Lokakuun 2020 sommelier on Fanny Mäkelä

Sommelier Fanny Mäkelä

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Olen aina työskennellyt asiakaspalvelun ja ruoan parissa – jo nuoruudessani kokeilin siipiäni ravintola-alalla ja tykästyin. Mutta vasta kun aloitin työskentelemään Karussa menetin sydämeni alalle.
 
Se miten päädyin Karuun on jo sitten aivan toinen tarina: neljä miestä tarvitsi hieman naisnäkökulmaa ja minun piti tulla hetkeksi ”jeesiin” tiskamaan ja tarjoilemaan. Nyt ”jeesistä” on kulunut 7,5 vuotta ja itsestäni on tullut Karun yrittäjä. Ajattelen aina, että Karu on kohtaloni ja olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
 
Pääsin Karussa maistamaan ja valitsemaan huippuhyviä viinejä jo urani ensimetreiltä alkaen ja kun kokemus kasvoi, niin kasvoi myös nälkäni asian suhteen. Viinimestarin koulutus tuki hienosti työtäni. On aina mahtava löytää viinilistalle joku huikea viini jo sellaisenaan, mutta mahtavinta on, kun se luo yhteisiä sinfonioita ruoka-annosten kanssa.
 
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?
Vaikea valinta. Kaikkea. Mutta pidän erityisesti Karun Softshell sliderista ja Weegmüllereiden Cuvée 3 Schwestern -viinin parituksesta. Annoksessa on höyrytetyn bunin sisällä fritattua taskurapua, marinoitua ananasta, chimichurria sekä loistavaa chilimajoneesia.
 
Viinin pieni jäännössokerillisuus, hyvä happorakenne sekä hedelmäisyys on täydellisessä tasapainossa annoksen mausteisuuden, rapeuden sekä rasvaisuuden kanssa. Cuvée 3 Schwestern on muutenkin loistoviini!
 
Toinen mahtava yhdistelmä on nigirilajitelma ja Autréaun Blanc de Blanc Grand Cru -shamppanja. Tämä yhdistelmä ei kaipaa sen enempää perusteluja. Toimii!
 
Kerro kolme omaa suosikkiasi syksyyn sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä! 
Juon mielelläni syksyllä tuhdimpia punaviinejä tai ikääntyneitä sekä runsaampia valkoviinejä ja kokeilen niiden kanssa rohkeasti erilaisia ruokayhdistelmiä.
 
• Chablis ja sinisimpukat ovat yhdistelmä, joka ei petä. Täyteläiset maut tuovat uusia nyansseja niin viiniin kuin ruokaakin – ja molemmat tukevat toisiaan.
• Hirvi, melkeinpä missä muodossa tahansa. Sen kanssa valitsen usein vähän tuhdimman, mutta pehmeän punaviinin.
• Maa-artisokkakeitto ja sen kanssa jotain ihanaa Bordeauxin valkoista tai samppanjaa, puhdasta rakkautta.
 
Amarone on jo sellaisenaan sekä viini että ruoka. Lasillinen sitä terassilla viltin alla, mitä muuta syksy kaipaa?
 
Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viini- ja cocktailtrendejä tällä hetkellä ja miksi?
 
Olen kiinnostunut miten japanilaisia juotavia kuten sakea, yuzusakea ja umeshua käytetään drinkeissä. Nämä kolme juotavaa ovat lähellä sydäntäni, koska Karu on keskittynyt japanilaisvaikutteisiin ruokiin, ja täten myös juotaviin. Niiden maku on niin poikkeava ja loistava, joten on hienoa nähdä miten niitä käytetään entistä enemmän ja mitä niihin on yhdistetty.
 
Viinitrendeissä on hieno huomata miten ei-niin-tunnettujen -viinimaiden viinit pääsevät koko ajan enemmän esille. Myös se, että Chardonnay ei ole enää kirosana, Sauvignon Blanc pelkkää kissan kusta, tai Sake ykkösellä vedettävä 40 % alkoholia sisältävä shotti.
 
Lisäksi ympäristötietoisuus juomissa ja ruokakulttuurissa on hyvä juttu. Toivonkin, että tämä ei ole trendi vaan jää pysyväksi asiaksi.
 
Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?
 
Kääk, mikä kysymys! Se vaihtelee. Olen pitkälti tunneihminen, joten se hetki milloin tätä kysytään, mitä tunnen sillä hetkellä ja millä tuulella olen määrittää paljon, mitä viiniä tekee mieli – ja täten päättää valinnan.
 
Näihin kysymyksiin vastatessani se on ollut Chablista, shamppanjaa, sekä vanhempaa Rieslingiä. Myös italialaiset tuhdimmat punaviinit olisivat ehdottomasti maisemissa.