Huhtikuun 2019 sommelier on Heidi Mäkinen

Heidi Mäkinen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Heidi Mäkinen. Työskenneltyäni 12 vuotta erilaisten ravintoloiden salissa tämän hetkinen työpaikkani on maahantuontiyritys Viinitie, jossa toimenkuvani on Wine Ambassador. Työtehtäviini kuuluu ensisijaisesti ravintoloiden henkilökunnan viinikoulutus.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Innostuin ravintola-alasta työskennellessäni Keski-Englannissa lukion ja yliopiston välissä välivuotta pitäen. Palattuani Suomeen hakeuduin iltatöihin opiskelujen oheen ravintolaan, missä tarjolla olevat viinit alkoivat kiehtoa minua.

Pikkuhiljaa aloin kiinnostua viineistä silloisia teatteriopintoja enemmän ja kandidaatiksi valmistuttuani päätin vaihtaa alaa kokonaan. Vuodesta 2010 alkaen olen suorittanut erilaisia opintoja viinien ja muiden alkoholijuomien parissa.

Poimi valikoimistanne 3 mielenkiintoista viiniä ja kerro, millaiseen keväiseen ateriaan ne yhdistäisit.

Alkuun Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2016, Sisilia, Italia sekä naudanpaisticarpaccio parmesanin ja kurpitsansiemenöljyn kanssa. Valitsemani luomupunaviini tulee Etnan rinteiltä, paikallisista Nerello Mascalese- ja Nerello Cappuccio -lajikkeista. Keskitäyteläisen viinin hienojakoiset tanniinit ja savuisuuden sävyttämä punainen marjaisuus sopivat mielestäni hienosti raa’an lihan kanssa, ja viinin runsas hapokkuus raikastaa parmesanin ja kurpitsansiemenöljyn umamista makua.

Pääruokana kokonaisena paahdettu sitruunalla ja rosmariinilla maustettu luomukevätkananpoika ja raikas vihersalaatti, joille viiniksi Domaine de la Soufrandière Saint-Véran La Bonnode 2016, Bourgogne, Ranska. Viini on biodynaamisen eteläburgundilaisen perhetilan täyteläinen, mutta raikkaan hapokas valkoviini, jonka tammitynnyreistä saama täyteläisyys tukee paahdetun kananpojan makua.

Jälkiruoaksi lime-basilikaposset sekä Schlossgut Diel Dorsheim Riesling Auslese 2015, Nahe, Saksa. Dorsheimin kylän kolmen eri palstan rypäleistä valmistettu makea viini, jonka erittäin runsas hapokkuus raikastaa viinin makeuden tehden kokonaisuudesta tasapainoisen kumppanin keväisen raikkaalle jälkiruoalle.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Uuden aallon viinintekijöiden espanjalaiset viinit, vulkaanisen maaperän tuottamat viinit, uuden maailman viileän ilmanalan viinit, Madeiran sekä Sherryn paluu.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Nebbiolo. Alkuun kenties hieman vaikea lähestyä eikä varmasti jokaisen mieleen. Vaatii aikaa oppia tuntemaan minut, mutta ajan myötä minusta saattaa jopa alkaa pitää!