Helmikuun 2019 sommelier on Christina Suominen

Sommelier Christina Suominen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Christina Suominen ja C Tampereella on työpaikkani. Lisäksi minut näkee Armas Kuppilassa, Tampereen Suomalaisella Klubilla, Arthouse Cafe Kehräsaaressa ja kaiken maailman juhlissa ympäri Pirkanmaata.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Vanhempani olivat töissä ravintolassa, ja pääsin keittiöön ensimmäisen kerran kuusiviikkoisena. Siellä sitä tuli vietettyä aikaa heti elämän alkuvaiheista lähtien. Ravintolasalin pehmeät matot ja kristallikruunut, kauniit ihmiset ja henkilökunnan puvut ja hanskat kiehtoivat kuitenkin enemmän kuin keittiön terävät valot ja valkoiset takit, ja siirryinkin salin puolelle heti kävelemään opittuani. Karkasin heiluriovista heti kun silmä vältti ja kävin kyselemässä asiakkailta miten ruoka maistuu.

Korkkivika herätti kiinnostukseni viineihin 80-luvun lopulla ja huomasin, että juomissa oli erikoistumisen paikka ravintola-alalla.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Minua kiehtoo erityisesti ruuan ja viinin liitto. Teen sitä ilman totuttuja sääntöjä. Yleensä ruoka ja viini kohtaavat erinomaisesti, mutta vain muutaman kerran vuodessa päästään ainutlaatuiselle henkeäsalpaavalle tasolle. Viime vuoden paras yhdistelmämme oli haudutettu kananmuna, joka tarjoiltiin purjon ja voikastikkeen kanssa, joka oli maustettu grillatulla raa’alla mansikalla ja päällä suolattua kuivattua peltokanankaalia. Sille kaadettiin Sander Riesling Reinhessenistä, joka oli täydellinen yhdistelmä. Annos sai paatuneenkin myöntämään, että kananmuna ja viini sopivat yhteen.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

No kyllä se on tämä natural ja sen monet muodot ja kasvot. Mielenkiintoista on seurata mihin se pysähtyy ja standardisoituu. Tällä hetkellä sen genren villi viidakko yllättää melkein joka päivä. Jokaisella on niihin mielipide.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Kyllä näkisin itseni natuna tai elävänä viininä. Käytän ilmaisua elävä viini, kun viinintekijän filosofia on manipuloida viiniä niin vähän kuin mahdollista. Viinintekijä ei halua luoda valmiille viinille univormua ohjaamalla sen valmistusta lisäaineilla. Hän haluaa tuottaa elävän viinin, joka valmiina on yhteistyö luonnon, raaka-aineen ja ihmisen välillä. Puhdas ja yllättävä kokonaisuus.

Elävä viini muuntuu mielentilan ja ruuan mukaan eli on kuin nainen ja muuttaa mielensä koko ajan, ihan kuin minä. Mikään ei ole niin surullista kuin ajatus, että jokaiselle viinille tai ruualle olisi vain yksi vaihtoehto.