Maaliskuun 2023 sommelier on Inari Mattsson

Sommelier Inari Mattsson

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Inari Mattsson ja työskentelen espoolaisen Hotelli Hanasaaren sommelierina. Hanasaaren À la carte -ravintola Plats halusi muutama vuosi sitten kehittää viiniosaamistaan ja monipuolistaa viinilistaansa. Tartuin mielenkiintoiseen haasteeseen taiteen ja designin täyttämässä upeassa Hanasaaressa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Valmistuttuani Ravintolakoulu Perhosta pääsin töihin legendaariseen InterContinental-hotelliin. Sen jälkeen olin pitkään Haikon kartanossa tarjoilijana ja baarimestarina.

Innostus viineihin sekä viinin ja ruuan yhdistämiseen kasvoi kasvamistaan.

Ensimmäinen sommeliertehtäväni oli ravintola Kuussa. Olen ikuisesti kiitollinen Kai Autiolle ja Tuomo Laitiselle, jotka opastivat ja neuvoivat nuorta ja innokasta, mutta ajoittain hieman pöhköä sommelierin alkua. Haluan myös kiittää Sami Salmea, joka on aina kannustanut ja uskonut osaamiseeni.

Seuraavaksi siirryin sommelieriksi Ravintola Nokkaan, jossa todella sain kehittää osaamistani. Ari ja Terhi luotsaavat upeaa ravintolaa. Ylpeydellä ja lämmöllä muistelen neljää vuottani Ravintola Nokassa.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Helppo kysymys, Pelle Janzon ja Hanasaaren Soppa-olut, joka on keittiömestari Henrik Österbergin gastronominen taidonnäyte. Jos asiakas mieluummin haluaa viiniä, suosittelen lasillista Barberaa. Hyvä mieli on taattu!

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Ravintola Platsin kabinetissa istui arvovaltainen seurue nykyisiä ja entisiä ministereitä sekä maamme ylintä yritysjohtoa. Illallinen oli venynyt ja muutamia vakavahenkisiä keskusteluja vielä käytiin.

Saman aikaisesti ison yrityksen juhlat käynnistyivät railakkaasti viereisessä pääsalissa. Salissa räjähti soimaan Raptorin ikoninen ”Oi beibi, nyt taisin keksiä, voisimme kokeilla ryhmäseksiä…” Kabinetin vieraat kivettyivät ja tilanne oli jännittynyt.

Totesin, että ”Nyt tarvitaan lisää viiniä”. Yksi ryhmästä purskahti nauruun ja sanoi, että onneksi Hanasaaressa kauppa käy.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Olisin halunnut tavata edesmenneen Didier Dagueneaun. Ihailen valtavasti hänen persoonaansa ja toimintafilosofiaansa. Mielestäni hän oli yksi huikeampia viinintuottajia.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä.

Olin ystäväni Romain Benoitin luona illallisella. Romain valmisti Burgundin pataa ja nautimme sen kanssa Chambolle-Musigny Pinot Noiria. Usein parhaat viinikokemukset koetaan ystävien ympäröimänä.

Olen suuri Barolo-fani. Istuimme pitkän pöydän ympärillä ystäväporukalla. Söimme leikkeleitä, juustoja, nauroimme tyhmille vitseille ja nautimme Giacomo Fenocchion Bussia Baroloa. Viini oli ikääntynyt upeasti ja oli ihan napissa.

Tätä kirjoittaessani istuskelen verkkareissa keittiön pöydän ääressä. Teimme juuri maailman parasta sitruunarisottoa ja mieleni teki sitruksista ja hapokasta ihanaa Nahen rieslingiä. Onneksi jääkaapista löytyi Gut Hermannsbergin Riesling.

Arkkitehti ja muotoilija Josef Frankin sanoin: ”Ympäröi itsesi asioilla joista nautit, silloin ne myös sopivat toisiinsa”.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Olen suuri Negronin ystävä. Jos mahdollista pyydän sen Cocchi Vermouthilla. Mikään ei ole parempaa kuin hyvin tehty Negroni.