Joulukuun 2022 sommelier on Cilla Impola

Sommelier Cilla Impola

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Cilla Impola ja työskentelen Ravintola Villa Lillassa, joka on Espoon Vallikalliossa. Villa Lilla on Ravintola Murun yksi ala-yksikkö.


Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Näin aikoinaan sommelierkurssista mainoksen lehdessä ja Samuil Angelovin kanssa oltiinkin sitten samalla kurssilla. Sen lisäksi kävin vielä Pro Sommelier -kurssin 2007-2008.

Päädyin alalle, koska isäni on keittiömestari ja hän perusti oman ravintolan kun olin 13-vuotias. Olen siitä saakka ollut alalla. Ensimmäinen palkkanauhani sain jo 11-vuotiaana, kun autoin keilahallin kisoissa.


Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Meillä vaihtuu joka viikko lounaalla 3 ruokalajin menu, joka maksaa 29 €. Iltaisin torstaista lauantaihin meillä on 4 ruokalajin menu 52 €, johon aina rakennamme viinipaketin. Koko ruokalistan vaihtuessa maistamme ruoat ja viinit, jotta meillä on hyvät viinit joka ikiselle ruoalle.

Esimerkiksi alkuruokana kampasimpukkaa & kukkakaalipurettä, jonka viiniparina Pouilly Fuisse Ranskasta. Tai meidän maksa-annoksemme, jossa on lisänä porkkanapyre ja sipulipiiras – viininä portugalilainen Quinta Nova Unoaked -punaviini.


Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Ensimmäinen muisto:

Nuorena 19-vuotiaana tyttönä menin Kilpisjärvelle töihin. Siellä oli heti ekana iltana häät, joita oli jo viikko vietetty.

Poromies sanoi minulle, että ”Voi kun olet laiha!” ja alkoi vuolla mulle poroa.

Totesin, että ”Kiitos, mutta puukon otan minä”.

Kun ihmiset juovat alkoholia, niin puukko oli pahasta. Meillä olikin puukkonarikka siellä.

Toinen tarina, joka on jäänyt mieleeni:

Olen hyvä kantamaan lautasia. Otin ravintolassa käsiini 6 lautasta kerralla ja siitä sainkin kuulla paljon kommentteja, että kuinka minä osaankin noin hyvin niitä kantaa.

Olen myös hyvin puhelias ja eräänä iltana minua pyydettiin seisomaan tasanteella ja mieskuoro lauloi minulle ”Tyttö kaunoinen”.

Siitä lähtien on paljon kaikenlaista tapahtunut, mutta nämä ovat niitä ensimmäisiä juttuja, jotka todella jäivät mieleen.


Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Olen kiertänyt Etelä-Italian ja Saksan maakunnat, kun olin koulussa ja omalla ajalla olen ollut kiertämässä Piemontea ja Itävaltaa.

Tunnen siis paljon viinitekijöitä. Toki aina olen valmis tapaamaan uusia ja oppimaan miten he edistyvät työssään.


Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä.

  1. Raclette-ilta, jossa tarjolla on lihaa ja scampeja sekä kasviksia. Viininä Sangiovese – se sopii loistavasti.
  2. Alkuruoaksi rapuja, sen kanssa ottaisin hyvää Weissburgunderia – esimerkiksi Gur Hermannsberg Weisser Burgunder. Alkuruoan jälkeen pähkinäpaneroitua kanaa, johon laitetaan uunissa taleggio päälle, se sulatetaan ja prosciotto päälle. Salaatteja lisäksi. Juomana nautitaan Barbarescoa.
  3. Kolmas olisi Käsespätzle eli itävaltalainen juustopasta, johon käytetään grueriä, bergkäseä, ja friteerataan sipulia päälle, vihersalaatti viereen ja juomana Blauer Zweigelt -viiniä.


Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Mojito, sillä tykkään mintusta. Tai sitten kevyempänä samppanjacoctail, esimerkiksi hieman raparperilikööriä ja päälle samppanjaa.