Lokakuun 2019 sommelier on Jaakko Jokio

Jaakko Jokio

Kuka olet ja missä työskentelet?

Rakkaat kollegat kutsuvat minua viinitaiteilijaksi. Olen Jaakko Jokio, 36-vuotias sommelier ja viinin ammattilainen.

Harvoin työskentelen ainoastaan yhden organisaation kanssa. Tällä hetkellä minut voi tavata ravintola Carelian salissa tarjoilemassa viiniä. Vastaan L&M Restaurantsin (Werner, Döner Harjut ja Palema) viiniohjelmasta ja heidän viinin maahantuonnista. Olen myös toinen Wonderin Sommelier -kollektiivin perustajajäsenistä.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle? Olen lukion jälkeen suorittanut tutkinnon kulttuurialalta ja työskennellyt useamman vuoden teatterin ja tanssin parissa valmistumisen jälkeen. Noin 7 vuotta sitten päädyin osa-aikaisten ravintolatöiden jälkeen Hotelli Kämpin Yume-ravintolaan. Hotelli Kämp tarjosi lähes loputtomalta tuntuvan viinivalikoiman, jota ihmetellä.

Polkuni jatkui omien viinimatkojen ja Wine Advanced -tutkinnon kautta Turkuun viinimestariopintoihin, mistä valmistuin 2015 ja sillä tiellä olen edelleen.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Champagne-alueen kuohuvat ja kovat juustot: Itse kaipaan aterian loppuun nostetta ja energiaa. Moni makea viini sointuu hienosti kovien juustojen kuten Comten tai Parmesanin kanssa, mutta itse en kaipaa makeuden tarjoamaa hellivää syliä. Juustot parhaimmillaan tarjoavat todella monipuolisen ja runsaan makukokemuksen. Haluan makupalettini olevan hereillä ja herkkänä aistimaan, mitä tarjolla on.

Chianti ja sinisimpukat tomaattiliemessä: Wernerin jo klassikoksi muodostunut annos on sinisimpukoita tomaattiliemessä. Asiakkaat automaattisesti haluavat valkoviiniä tilatessaan annoksen, mutta keskitäyteläinen, rustiikkinen Chianti on ollut yksi parhaista viineistä, mitä olen yhdistänyt annokselle. Mekaniikka on tosin itsestään selvä, kun pohtii klassista chianti-tomaattikastike -yhdistelmää. ”Don’t fix something that ain’t broken”.

Kylätason punainen Bourgogne ja rasvainen pihvi kuten entrecôt: Monet kaipaavat lihalle tuhtia punaviiniä, mutta itse olen oppinut nauttimaan eleganteista, komplekseista ja hapokkaista. Jos entrecôteen lisukkeet eivät ole makeita kuten kypsiä juureksia ja kastikkeena on esimerkiksi hollandaise, rakastan kuinka hieman tammea nähnyt kylätason punainen Bourgogne lähtee lentoon. Lihan hento maku yhdistettynä mehukkaaseen mutta monisyiseen Gevrey-Chambertiniin tekevät minut onnelliseksi. Moni cru-tason Beaujolais tarjoaa minulle samankaltaisen kokemuksen.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?

Rieslingistä on tullut isoimmissa kaupungeissa synonyymi valkoviinille. Isot ravintolakonsernit jo pohtivat omaa suhdettaan natuviini-ilmiöön. Eli uskallan sanoa, että nämä trendit ovat väistymässä, mutta luojan kiitos eivät katoamassa.

Viinistä on tullut Suomessa uusi seurapiirien huvitus ja väline, jonka halutaan tukevan omaa imagoa ja parhaimmillaan jopa kertovan asioita omasta arvomaailmasta. Iltaa vietetään sommelierien vetämissä illanistujaisissa.

Ravintoloita ja heidän viinejään tarkastellaan enemmän kokemuksina kuin ruoka-juoma -palveluna. Suurimmissa kaupungeissa riittää asiakaskuntaa viineille, joiden maku on vähintäänkin poikkeava. Sosiaaliseen mediaan välitetään tunnelmallisia kuvia takkatulesta ja Malbec-lasillisesta. Juhlista kerrotaan kavereille ottamalla kuva kuohuviinipullosta.

Sommelierit kertovat omista ammatillisista linjauksistaan jakamalla ravintoloita ja viinien etikettejä sosiaalisessa mediassa. Aatteellisuus näkyy jo meidän kulutustottumuksissa ja uskon, että sama tulee näkymään voimakkaammin myös viinissä.

Millainen on hyvä sommelier?

Sommelier, joka tarkastelee työtään ilmiönä. Viini ja sitä nauttivat ihmiset ovat sidottu kulttuuriin, aikaan, paikkaan ja nämä kolme asiaa elävät koko ajan. Hyvä sommelier ei vain opettele mantroja maaperästä, vaan uskaltaa katsoa viiniä kulttuuriantropologian näkökulmasta. Parhaimmillaan sommelier on tulkki, joka uskaltaa kohdata toisen ihmisen ja paljastaa jokaisen viinilasillisen kohdalla uuden viini-ilmiön tai näkökulman viiniin.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Bugey Cerdon. Se on vaaleanpunaista, makeaa ja vielä kaiken lisäksi se kuplii. Tarvitseeko muita selityksiä?