Elokuun 2020 sommelier on Sara Bronstein
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Sara Bronstein ja työskentelen Ravintola Kakolanruusussa Turussa.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Olen aina ollut loputtoman tiedonjanoinen ja viinien maailmaan hurahdin täysin Kaskiksessa työskennellessäni. Kaskis oli ensimmäinen alan työpaikkani ja alati vaihtuvien maistelumenujen ja niihin sopivien viinien yhdistämisen myötä huomasin tarvitsevani lisää koulutusta.
Ekonomin tutkinnon ohessa valmistuin viinimestariksi Turussa Anu Elomaan opissa. Työpäivissä ei riittänyt aikaa haluamani laajuiselle viinien maailmaan paneutumiselle, mutta koulutuksessa onneksi kyllä.
Tuntuu siltä, että olen löytänyt paikkani. On itsessään palkitsevaa oppia, löytää ja maistaa upeita viinejä, mutta erityisen ihanaa tässä työssä on lukea ihmisiä ja yhdistää tilanne ja viini siitä nauttiviin ihmisiin – ja kenties vielä taustalla soivaan musiikkiin: tämä on yksi sivuintohimoistani, josta tein Viinimestarikoulutuksen päättötyönikin.
Kerro kolme omaa suosikkiasi syksyn sesonkiin sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!
Alkavan syyssesongin ykköstuote ovat mielestäni metsäsienet. Aina mielessä. Kaikkia joisin valikoitujen samppanjoiden kera mieluusti, jättäen tilaa sienten omille aromeille, mutta ohessa lisää asiasta eritellymmin:
Kanttarelli voissa ja kanaliemessä ja Jura. Kanttarellien ollessa metsäsienistä kenties arkipäiväisimpiä, nostaa jokin juran valkoinen konsentroitunut viini molempien maun aivan uudelle tasolle.
Lampaankääpä itämaisittain. Itse pidän intialaisesta makumaailmasta kyseisen omintakeisen sienen kumppanina – ei missään nimessä tulisena, mutta lämpimän mausteisena. Viiniksi Pohjois-Italian / Alto Adigen Gewürztraminer tai Beaujolais. Mausteisuudelle kumppaniksi ja raikastukseksi.
Mustatorvisienet joko täyteläisenä superyrttisenä keittona, kuten äitini ne laittaa tai tuhdimpanakin ja jokin Nebbioloon täysin tai osin tukeutuva viini. Maanläheisyys ei ole ehkä aivan sitä luokkaa kuin tryffeleissä, mutta mustatorvisienet ovat makumaailmaltaan metsän pohjakasvillisuuden sävyillä leikkiviä.
Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viini- ja cocktailtrendejä tällä hetkellä ja miksi?
Cocktaileissa käsityö – liemet, etikat, tehdään itse. Matala-alkoholisuus lienee trendi niin juomasekoitusten kuin viinienkin maailmassa.
Tarinallistaminen jatkuu: ei riitä, että viini on tasapainoinen ja tilanteeseen täydellinen, vaan sillä täytyy olla mielenkiintoinen taustatarina. Itse asiassa enenevässä määrin myös väkevien kohdalla.
Natuviinien muuttuminen vähitellen hyvin helposti lähestyttäviksi, samoin kuin joidenkin tuottajien osalta koko perinteinen vs. natural-viini –rajan hämärtyminen.
Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?
Hirvittävä suorastaan ilkeä kysymys, ei tähän voi vastata. ?
Champagne ja Piemonte maakuntina saisivat jäädä loppuelämäkseni. Pärjäisin.