Huhtikuun 2024 sommelier on Sari Lerto

Huhtikuun 2024 sommelier on Sari Lerto

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Sari Lerto ja työskentelen kalojen, merenelävien, viinien ja todella mahtavan työporukan kanssa ravintolapäällikkönä helsinkiläisessä Fisken på Diskenissä, Kampin Korttelissa.

Miten sinusta tuli sommelier ja miten päädyit alalle?

Yläasteen jälkeen parin mutkan ja vuoden jälkeen ajauduin 1997 ammattilukioon (nykyään puhutaan kaksoistutkinnosta) Hotelli- ja ravintolapuolelle. Opintoihini kuului kurssi, jossa maistelimme ruokien ja viinien yhdistelmiä, ja se oli sitten menoa.

Tein päättötyön liittyen Ranskan ruokiin ja viineihin ja kerroin haluavani oppia aiheesta kaiken. Opettajani totesi, että “Onnea matkaan, sillä se maailma on loputtoman suuri, eikä yksi ihmiselämä riitä kaiken oppimiseen”.

Oikeassa hän oli, mutta vaikka kaikkea en tiedäkään, niin olen saanut matkani varrella aika mukavasti oppia, vinkkejä ja neuvoja viinikoulutuksista, kursseista, alan parhailta ammattilaisilta, kollegoiltani, sekä erilaisista tapahtumista ja yhteistyötahoilta. Olen saanut elämässäni kokea upeita elämyksiä ruoan ja viinin parissa, ja siitä saanut lisää innostusta jakaa, tuottaa ja synnyttää uusia elämyksiä työni kautta asiakkaille.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Tällä hetkellä listan suosikkini on paistettua nieriää, joka tarjoillaan Beurre blanc kastikkeen kanssa, joka on tehty heinillä savustetusta voista. Hienostunut ja pehmeä savuisuus antaa kastikkeelle täydellisen maun. Lisukkeina ruusukaalia ja perunapyre.

Nieriän kanssa on ehdottomasti nautittava lasillinen kylmää Roger Champault Sancerre Les Perris 2022 Sauvignon Blancia. Viinin raikas hapokkuus ja hento mustaherukka täydentää annoksen makumaailmaa ja päinvastoin.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

On todella vaikea valita maailman viinintekijöistä yksi, sillä heitä on niin paljon. Tällä hetkellä sydämeni on lämmennyt viinimaailmassa Portugalin suuntaan ja minua on aina kiinnostanut historia ja perinteet. Valitsen siksi Quinta do Montalton viinitilan, jossa valmistetaan viiniä jo viidennessä sukupolvessa.

En mainitse sieltä yhtä viinintekijää, koska kyseessä on tila, jonka filosofian mukaan viinitila on yksi iso onnellinen perhe, jossa kaikki tekevät yhdessä töitä.

Erityismaininta siitä, että kuten jo antiikin Rooman aikaan, he tekevät osan viineistä amforaruukuissa, joiden sisäpinta on valeltu pihkalla: se tuo oman sävyn ja tunnelman viineihin.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ajankohtaisista ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Sinisimpukat kermaisessa, sitruunaisessa valkoviiniliemessä. Kohta alkaa taas kesäkausi ja simpukat jää tauolle syksyyn saakka, joka vuosi on aina yhtä haikea tunnelma. Ja koska tykkään raikkaan pirteästä yhdistelmästä, niin simpukoille valitsen Becker Landgraft J2 Rieslingin (trocken).

Kevät ja parsa! Parsan kanssa tietenkin ihanan sitruksinen hollandaise ja parmesanlastuja. Viikonloppuherkutteluihin tähän vielä rapsakkaa pientä pekonimurua päälle. Viiniksi parsalle valitsen kauniin, elegantin, sitruksisen hedelmäisen ja raikkaan hapokkaan Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forgen. Tämä ei selittelyjä kaipaa, se on vain täydellistä.

Mieheni valmistaa joka pääsiäinen karitsan karetta, enkä tiedä mitä hän lampaalle tekee, mutta se on hitsin hyvää punaviinikastikkeen kanssa. Lisukkeena kevään kasviksia, ruusukaalia, porkkanaa ja yrittisiä uunitomaatteja. Maukas viini sen kanssa on Riojan blendi Marques de Riscal Reserva, siitä löytyy pehmeää maanläheisyyttä ja mausteisuutta. Tykkään viilentää sen ehkä himppasen liian suositeltua viileämmäksi, se toimii!

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

24 vuoden aikana kokemuksia on kertynyt aikalailla. Pääasiassa kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat hyvin positiivisia ja rakastan keskusteluja heidän kanssaan, kun voimme jakaa kokemuksia ja mielipiteitä puolin ja toisin.

Mieltä lämmittävää on myös on se, jos asiakas tulee ravintolaan suu mutrussa ja mököhuulena, hänellä on voinut olla rankka päivä tai muutoin elämässä suruja, niin otan tällöin asenteen, että teen kaikkeni jotta saan hänet nauttimaan elämästä, hyvästä palvelusta, ruoasta ja viinistä, sekä ystävällisistä sanoista, kun hän istuu pöydässäni.

Jos saan asiakkaan hymyilemään ja unohtamaan murheet hetkeksi, se on minulle aina pieni voitto.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Juon hyvin harvoin cocktaileja, mutta jos juon, niin suuhuni istuu lempeän hapan (ihan kuin minäkin) Vodka Sour tai joku, missä on tyrniä tai inkivääriä.