Elokuun 2025 sommelier on Otto Rothberg

Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Otto Rothberg ja työskentelen helsinkiläisessä Ravintola Wellamossa viinien parissa.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Olen aina pitänyt ravintoloista, ihmisistä ja esiintymisestä. Nuorena haaveilin näyttelijän ammattista. Sen haaveen kuoppasin kuitenkin, kun pitkän uran teatterimaailmassa tehnyt isoisäni totesi nuorelle Otolle: ”Älä nyt sellaista työtä ala tekemään. Olet aina illat pois kotoa ja palkkakin on kehno!”
Ihan kaikkea en ilmeisesti kuunnellut, kun lopulta päädyin ravintola-alalle kesätöiden kautta.
Kesällä 2020 muutin Turusta Helsinkiin ja muutaman sattuman kautta sain upean mahdollisuuden päästä osaksi Ravintola Palacen salitiimiä. Lopulta vietin Palacessa noin 3,5 vuotta. Nämä vuodet ovat ehdottomasti tähän astisen urani tärkeimmät vuodet ja myös syy, miksi työskentelen nyt sommeliertittelillä Wellamossa. Iso kiitos Palace ja erityisesti Olli Nurmilahti luotosta, opeista ja tuesta viinien parissa.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?
Wellamossa menu muuttuu jatkuvasti ja elää sesonkien mukaisesti. Oma suosikkini nykyiseltä menulta on grillattu sinisimpukka-annos, jossa savuiset ja hapokkaan täyteläiset sävyt sointuvat kauniisti Sybille Kuntz Spätlese Trocken 2015 -viinin kanssa.
Viinin kypsä, hedelmäinen sävy toimii annoksen savuisen elementin kanssa. Moselin alueen tyypillinen hapokkuus puolestaan ”raikastaa” ihanasti täyteläistä annosta. Loistava paritus vaikka itse sanonkin!
Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!
Nostan esiin muutaman kokemuksen vuosien varrelta:
Ensimmäinen asiakkaan edessä avattu samppanjapullo. Paikkana Ravintola Nerå ja tuote oli Laurent-Perrier’in legendaarinen roseesamppanja. Olin ihan fiiliksissä, kun olin saanut kyseisen pullon myytyä. Pullon avaaminen jännitti todella paljon. Sain pullon auki, mutta sitten se kuohahti isosti yli lattialle. Nolotti. Tästä opin kuitenkin valtavasti.
Tämä ei ole suoranaisesti yksittäinen kokemus, mutta pidän todella isossa arvossa asiakkaita/vieraita, jotka käyvät säännöllisesti samoissa ravintoloissa. Pyrin aina muistamaan ihmisten mieltymyksiä sekä viinin että ruuan suhteen. Nämä pienet jutut luovat vieraalle erityisen tärkeän olon! Olen tätä kautta saanut myös ihania ystäviä ja tuttuja elämääni, joten siksi halusin nostaa myös tämän teeman jalustalle.
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Yannick Champ, Domaine Prieuré Roch’ilta. Hän on tuottaja, joka ei kumartele. Yhtä aikaa villi ja tarkka. Haluaisin kuulla ja maistaa kaiken!
Kerro kolme omaa suosikkiasi loppukesään sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä
Kesäperunaa, kermainen kanttarellikastike ja saksalainen tammitettu Chardonnay: Friedrich Becker Mineral Chardonnay 2018. Annoksessa on kesän parhaita makuja. Sienikastikkeen umamisuus, hapokkuus ja kermaisuus. Paahteinen, leveä ja hapokas saksalainen Chardonnay on kuin toisinto tästä.
Sokerisuolattua siikaa, vadelmaa ja rosepippuria. Upea, tumma itävaltalainen roseeviini: Kolfok All Universe Together 2023. Mielestäni Stefan Kolfok on Burgenlandin alueen mielenkiintoisin viinintekijä. Tämä kyseinen viini on field-blend -menetelmällä tehty viini, joka yhdistää lukuisia rypälelajikkeita luoden ehjän, villin ja hauskan kokonaisuudeen. Tämä viini sointuu annoksen pippurisen mausteisuuden ja vadelman herkän aromaattisuuden kanssa.
Hesburgerin kerrosateria, paprikamajoneesi ja juomana samppanjaa: Chartogne-Taillet Sainte-Anne. Kaikilla meillä on paheita. Tämä on mun.
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
En juo kauheasti cocktaileja. Joten sanotaan vaikka Chartreuse & Tonic. Pitkä ja raikas juoma. Toimii kesät ja talvet.