Huhtikuun 2021 sommelier on Juha Laatikainen

Sommelier Juha Laatikainen

Kuka olet ja missä työskentelet?


Olen Juha Laatikainen ja työskentelen Ravintola Fiasco? by Ultimassa Helsingin Etelärannassa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?


Klassisesti kokkikoulun jälkeen muutto Turusta Helsinkiin keittiöoppiin ja isompiin ympyröihin.

Tie vei Helsingistä mutkan kautta Englantiin ja Espanjaan oppimaan lisää. Espanjasta paluu Suomeen ja sitä kautta salihommiin.


Viini ja muut juomat ovat kiinnostaneet aina ja lisäoppi oli paikallaan. Hain viinimestarikouluun ja sitä kautta pääsin Ultimaan toteuttamaan itseäni.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Tryffelipasta tryffelikaudella oli timanttia. Siihen kylkeen Paolo Manzonen Serralunga d’Alba Barolo 2016 ja homma on selvä. Sydänsimpukkapasta Vongole on ollut nyt hitti ja siihen kaveriksi mahtavan mineraalinen Verdicchio di Matelica 2019 Colle Stefanolta.


Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!


Talvella haudutetut liharuoat ja runsaammat, pidempään kypsytetyt punaviinit toimivat mahtavasti, kun antaa viinin hengittää dekantterissa kunnolla. Ultimassa tarjoilimme haudutettua karitsan entrecotea ja tattikastiketta vuoden 2010 Amarone Riservan kanssa. Amaronen luumuinen makeus ja runsaus rokkasi täysillä kokonaisuuden, ja varsinkin intensiivisen tattikastikkeen kanssa.

Pippurinen ja juustoinen Cacio o pepe on klassikko. Helppo ja nopea valmistaa. Kylkeen esimerkiksi Jurtschitschin 2019 Platin Riesling, runsas hedelmäisyys ja mukava happo hivelee pippuria ja juustoa.


Kevättä kohti mennessä suosin kepeitä ja hapokkaita viinejä monipuolisuutensa ansiosta, värillä ei ole väliä. Grilli kuumaksi, pullot auki ja maistelemaan.


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viini- ja cocktailtrendejä tällä hetkellä ja miksi?


Kiinnostavimpana koen alkoholittomien juomien kehityksen. Alkoholittomat mocktailit ja matala-alkoholilliset cocktailit ovat olleet ja tulevat olemaan kesällä hitti. Juomasekoitusten maailmassa voi kikkailla paljon muullakin kuin vain alkoholeilla. Prosecco Roséen osuus kesän kuplista on varmasti todella iso.


Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?


Mahdoton kysymys. Päätyisin varmaankin johonkin kepeän hedelmäiseen punaviiniin Beaujolaisista tai Pohjois-Italian Barberaan.