Maaliskuun 2019 sommelier on Markku Niemi

Sommelier Markku Niemi

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Markku Niemi ja toimin ravintolapäällikkönä Ravintola Pastiksessa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Niin kuin moni salin puolelle päätynyt, minustakin piti tulla kokki ja lähdin opiskelemaan ravintolakoulu Perhoon kokiksi vuonna 2005. Ensimmäisen vuoden jälkeen veri veti kuitenkin salin puolelle ja opiskelin tarjoilijaksi.

Kiinnostus viiniä kohtaan alkoi ensimmäisissä työpaikoissa Ravintola Fishmarketissa ja Sassossa, missä oli loistavat viinilistat ja ihmettelin, miten jokin viini maksaa 200 euroa ja toinen 40 euroa. Tätähän täytyi alkaa selvittämään ja opiskelu on vieläkin kesken.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Tällä hetkellä meillä on Pastiksessa listalla mahtava chateaubriand, joka tarjoillaan kotimaisesta hanhenmaksasta valmistetun hanhenmaksamoussen ja tryffelillä maustetun punaviinikastikkeen kanssa.

Tälle ehdottomasti toinen klassikko on Bordeaux’n punaviini: Château Lalande-Borie Saint-Julienista vuodelta 2012. Viini on täyteläinen ja ryhdikäs, jota kypsät ja elegantit tanniinit pyöristävät ja hapokkuus tuo siihen tasapainoa.

Bordeaux’n punaviinit on tällä hetkellä hieman unohdettu, mutta sieltä löytyy nyt kypsiä ja nautittavia viinejä kohtuuhintaan.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Mielestäni tällä hetkellä on kiinnostavaa seurata, kuinka klassiset viinialueet tekevät paluuta ravintoloiden listoille.

Asiakkaat ovat entistä tietoisempia viineistä ja haluavat enemmän tietoa nauttimastaan viinistä.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Tällä hetkellä keskellä talvea olisin Syrah Pohjois-Rhônesta. Makumaailmassa on paljon mausteisuutta ja ryhtiä, mutta sielultaan viini on kuitenkin elegantti ja napakka.