Joulukuun 2025 sommelier on Tuula Tikkanen

Sommelier Tuula Tikkanen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Tuula Tikkanen, viinimestari ja toiminut yrittäjänä jo 32 vuoden ajan. Olen tamperelaisen Champagne Bar Sante -samppanjabaarin omistaja: 40-paikkainen samppanjoihin erikoistunut viinibaari on toiminut Tampereen ydinkeskustassa jo 12 vuotta. Santen viinikoulun 13. lukukausi ja samppanjakoulun 3. lukukausi starttaa taas vuodenvaihteessa.

Toimin myös samppanjan maahantuojana omassa Santevin-yrityksessäni, joka on erikoistunut pienviljelijöiden samppanjoihin ja viineihin. Alkossa on saatavilla noin 30 samppanjaa/viiniä, lisäksi yhteistyökumppaneina ovat HoReCa ja tapahtumat ympäri Suomea.

Vastapallo työnteolle löytyy golfista, salista, uinnista, suksien ulkoiluttamisesta talvella, ystävistä, matkailusta, hyvästä ruoasta…

Luonnettani voisin kuvailla lyhyesti: “I´m full of sunshine mixed with a little hurricane”.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Minun viinijuureni ovat lähtöisin 1990-luvulta. Ensimmäiset viinit tarjoilin asiakkaille omassa ravintolassani jo vuonna 1993. Oli aika poikkeuksellista myydä viiniä päiväsaikaan kahvila-ravintolassa, joka meni kiinni klo 18, mutta kyllä sitä muutama piccolopullo silloin tällöin kaupaksi saatiin.

Haluni tietää enemmän viineistä kasvoi 2000-luvulla, jolloin Anu E:n (terkkuja hänelle!) opissa Turussa sain suoritettua Viinimestari-tutkinnon vuonna 2008, kahden ravintolan pyörittämisen ja maratoonijuoksuharjoittelun lomassa.

Mitä listallanne olevaa samppanjaa suosittelisit juuri nyt? Miksi?

Nyt suosittelen nauttimaan Rose- ja Blanc de Blancs-samppanjoita, tulee samalla vinkit joulun ja uuden vuoden juhlintaan.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää samppanjoista ja niiden valmistuksesta?

Minulla on suuri kunnia tavata usein meidän 10 samppanjatalon artesaanipienviljelijöitä, jotka juurta jaksaen valaisevat heidän sukujensa tarinaa, viininvalmistusta sekä maaperän ja terroirin merkitystä heidän omissa viineissään.

Kerro kolme omaa suosikkiasi joulukuuhun sopivista ruoan ja samppanjan/viinin yhdistelmistä!

Joulukuun tärpit minulta sinulle:

  • Champagne Henriet Bazin Leonard Rose, emalivadeissa kypsytetty biodynaaminen Grand Cru Rose, joulupöytään läpi aterian.
  • Rene Myer La Barrique Du Noir de Katz, 100% tammitettu Pinot Noir Alcasesta. Täyteläinen, mausteinen tammensävyttämä, pehmeä tanniininen punaviini riistalle, grillatulle lihalle sekä koville juustoille.
  • Weingut Claes Schmitt Neumagener Rosengärtchen 2024 Riesling Spätlese. Myöhäissadon rypäleistä, mehevän hedelmäinen, hunajainen ja tasapainoinen Moselin matala-alkoholinen Riesling. Illanistujaisiin juustojen ja jälkiruokien ehdoton mätsi.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Mikä on parempaa kuin lasi samppanjaa? Pullo!