Joulukuun 2023 sommelier on Toni Aikasalo

Sommelier Toni Aikasalo

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Toni Aikasalo ja työskentelen sommelierina helsinkiläisessä Minne Champagne & Wine -viinibaarissa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Aloitin kokkikoulun Ravintolakoulu Perhossa 2007, jolloin aloitin myös harjoittelijana Ravintola Carmassa. Viini kuitenkin kiinnosti jo silloin ja opiskelin Perhossa WSET Advanced-kurssin,josta jatkoin WSET Diploma-kurssille.

Olen toiminut myös yksityiskokkina ja kokannut satoja viini-illallisia/tastingeja useimmiten huippusamppanjoiden seuraksi. Ensimmäinen sommelier-työni oli La Maisonissa 2015-2016, jonka jälkeen työskentelin yli 6 vuotta Winossa.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Kylmäsavuhauki-canape ja Dhondt-Grellet Cramant Grand Cru BdB, molempien intensiiviset maut löytävät hienosti toisensa.

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Ensimmäisen viiden vuosikerran (1979-1983) Krug Clos du Mesnil-vertikaalin kokkaaminen ja tarjoilu pienelle kuuden hengen samppanjakonossööriseurueelle on ehdottomasti ollut suurimpia kohokohtia.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Champagnessa olen käynyt kymmeniä kertoja ja päässytkin vierailemaan lähes kaikilla tähtituottajilla, kuitenkin Olivier Colinin (Ulysse Collin) ja Emmanuel Brochet‘n luona vierailut ovat aina opettavaisia huippuhetkiä.

Kerro kolme omaa suosikkiasi joulun ja uudenvuoden aikaan sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!

En ole jouluruokien ystävä, ennemmin kokkaan kalaa, äyriäisiä ja muita sesongin herkkuja ja avaan niille kellarin parempia pulloja – näistä hyvinä esimerkkeinä:

Paahdettua maa-artisokkaa, muikunmätiä ja Emmanuel Brochet Le Mont Benoit, klassikkoyhdistelmä joka toimii monien sopivasti paahteisten samppanjoiden kanssa.

Hummeribisque ja rosésamppanja, Louis Roederer Cristal Rosé hieman kypsyneenä ykkösvalinta.

Piikkikampela hollandaisella ja valkoista burgundia saatavuuden ja lompakon mukaan, myös Guiberteaun Brézé Loiresta todettu erittäin toimivaksi.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Negroni, toimii aina.