Heinäkuun 2019 sommelier on Noora Bouix

Noora Bouix

Noora Bouix Kuka olet?

Olen Noora Bouix ja työskentelin useita vuosia Ravintola Savoyn viinimestarina. Sitä ennen olin hotelli ja ravintola Kämpin viinimestari.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Rakastan asiakaspalvelua ja huomasin, kuinka viini on loistava työkalu, jolla voi tehdä ihmiset onnelliseksi. Ravintola Georgessa aikanaan Mikko Levoska avasi oven viinien maailmaan.

Mitä enemmän opin viineistä, sen ihanampaa oli palvella asiakkaita. Olin työskennellyt monta vuotta turistioppaana Rovaniemellä, mutta viinien ansiosta ihastuin ravintola-alaan. Olin hakenut eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan kun Kämp tarjosi minulle viinimestarin paikkaa. Onneksi en päässyt opiskelemaan ja aloitin sen sijaan Kämpissä.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä.

Tulinen intialainen tai thaimaalainen curry ja jääkaappikylmä (!) hedelmäinen, pinot noir-rypäleistä tehty punaviini. Erityisen herkullinen yhdistelmä on thaimaalainen äyriäis-curry ja jääkaappikylmä punainen Sancerre, Loiren laaksosta, Ranskasta.

Hieman tulinen hummerisalaatti, joka tarjoillaan haaleana — eli ei jääkaappikylmänä — ja sen kanssa hehkeä, elegantti ja nuori puolikuiva, riesling-rypäleistä tehty valkoviini Moselin laaksosta, Saksasta. Mieluiten tietenkin Egon Müllerin tekemä valkoviini.

Pasta Carbonara ja Aldo Conternon nebbiolo-rypäleistä tehty Il Favot -punaviini.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?

Kuluttajien kasvava kevyempien viinien arvostus. Ei haeta enää pelkästään täyteläisyyttä, vaan sen sijaan moniulotteisia viinejä, jotka voivat olla myös kevyitä.

Roseeviinin kasvava kulutus on mielestäni piristävää. Rosé voi olla laadukastakin ja se kuuluu tiettyyn tunnelmaan.

Itä-Eurooppalaiset valkoviinit esimerkiksi Unkarista ja Slovakiasta.

Millainen on hyvä sommelier?

On tärkeää, että sommelier osaa aistia asiakkaan toiveita oikein ja muuttaa joskus aika abstraktitkin toiveet konkreettisesti joksikin viiniksi, josta asiakas nauttii. On hyvä, jos sommelier on haistellut ja maistellut paljon asioita — niin viinejä kuin ruokia, mutta myös paikkoja, ilmapiirejä ja tunnelmia. Onnistunut kokonaisuus muodostuu asiakkaalle monesta tekijästä.

Hyvä sommelier toimii tärkeänä siltana keittiön ja salihenkilökunnan välillä. Hyvä sommelier osaa maalata mielikuvia käyttämällä makuja niin, että yhteisymmärrys viineistä ja ruoasta syntyy sali- ja keittiöhenkilökunnan välille.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Vaikea kysymys, johon luultavasti oikea vastaukseni on tietty punaviini Vosne-Romanéen kylästä. On kuitenkin toinenkin viini, josta olen aina sitä maistaessani sanonut, että tässä viinissä on kaikki, mitä voi punaviiniltä toivoa, joten valitsen sen: Guigalin Côte-Rôtie La Turque.