Kesäkuun 2020 sommelier on Joona Terävä

Sommelier Joona Terävä

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Joona Terävä ja työskentelen ravintola Smörissä Turussa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Sattuman ja intohimon kautta. Tarina varmasti alkaa jo lapsuudesta, sillä perheessämme on aina arvostettu hyvää ruokaa ja sen mukana myös viini on ollut läsnä ruuan seuralaisena. Oma herääminen viinin maailmaan kuitenkin tapahtui nuorena aikuisena veljieni lapsuuden ystävän kautta, kun sain maistaa Becker & Landgrafin J2 Spätburgunderia. Vuosikertaa en valitettavasti muista, mutta vahvan jäljen se jätti silloin.

Mutkien ja kiertelyiden kautta päädyin Tampereelta Turkuun. 2017 aloitin Smörissä ja innostuin ihan todenteolla viinin ja ruuan yhdistämisestä ja sitä kautta viineistä. Viinimestariopinnot suoritin 2018-2019 huikeassa seurassa ja opastuksessa.

Kerro kolme omaa suosikkiasi kesäkauteen sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Tämä onkin vaikea! Keväällä ja miksei edelleen alkukesästäkin on totta kai hyvä aloittaa kliseellä ja puhua parsasta. Silvaner ei nauti suuresta kansan suosiosta, mutta haluan uskoa sen nousuun vielä jonain päivänä. Sitruunarisotto, grillattua parsaa ja Frankenin Silvaner. Tässä yhdistelmässä on sitä jotain: Silvanerin hillitty hapokkuus ja kevyen kevyet aromaattiset sävyt nousevat esiin sitruunaisen risoton kera. Grillattu parsa vain tukee tätä makumaailmaa nostaen kevyen vihreitä aromeja pintaan.

Toinen varma kesän merkki omalla kohdallani on itse tehty sushi ja sen seuraksi kuplivaa. Tähän tietysti jotain spesifiä täytyy sanoa – makuparina toimii gunkanmaki, jonka täytteenä kampasimpukkaa, ponzumajoneesi ja ruohosipuli. Brittikuohuvaa tai kenties laadukas Sekt Rieslingistä. Hieman kypsempi viini on aina itselläni haussa, sillä puhtaat ja yksinkertaiset maut ruuassa antavat tilaa hieman runsaammalle juomalle. Tämä on no brainer, toimii.

Kolmas ja viimeinen valinta on saariston pimenevään kesäiltaan hiiligrillin äärellä nautittava Bierzon tai Ribera Sacran Mencia. Grilliin laadukas liha ja seuraksi kesäperunaa, sipulia ja vaikka kesäkurpitsaa. Parhaat asiat syntyvät rauhassa, siispä miksi kiirehtiä.

PS. Jura + sienet = rakkaus.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viini- ja cocktail-trendejä tällä hetkellä ja miksi?

Itseäni aina kiinnostaa äärimmäisyyksiin viety itse tekeminen ja yleisesti ottaen trendi, jossa on käännetty pitkään jatkunut ”helppoa-nopeaa-halpaa” -tyyli päälaelleen ja tehdään vaikka viinietikka itse baarissa.
Vaihtoehtoiset hapot ovat myös kiinnostavia! Ei aina vain sitruksia. Viinimaailman muuttuminen läpinäkyvämmäksi on myös trendi, mistä pidän ja toivon saman kehityksen jatkuvan.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Aivan mahdotonta! Valitsen lajikkeen kiertääkseni kysymystä ja se on Pinot Noir – lajike, joka loistaa lähes jokaisessa tyylissä ja aina löytyisi jotain uutta tutkittavaa.