Joulukuun 2020 sommelier on Antti Uusitalo
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Antti Uusitalo ja tällä hetkellä työskentelen Ravintola Vinkkelin ravintoloitsijana Helsingin Kaartinkaupungissa.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Tiesin jo melko varhaisessa vaiheessa lukiossa, että ravintola-ala saattaisi sosiaalisen luonteeni takia sopia minulle.
Viineistä innostuin jo Haaga Instituutissa, kun liityin koulun Vinstituutti-viinikerhoon. Taidan jopa muistaa ensimmäisen kerhoillan syksyllä vuonna 1995, jolloin aiheena olivat Alsacen viinit. Luennon piti Vinstituutin silloinen isäntä Kim Moliis ja oli uskomatonta huomata, miten illan aikana maisteltujen valkoviinien ero oli niinkin huikea.
Tuolloin tajusin, että viinien eroja pitää päästä tutkimaan enemmän ja siinä onkin riittänyt työnsarkaa useaksi vuodeksi.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?
Ehkäpä kiinnostavinta sommelierin työssä ovat vaihtuvat annokset, viinit ja erityisesti asiakkaat. Yleisesti voisin sanoa, että pidän klassisista yhdistelmistä, kuten vaikkapa perinteinen carpaccio ja sen rinnalle kaadettu elegantti pinot noir tai voissa paistettu kuhafilee ja kalan kanssa tarjoiltu vivahteikas Burgundin valkoviini.
Kerro kolme omaa suosikkiasi jouluun ja juhlapyhiin sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä.
Kollegani Samuil Angelov on sanonut hyvin, että jouluna pitää syödä niitä ruokia ja juoda niitä viinejä, mistä pitää. Jokaisen perheen tai ystäväpiirin joulupöytä on erilainen, joten toki juomavalinnatkin riippuvat siitä, mitä vuoden odotetuimmalla aterialla on tarjolla.
- Meidän perheessämme joulun juhlinta aloitetaan blineillä ja silloin pöytään katetaan mätiä sekä perinteisiä lisukkeita. Niiden seuraan sopii eloisan raikas kuohuviini tai samppanja, jotka leikkaavat mukavasti blinin rasvaisuutta.
- Kinkun ja laatikoiden seuraan en edes lähde viiniä suosittelemaan, vaan ehdotan janojuomaksi esimerkiksi vaikkapa tummaa lager-olutta.
- Kun aterian jälkeen pöytään nostetaan kypsiä juustoja, kannattaa korkata tuhdimpi maanläheinen punaviini tai kaivaa viinikellarista pullo hyvää tawny-portviiniä.
Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viini- ja cocktailtrendejä tällä hetkellä ja miksi?
Olen kyllä niin väärä mies vastaamaan trendikyselyihin, sillä uskon vahvasti klassikoihin niin ruoassa kuin juomissakin. Kuten monet minun kanssa työskennelleet kollegat tietävät, olen Suomen surkein cocktailin tekijä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö arvostaisi hyvin tehtyä tasapainoista juomasekoitusta, kun joku osaa sellaisen tehdä.
On hienoa nähdä kuinka ravintola-alalle tulee rohkeita nuoria ammattilaisia, mutta minulla alkaa jo olla maileja mittarissa sen verran, että tiedän vahvuuteni olevan klassikoissa.
Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?
Luojan kiitos tämän kysymyksen epämiellyttävä tilanne ei varmastikaan koskaan toteudu, sillä parastahan viineissä on juuri niiden laaja kirjo ja se, että aina kulman takaa tulee esiin uusia tuttavuuksia, eivätkä samojen viinein vuosikerrat ole veljeksiä keskenään. Joskus on myös hienoa törmätä vanhaan tuttavaan, eli viiniin, jota on maistanut vuosia sitten ja toteaa, että miksi olenkaan unohtanut sinut.
Olen aina arvostanut ja tulen arvostamaan klassisia, tasapainoisia, persoonallisia ja alkuperäänsä selvästi peilaavia viinejä. Sen verran voin vihjata, että kotona kaapista löytyy aina pullo hyvää chiantia. Se sopii melkein kaiken kanssa.
Kuva: Santeri Stenvall