Maaliskuun 2020 sommelier on Aino Tuomikoski

Sommelier Aino Tuomikoski

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Aino Tuomikoski ja olen tällä hetkellä viinimyyjänä Vindirektillä. Aiemmin reilut kymmenen vuotta olen työskennellyt ravintoloissa, muun muassa sommelierin ja ravintolapäällikön hommissa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Lähtökohtaisesti lukiolaisena olin sitä mieltä, että minusta tulee Aku Ankka -lehden toimittaja. En kuitenkaan päässyt ensimmäisellä yrityksellä yliopistoon sisään, joten päätin hakeutua ravintolaan töihin uutta hakua odotellessa. Ravintolahommat olivat minulle tulleet tutuiksi välivuoden aikana reppureissatessa Australiassa.

Seuraavana keväänä en kuitenkaan laittanut papereita yliopistohakuun, sillä ravintolamaailma oli vienyt minut jo mennessään. Silloisessa työpaikassa innostuin Italian viineistä ja pian aloin selvitellä, missä saisin oppia lisää asiasta. Sitä kautta Haaga-Perhon WSET-kurssit ja Turun Ammatti-Instituutin Viinimestari-koulutus tulivat tulevaisuuden suunnitelmiin.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Alkuvuodesta on ehdottomasti parasta päästä nauttimaan veriappelsiineista. Veriappelsiinirisotto on lempparini. Sen kanssa sopii marjaisuudessaan ja hapokkuudessaan Jurasta Trousseau.

Pidän tällä hetkellä myös paljon viiniparitusten teosta kasvisannoksille. Niille voi sopia valmistustavasta riippuen niin klassiset tuhdit ja voimakkaat punaviinit kuin minimi-interventiolla tehdyt kevyet ja herkät valkoviinit. Kasvisannoksille löytää useasti myös leikkisämpiä viiniparituksia.

Ympärivuotinen herkkuni on myös tartarpihvi. Mikäli se tarjoillaan perinteisesti kananmunankeltuaisen kanssa, on Rheingaun Riesling pienellä jäännössokerilla yhdistelmänä paras. Jos tartar tarjoillaan ilman keltuaista, on nuori Burgundyn kylätason vanhassa tammessa kypsynyt Pinot Noir herkkua.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?

Tällä hetkellä seuraan mielenkiinnolla tavallisten kuluttajien viiniostokäyttäytymistä liittyen ilmastonmuutokseen. Luomuviinejä kysellään jo paljon, niin ravintoloissa kuin Alkossakin, mutta ei välttämättä sertifikaatin sisältämien määritysten takia,vaan kenties vain luomu-sanan hyveellisen kaiun takia. Näin ollen tuntuu, että kuluttaja ei koe biodynaamisin periaattein valmistettuja viinejä tai natural-viinejä ”yhtä luonnollisina” luomusertifioituihin viineihin verrattuna.

Minua kiinnostaa nähdä pääsevätkö biodynaamiset viinit ja naturalviinit suuremman yleisön suosioon koskaan viinin valmistusmetodien periaatteiden ansiosta vai jäävätkö ne vain pienen yleisön trendituotteiksi muista syistä.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Huh, paha kysymys! En tiedä selviäisinkö yhdellä viinillä loppuelämääni. Viinien hienoushan on juuri se, että ne kaikki ovat erilaisia!

Toistaiseksi pitkäaikaisin suosikkini on ollut Domaine Jamet’n Côtes-du-Rhône blanc. Hapokkaat viinit maistuvat toki, mutta suuremmissa määrin nautittaessa käännyn usein pehmeämpien vaihtoehtojen puoleen.