Helmikuun 2022 sommelier on Aleksi Mehtonen
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Savon poika Aleksi Mehtonen, 35 vuotta. Työskentelen ravintola Savoyssa Helsingissä.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Koulussa minua kiinnostivat aina kaikki reaaliaineet, historia etunenässä. Viiniin nämä kaikki kietoutuvat kokonaisvaltaisesti. Sangen mielenkiintoinen aihe!
Alalle päädyin toki aivan sattumalta, kun menin yhden sesongin ajaksi hiihtopummiksi Lappiin heti armeijasta päästyäni. Sillä tiellä olen edelleen.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?
Savoyn vorschmack on klassikko, mitä jokaisen ihmisen pitää vähintään kerran elämässään maistaa! Se on melko krouvi ruoka ja parhaiten sen kanssa sopii meidän oma Savoy Pils ja omalla reseptillä sekoitettu Marskin Ryyppy.
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Aubert de Villaine ehdottomasti, Prince of Burgundy!
Kerro esimerkki keskitalveen sopivasta ruoan ja viinin yhdistelmästä!
Keskitalven herkuista mainittava ehdottomasti made. Aivan aliarvostettu kala ja oikein valmistettuna todellinen herkku. Runsas maku ja tiivis lihassyy mahdollistavat hyvin kevyet punaviiniyhdistelmät. Lisukkeeksi sesongissa olevaa valkokaalia ja lasiin Burgundin Pinot Noir -viiniä. Voilà!
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
Vanhemmiten katkerat juomat ja katkerot ovat alkaneet putoamaan paremmin: Boulevardier erityisesti, Negroni myös. Olen toki perso kaikille hyvin valmistetuille cocktailjuomille!