Lokakuun 2018 sommelier on Justus Mättö

Sommelier Justus Mättö

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Justus Mättö ja työskentelen Le Petit Chaperon Rouge -viinibaarissa – kavereiden kesken Punahilkka – Helsingin Kanavarannassa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Päädyin alalle kiinnostuksesta hyviin makuihin, kokin koulutuksen kautta töihin ravintolan saliin. Helsingin erilaisten ravintolakonseptien laajan tutkailun jälkeen päädyin Olo Groupin leiviin, jossa olennaisuuksiin keskittynyt ilmapiiri herätti kiinnostuksen viineihin. Sen jälkeen ura onkin edennyt viini edellä.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Scampi, jota tarjoilemme valkosipulipyreen, gremolatan sekä tuoreiden yrttien seurassa. Annosta siivittäisin lasillisella Bugavaa Kroatian Istriasta. Roxanichin Issa on upea sekoitus runsautta ja raikkautta.

Sen kypsyys ja rakenteikkuus luo hienon pohjan vahvoillekin mauille, kun taas miellyttävä hapokkuus taittaa keittiömestarin voinkäyttöä erinomaisesti. Kukkea aromaattisuus on viinissä sopivasti iloisena taustatekijänä.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

En puhu varsinaisesti trendistä, mutta mielestäni on upeaa, kun painopiste on kääntymässä yhä enemmän pieniin omistautuneisiin viinintekijöihin ja paikallisuus korostuu niin alkuperäislajikkeiden kuin menetelmienkin suhteen.

Myös yhteisöllisyys on yhä isompi asia ja hyvä niin. Olen luonnon, luonnollisuuden ja moninaisuuden puolestapuhuja.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Jos olisin viini, olisin persoonallinen, suhteellisen hapokas ja aromaattinen punaviini. Minussa olisi mukavasti mineraalisuutta ja napakkaa tanniinisuutta. Olisin käynyt ja kypsynyt terracotta-amforassa. Olisin pirteä lisä mihin tahansa iltapäivään, mutta minun kehittymistäni kannattaisi myös odottaa.