Elokuun 2024 sommelier on Natalie Hayashi

Sommelier Natalie Hayashi

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Natalie Hayashi ja työskentelen Ravintola Murussa ja Murun viinibaarissa Helsingissä junior sommelierina.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Työskennellessäni ravintola-alan parissa kiinnostuin viineistä jo teini-ikäisenä. Esitin jatkuvasti kysymyksiä esimiehelleni ja halusin tietää kaiken tuottajien tarinoista kuten heidän filosofiasta ja historiastaan.

Lähdin opiskelemaan Haaga-Heliaan, missä oli Jouko Mykkäsen pitämä WSET-pohjainen Advanced-viinikurssi. Sitä kautta rupesin opiskelemaan ja kartuttamaan omaa tietämystäni.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaa erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Kantarellignocchi ja viininä Domaine des Carlines En Lya 2016. Tämä 2016-vuosikertainen Juran Chardonnay on yllättävän raikas, klassisen pähkinäinen ja maaläheinen/sieninen.

Hapokkuus toimii kivasti voisen sienikastikkeen kerman suolaisuuden kanssa, ja maaläheinen/sieninen maku korostaa kantarelleja. Viini on hyvä jo sellaisenaan, mutta ruoan kanssa se on vielä parempi.

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Yksi mieleenpainuva hetki oli, kun kutsuin asiakasta vahingossa sanalla “Okaasan” eli “äiti” japaniksi.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Ayana Misawa. Hän on japanilaisen viinitalo Grace Winen Head of Viticulture and Oenology. Kuulin hänestä ensimmäistä kertaa Samuil Angelovilta, kun tuli puheeksi japanilainen viini.

Haluaisin tavata hänet, oppia ja kuulla hänen näkemyksiään japanilaisista viineistä ja viiniköynnöksen ylläpidosta.

Kerro kolme omaa suosikkiasi loppukesään sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!

  1. Tonnikalatartar veriappelsiinisuolalla ja pistaasipähkinöillä yhdessä Ruinart Rosé Champagne Brutin kanssa. Rapea pistaasi ja samppanjan kuplat luovat miellyttävän suutuntuman, kun taas viinin hapokkuus ja mineraalisuus täydentävät raaan tonnikalan ja veriappelsiinisuolan makuja erinomaisesti.
  2. Vesimelonisalaatti fetajuustolla ja mustilla oliiveilla paritettuna Verus Muskatellerin kanssa. Vesimelonin makeus ja viinin aromaattisuus luovat tasapainoisen ja virkistävän yhdistelmän, joka sopii erityisen hyvin kuumaan kesäpäivään.
  3. Sōmen-nuudelit inkiväärillä, ruohosipulilla ja tsuyulla yhdistettynä yuzu-sakeen. Suolainen tsuyu ja yuzun katkeruus muodostavat harmonisen parin, ja yuzu-saken hapokkuus tuo esiin tsuyun vivahteet. Yuzu-sake antaa nuudeliannokselle raikkaan yuzun maun, mikä tekee siitä täydellisen iltapalan rankan työpäivän jälkeen.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Lychee Martini. Se on minun tämän kesän suosikkicocktail. Se on raikas, makea ja helppo tehdä.