Joulukuun 2018 sommelier on Taneli Lehtonen

Sommelier Taneli Lehtonen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Taneli Lehtonen, työpaikkana helsinkiläinen Ravintola Muru.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Alun perin olen kouluttautunut kokiksi ja sitä kautta päädyin työskentelemään salin puolelle tarjoilijana. Kun hain aikoinaan kokkikouluun oli juuri telkkariin tullut paljon kokkiohjelmia ja kokeista oli tulossa jonkin sortin superstaroja. Halusin myös itse kuulua heihin, olinhan kiinnostunut ruoanlaitosta.

Silloinen kokkipuolen opettaja oli myöskin innokas viinin harrastaja ja teimme koulussa viinien ja ruoan yhdistelyjä. Kouluaikoina hankin itselleni rahaa työskentelemällä baarissa ja ravintolassa tarjoilijana. Tällöin huomasin intohimoni asiakaspalveluun ja lopetin haaveilemasta kokin urastani, josta toki on ollut paljon apua urani aikana.

Viiniharrastukseni alkoi samoihin aikoihin, kun etsin tietoa ravintolan viineistä. Helsinkiin muutettuani viinit alkoivat kiinnostamaan koko ajan enemmän. Ymmärsin, että että siinä oli kyse muustakin kuin valmistuksesta ja viinin eri tuoksu- ja makukomponenttien havaitsemisesta. Kiinnostukseni lisääntyi edelleen, kun tajusin alan laajuuden ja miten siihen liittyy niin biologia, kemia, maantiede, historia, tähtitiede ja niin edelleen. Työ, jossa voi aina kehittyä, mutta ei tule koskaan valmiiksi.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Paistettua kyyhkyä, mustakaalia, kyyhkylientä ja tuoretta tryffeliä yhdistettynä kypsään Bourgognen alueen Pinot Noiriin.

Kypsän Pinot Noirin maanläheiset – jopa sienimäiset aromit – johdattelevat samaan makumaailmaan, mitä kyyhkyssä ja tryffelissä on. Pinot Noirin eloisa hapokkuus leikkaa ruuan rasvaisuutta ja tekee kokonaisuudesta kevyemmän.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Itä-Euroopan viinimaat ovat mielestäni kasvava trendi. Erilaisten rahoituskanavien myötä viinin valmistustekniikka on modernisoitunut, uusi sukupolvi on kouluttautunut viinin tekemisessä ja paikalliset lajikkeet luovat uudet trendit viinimaailmassa.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Bollinger Special Cuvée, koska siitä löytyy samoja elementtejä kuin minusta:

Pinot Noirin tuomaa rakennetta, joka näkyy kasvavassa keskivartalossani.
Chardonnayn eleganssia ja hapokkuutta, joka näkyy solakassa vartalon sivuprofiilissani ja hymyilevässä asiakaspalvelussa.

Luonnonkorkin alla kypsytetty samppanja – luonnollinen niin kuin minä, aina pakenevasta hiusrajasta silmäpusseihin.

Pitkä kypsytys on kuin kokemus, joka tuo varmuutta työskentelyyn.

Tammikypsytys tuo rakennetta, vahvuutta ja harmoniaa kuten tyttöystäväni elämääni.