Joulukuun 2019 sommelier on Otto Sovelius

Sommelier Otto Sovelius

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Otto Otniel Sovelius, 39-vuotias viinimestari. Työskentelin yli 20 vuotta eri ravintoloissa tarjoilijana ja sommelierina. Tämän hetkinen työpaikkani on viinimaahantuonnissa Vingruppen Finlandilla Etelä-Suomen aluemyyjänä. Sommelier Otto Sovelius

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Peruskoulun jälkeen opiskelin hetken auto- ja kuljetusalaa. Hyvin nopeasti totesin kuitenkin olevani liian seurassa viihtyvää sorttia istuakseni yksin rekan kopissa, puhumattakaan siitä, että olin todella huono kuski.

Seuraavassa yhteishaussa hain ensisijaisesti jotain ihmisläheisempää. Ykköstoiveeni oli sairaanhoito. Ravintolakoulun lisäsin hetken mielijohteesta. En ollut ikinä käynyt edes syömässä ravintolassa – Hesburgeria lukuun ottamatta, missä isoveljeni työskenteli aikoinaan.

Sain peruutuspaikan Turun ammatti-instituutin hotelli-, ravintola- ja suurtalousalan perustutkintopuolelta ja otin paikan vastaan. Ensimmäinen saliharjoittelu TAI Alabama -opetusravintolassa oli menoa. Tiesin heti, että olin löytänyt paikkani!

Kerro kolme omaa suosikkiasi keskitalveen sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä.

Tasaisin väliajoin minusta tuntuu, että me sommelierit otamme työmme liiankin vakavasti. Ei ole täydellistä tai ainoaa oikeaa yhdistelmää. Loppujen lopuksi hyvä ruoka, hyvä seura ja hyvä viini ovat kokonaisuus: ruoka, viinin hinta, alkuperämaa ja viinin väri ei merkitse tässä yhdistelmässä mitään. Koska kuitenkin nautin myös hyvistä yhdistelmistä, mainitsen tässä pari omaa talvista suosikkiani.

Uuden maailman tasapainoinen tammikypsytetty Chardonnay ja kermainen kukkakaalikeitto pekonimuruilla ja krutongeilla. Kiitos tästä taivaallisesta yhdistelmästä menee kauas menneisyyteen ravintola Demoon ja Paul Hickmanille!

Lämmin, mausteinen lihapata: karjalanpaisti tai burgundinpata ja viiniksi punainen Pohjois-Rhônen Syrah, mieluiten tuore vuosikerta viileämmältä vuodelta ja huipputuottajalta. Alueena Saint-Joseph, Côte Rotie, Cornas tai Hermitage.

Munakokkeli Alban valkoisella tryffelillä sekä rutikuivaa ja raikasta Blanc de Blancs -samppanjaa, esimerkiksi Pierre Petersiltä = taivas!

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?

Olen hyvin ennakkoluuloton kaiken uuden edessä. Tämän hetken trendeistä natural wine -keskustelu on mielestäni tarpeettoman mustavalkoista. En haluaisi nähdä ja kuulla niin paljon vastakkainasettelua.

Toinen asia, minkä haluaisin nousevan keskusteluihin mukaan on kysymys siitä, miksi jopa heikompilaatuinen eurooppalainen viini myy ravintoloissa edelleen paremmin kuin halvempi huippulaatuinen uuden maailman viini? Tämä näkemys toki hieman kärjistäen… Mielestäni esimerkiksi Ruotsissa ollaan paljon avoimempia tässä asiassa. Voisimmeko kaikki opetella pois jossain määrin jo kangistuneista ajattelutavoista?

Millainen on hyvä sommelier?

Hyvä ja tunnollinen työntekijä. Kuunteleva, kunnioittava ja asiantunteva asiakaspalvelija. Ikuinen opiskelija ja oppija. 1/4 psykologi, 1/4 paras kaverisi, 1/4 nöyrä työntekijä ja 1/4 businessmies.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Mahdoton ajatuskin, mutta jos näin pääsisi vahingossa käymään – pitkän harkinnan jälkeen – valintani olisi Moselin puolikuiva Kabinett Riesling. Ehdottomasti viileämmän ja hapokkaamman vuoden tuotos huipputuottajalta.