Huhtikuun 2022 sommelier on Fanny Tuominen

Sommelier Fanny Tuominen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Nimeni on Fanny Tuominen ja työskentelen ravintola Palacessa Helsingissä.


Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Aivan kuten moni muukin, olen päätynyt ravintola-alalle ”vahingossa”. Työskentelin ravintoloissa lukion jälkeen liiketalousopintojeni ohessa sekä kesäisin. Olin hyvä työssäni, etenin nopeasti esimiestehtäviin ja viihdyin asiakaspalvelutyössä.

Kun valmistuin tradenomiksi, päätin olla hakematta oman alan töitä ja jatkoin ravintola-alalla. Pikkuhiljaa kiinnostukseeni viineihin lisääntyi ja vei mennessään.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Kalapääruoka on useasti yksi maistelumenuumme kohokohdista. Tällä hetkellä se on erittäin elegantti turska perunalla ja hapokkaalla sitruunalla. Sille juomasuosituksena meillä on maailman parasta Sauvignon Blancia, tietenkin Didier Dagueneaulta.

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Paljon erilaisia kokemuksia ja muistoja on tietenkin kertynyt vuosien varrelta. Erityisesti on paljon hauskoja muistoja ajalta alkuperäisessä Finnjävel-ravintolassa. Ravintolassa järjestettiin esimerkiksi senioriviikko, jolloin eläkeläiset saivat menuun tarjoushintaan. Se oli upea viikko, vanhukset jakoivat meille ruokamuistoja ja sellaisia perinteitä, mistä itsellä ei ollut hajuakaan.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Vaikka hän ei ollut varsinainen viinintekijä, olisi ollut upeata saada seurata Lily Bollingerin työskentelyä, kun hän johti Bollingerin samppanjataloa 1941-1971. Hän oli uraa uurtava nainen alalla ja teki Bollingerin samppanjatalosta sen, mitä se tänä päivänä on.


Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!

  • Silli ja kylmä snapsi – suurin syy, miksi tämä yhdistelmä nousee yhdeksi suosikeistani, on tietenkin perinteet. Sillit ja snapsi kuuluvat sekä minun juhannus- että joulupöytääni, tietenkin snapsilaulujen kera.
  • Puolisoni tekemä runsas hummeripasta ja kevyesti tammikypsytetty Chardonnay. Hummerin liha on niin eleganttia, että se ei yleensä vaadi kovin voimakasta viiniä. Runsaan pastan muodossa siihen voi jo yhdistää viinejä, joissa löytyy enemmän tammea. Olen viime aikoina innostunut erityisesti italialaisista Chardonnay-viineistä.
  • Klassinen tartarpihvi ja roseesamppanja on aina erinomainen konsepti. Voimakkaampi ja marjainen, mutta raikas samppanja toimii hienosti kevyiden liha-annosten kanssa. Yksi oma lempparini on Billecart Salmonin Brut Rose.


Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Rakastan kaikkea, missä on happoa yhdistettynä makeuteen. Se pätee niin viineissä kuin drinkeissäkin, siksi suosikkejani ovat muun muassa Whiskey Sourit ja Gimletit.