Heinäkuun 2020 sommelier on Mia Merta

Sommelier Mia Merta

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Mia Merta ja työskentelen Arthouse Cafe Kehräsaaressa Tampereella.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Olen opiskellut tarjoilijaksi vasta aikuisiällä. Jossain kohtaa elämää pysähdyin pohtimaan mistä oikeasti nautin ja minkä asioiden parissa haluan viettää aikaani. Päällimmäiseksi ajatukseksi nousi hyvin luonnollisesti ruoka & viini.

Suoritin näyttöä Viikinkiravintola Haraldissa ja pääsinkin jo harjoittelun aikana ravintolan palkkalistoille tarjoilijana. Haraldissa työskennellessä pääsin mukaan viinilistasuunnitteluun yhdessä Janiina Kauppisen kanssa, jolloin kipinä viineihin syttyi oikein kunnolla.

Jossain kohtaa kuitenkin tunsin, että kaipaan lisää haastetta. Ihannoin fine diningin hienostuneisuutta, puhtaita ja kiiltäviä viinilaseja ja aterimia kauniissa katteessa prässättyjen valkoisten pöytäliinojen päällä, etikettejä, katteen oikeita mittasuhteita sekä laadukkaita viinejä klassisilta viinialueilta.

Tampereen ravintolamaailmassa oli tuolloin yksi paikka, joka pyöri mielessäni. Ravintola Näsinneula ja sommelier Christina Suominen. Muutaman Näsinneulavuoden jälkeen minulle tarjoutui mahdollisuus opiskella viinimestariksi Turun Ammatti-instituutissa Anu Elomaan opissa. Viiniosaamiseni teki siinä kohtaa huiman harppauksen.

Onnekkaana sain oppia ja tehdä yhteistyötä sommelier Elisa Närhen ja sommelier Johanna Piiraisen kanssa Ravintola Näsinneulassa. Elisan vaihdettua kaupunkia pääsommelierin paikka tuli luontevasti minun täytettäväksi.

Kerro kolme omaa suosikkiasi kesäkauteen sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Caesarsalaatti kevyesti pintagrillatulla lohipastramilla, ravuilla tai paistetuilla kampasimpukoilla ja Pfalzin Grauer Burgunder, olenhan ihan Pfalz-tyttöjä. Pfalzin Grauer Burgundereissa on ihanasti syvyyttä. Runsas ja raikas viini pärjäilee loistavasti hieman tuhdimman salaatin seurana.

Rakastan hitaita aamuja sekä runsaita aamiaisia – kesällä tietysti ulkoilmassa. Uppomunia, suolakurkkua, tomaattia, hedelmiä, hyvää kahvia, leipää (Ohana Lei’pomon maustamaton leipä on harvinaislaatuisen herkullista) ja seuraksi tietenkin lasi Cavaa tai Mimosa.

Tykkään usein unohtaa kaikenlaiset säännöt viinin ja ruoan yhdistämisessä. Parasta on avata herkutteluviini, joka voisi olla vaikkapa Prioratista, Riojasta, Vouvrey’sta, Lounais-Ranskasta tai Pannonhalmasta, kesällä tietysti grilliherkkujen kanssa – ja pala tryffeligoudaa alkupalaksi, väliruoaksi ja jälkkäriksi.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viini- ja cocktail-trendejä tällä hetkellä ja miksi?

Iki-trendi ovat laadukkaat, persoonalliset, hyvin tehdyt viinit. Olen aina nauttinut yhden rypäleen viineistä, joissa on tunnistettavissa rypäleen ominaispiirteet ja ympäristö.

Toisaalta myös sekaviljely on kiinnostavaa. Esimerkiksi Itävallan Gemischter Satz. Trendikästä on luonnon ja ympäristön kunnioittaminen.

Yksittäisistä kesätrendeistä mainittakoon roseeviinit ja cocktailpuolella niinkin perinteiset kuin Gin & Tonic jostain raikkaasta yrttisestä ginistä tilkalla kuivaa tonicvettä. Viimeisimpänä positiivisena tuttavuutena virolainen Muhun saaren Hand Crafted Mohn Poppy Gin.

Tottakai myös Aperol Spritz toimii aina.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Rakastan samppanjaa. Samppanja on moniulotteinen viini parhaimmillaan, täynnä eri kerroksia. Jokainen kulaus on täynnä rakkautta, iloa, haikeutta – suuria tunteita.

KUVA: Mitja Merta