Helmikuun 2025 sommelier on Kristina Rybkina
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Kristina Rybkina ja työskentelen ravintolapäällikkönä Goodwin the Steak House -ravintolassa Helsingissä.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Olen työskennellyt ravintola-alalla jo 22 vuotta. Tänä aikana olen ehtinyt työskennellä monissa paikoissa Tallinnassa, Lontoossa ja Helsingissä.
Suoritettuani liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon (samaan aikaan ravintolassa työskennellen) ymmärsin, että haluaisin kuitenkin sitoa tulevaisuuteni ravintola-alaan. Tämä työ oli mielestäni sekä silloin että nyt erittäin mielenkiintoista ja monipuolista.
Vanhempani eivät aluksi kannattaneet valintaani, koska he eivät nähneet siinä tulevaisuuden näkymiä, mutta pidin pääni ja jatkoin uraani ravintola-alalla. Aloitin urani tarjoilijana ja hyvien opettajien ja kokemuksen karttuessa etenin urapolullani.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?
Ravintolamme erikoisuus on ehdottomasti japanilainen Kobe-härän marmoroitu liha, joka kasvatetaan erityisten menetelmien avulla. Ravintolamme on ainoa Suomessa, jossa voi maistaa aitoa Kobe-lihaa. Se tarjoillaan raakana, ja asiakas voi itse osallistua sen valmistukseen kuumalla kivellä.
Henkilökohtaisesti suosittelen tälle lihalle Baroloa. Viinilistaltamme Roberto Sarotto Barolo DOCG korostaa Koben makua upeasti. Tämän viinin makua tunnetaan intensiivisyydestään, syvyydestään ja täydellisestä tasapainostaan. Kobe ja Barolo muodostavat hienostuneen yhdistelmän.
Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!
Urani aikana on kertynyt paljon tarinoita, mutta yksi viineihin liittyvä kokemus on jäänyt erityisesti mieleeni. Osallistuin hienoon koulutukseen italialaisista arvoviineistä, ja osa niistä lisättiin myöhemmin ravintolamme viinilistalle. Erityisesti yksi viini, Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri, teki minuun suuren vaikutuksen.
Jonkin ajan kuluttua eräs asiakas tilasi tämän upean viinin. Dekantoin viinin, maistoin sitä itse ja annoin asiakkaan maistaa. Olin juuri aikeissa kaataa viiniä muille pöydässä, kun he pyysivät vaihtamaan viinilasit Highball-laseihin. Olin aivan hämmentynyt, mutta vaihdoin lasit. Seuraavaksi he kiittivät minua ja ilmoittivat, että he haluavat juoda viinin Coca-Colan kanssa cocktailina – mutta sekoittaisivat sen itse.
Olin täysin yllättynyt! Tämä tilanne oli minulle opettavainen: asiakaspalvelussa kaikki ei aina mene odotusten mukaan. Toisaalta olin helpottunut, ettei minun tarvinnut itse sekoittaa Sassicaiaa Coca-Colaan.
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Rakastan Italiaa ja erityisesti Toscanaa, joten haluaisin ehdottomasti tavata Antinorin perheen. He ovat yksi Italian vanhimmista ja arvostetuimmista viinintuottajista. Osallistuminen heidän viiniensä valmistukseen olisi minulle unelmien täyttymys.
Hypätään hetkeksi harmaasta talvesta tulevaan kesään. Kerro kolme omaa suosikkiasi kesään sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!
Klassinen Caesar-salaatti kanalla yhdistettynä klassiseen Chablisiin – Domaine Bernard Defaix Chablis 1er Cru “Côte de Léchet”. Tämä yhdistelmä on täydellistä puhdasta klassisuutta. Viini täydentää salaattia upeasti: se on rikas, aromikas, täynnä auringon tuomia houkuttelevia hedelmäisiä vivahteita, joita täydentävät elegantit mineraaliset ja mausteiset nyanssit. Kesäiseen aikaan tämä kevyt ja raikas yhdistelmä on täydellinen.
Pääruokana erinomainen yhdistelmä on Rib-eye-pihvi tai uusiseelantilainen karitsan kare (molemmat mehukkaita ja aromaattisia, riittävän rasvaisia) ja Marques de Cáceres Gran Reserva, Rioja DOC. Viini tasapainottaa lihan rasvaisuutta. Rasvainen liha sopii hyvin yhteen tanniinipitoisten viinien kanssa, koska tanniinit sitoutuvat lihan proteiineihin, jolloin karvaus häviää ja viinin hapokkuus neutraloituu lihan rasvaisuuden ansiosta. Espanjalainen klassikko toimii aina liharuokien kanssa.
Kolmas suosikkiyhdistelmä olisi Goodwinin omenapiirakka jäätelön kanssa yhdistettynä Maison Schröder & Schyler Sauternes AC -viiniin. Tämä yhdistelmä tuo mieleen kesäisen raikkauden ja viileyden – kuin sumuisen kesäillan tunnelman. Viini on hienostunut ja aristokraattinen, mutta samalla maanläheinen. Tämä yhdistelmä muistuttaa maaseudun kesästä, täynnä luonnon makuja ja tuoksuja.
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
Ehdottomasti Moscow Mule! Tämä cocktail on moderni klassikko. Se on perinteinen amerikkalainen cocktail, joka heijastaa 1950-luvun tyyliä. Sen lisäksi, että se on henkilökohtainen suosikkini, se kuvastaa myös ravintolamme konseptia: amerikkalaista, klassista ja modernisoitua.
Moscow Mule on virkistävä ja mausteinen juoma, jossa on inkiväärinen jälkimaku. Se sopii mihin tahansa vuodenaikaan ja tilaisuuteen. Pidän erityisesti sen perinteisestä tarjoilusta kuparimukissa, joka vie meidät ajassa taaksepäin.