Samppanjamenetelmä

Samppanjamenetelmä (Méthode Champenoise) on kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa, mikä antaa viinille sen ominaisen rakenteen ja aromin. Kyseessä on perinteinen tapa valmistaa samppanjaa, mutta myös muita kuohuviinejä voidaan valmistaa tällä menetelmällä. Samppanjamenetelmässä viini käy ensin normaalisti, ja sen jälkeen se pullotetaan, ja siihen lisätään sokeria ja hiivaa. Tämä käynnistää toisen käymisen pullossa, jolloin hiilidioksidia vapautuu ja liukenee viiniin, antaen sille kuplat. Tämän jälkeen viini kypsyy pulloissa, jolloin hiivan hajoaminen (autolyysi) antaa viinille sen tyypillisiä piirteitä, kuten pehmeyttä ja aromikkuutta. 

Samppanjamenetelmä eli Méthode Champenoise on kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa.

Sekt

Sekt on saksalainen kuohuviini, joka on yleensä valmistettu tankkikäymismenetelmällä.

Sommelier

Sommelier työskentelee ravintolasalissa asiakaspalvelutehtävissä vastuualueenaan erilaisten juomien tarjoilu. Sommelier vastaa ravintolan viinivalikoimasta ja viinien oikeasta varastoinnista. Sommelierin tehtävänä on myös suositella sopivat viinit asiakkaiden ruokavalintoihin. Lue lisää sommelierin työstä.

Sommelier työssään ravintolassa.

Spätlese

Saksalainen QMP-viini, joka on tehty myöhään poimituista, tavallista kypsemmistä rypäleistä.

Stabilointi

Epäedullisten osien kuten sakan ja samauden poistaminen viinistä.

Tamminen

Tammitynnyrikypsytyksestä johtuva tammen tuoksu ja maku.

Tanniinit

Punaviinin parkkihapot, joita on esimerkiksi viinirypäleiden kuorissa ja siemenissä. Tanniineilla on tärkeä merkitys punaviinien kypsytyksessä, sillä ne toimivat viinin säilytysaineena.

Tasapainoinen

Viinin eri aineosat ovat sopivassa suhteessa.

Tasting

Viinitasting, eli viinien maistelu, on tilaisuus, jossa tutustutaan ja arvioidaan viinien ominaisuuksia aistinvaraisesti. Se on kokonaisvaltainen kokemus, joka sisältää viinin väriin, tuoksuun, makuun ja suutuntumaan tutustumista. Viinitasting ei ole vain asiantuntijoiden harrastus, vaan sopii kaikille viinin ystäville. 

Viinitasting eli viinien maistelu, on tilaisuus, jossa tutustutaan ja arvioidaan viinien ominaisuuksia aistinvaraisesti.

Tenuta

Italialainen viinitila. Tenuta viittaa yleensä viinitilaan tai maatilaan, joka on erikoistunut viininviljelyyn ja tuotantoon. Termi voi viitata joko itse kiinteistöön, johon viinitarhat ja mahdolliset rakennukset kuuluvat, tai koko tilan toimintaan ja sen hallintaan. 

Trocken

Saksalaisten termi kuivalle viinille, jossa on jäännössokeria enimmillään 9 g / l.

Trockenbeerenauslese

Saksalainen QMP-viini, joka tehdään yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat niin jalohomeisia, että ne ovat kutistuneet rusinan kaltaisiksi.

Täyteläinen

Viinissä on sekä korkea alkoholipitoisuus että runsas rakenne.

Umami

Makeuden, suolaisuuden, hapokkuuden ja karvauden lisäksi mainittu viides perusmaku. Umami on aromivahventeen (natriumglutamaatti) maku, joka maistuu kuin suolattomalle lihaliemelle.

Viinikivi

Viinissä oleva luonnollinen kauneusvirhe. Lasia tai sokeria muistuttavat läpinäkyvät kiteet saostuvat viiniin, kun sitä varastoidaan alhaisessa lämpötilassa.

Viinipullojen koot

Viinipullojen yleisimmät koot ovat 0,75 litraa (75 cl) ja 1,5 litraa (1,5 l) eli magnum-pullo. Pienempiä pulloja ovat 0,375 litran ns. puolikas pullo (demie) ja 0,1875 litran piccolopullo (split). Lisäksi on olemassa suuria, useiden litrojen kokoisia pulloja kuten Jeroboam (3 litraa) ja jättikokoisia pulloja, kuten Rehoboam (4,5 litraa), Imperial (6 litraa), Salmanazar (9 litraa), Balthazar (12 litraa) ja Nebuchadnezzar (15 litraa). 

Viinipullojen koko voi vaihdella 0,1875 litran pikkupullosta jättiläismäiseen 15 litran Nebuchadnezzar -pulloon.

Vinho Verde

“Vinho Verde” tarkoittaa suomeksi “vihreä viini”. Se on portugalilainen viinityyppi, joka valmistetaan pääasiassa Pohjois-Portugalissa, erityisesti Minhon alueella. Vaikka nimi viittaa vihreään väriin, se viittaa pikemminkin viinin nuorekkaaseen ikään, sillä viini on tarkoitettu nautittavaksi nuorena. Vinho Verde voi olla valkoista, punaista tai rosé-viiniä. Nämä viinit ovat yleensä kevyitä, raikkaita ja jopa hieman kuplivia, ja niiden makuprofiilissa voi olla hedelmäisiä ja kukkaisia vivahteita. Ne ovat suosittuja kesäjuomina ja täydentävät hyvin kevyitä ruokia.

Vin de Table

Ranskalainen termi pöytäviinille.

Vin Santo

Toscanalainen, kuivatuista rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini, “pyhä viini”. Vin Santoa tuotetaan Toskanassa ja Umbriassa käyttämällä pääsääntöisesti Trebbiano-, Sangiovese ja Malvasia-rypälelajeja.