Maaliskuun 2024 sommelier on Samuel Muir

Maaliskuun sommelier Samuel Muir

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Samuel Muir ja työskentelen helsinkiläisessä Ravintola Palacessa sommelierina.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Ensimmäinen kosketus alaan oli ysiluokan tet-jaksolla, jonka suoritin erään hotellin aamiaistarjoilijana. Ehkä ajatus ravintola-alasta jäi kummittelemaan siitä.

Pari vuotta lukiosta valmistumisen jälkeen heräsi taas kiinnostus alaa kohtaan ja päädyin kesätöihin takaisin samaisen hotellin ravintolaan, jossa tet-jakson suoritin. Sen jälkeen tie vei kokin opintoihin ravintolakoulu Perhoon ja siitä taas mutkan kautta takaisin ravintolasaliin, missä innostus ja kiinnostus viiniä kohtaan syttyi.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Juuri nyt menulla oleva kampasimpukka-annos, jossa on norjalaista kampasimpukkaa, dashivanukasta, tryffelillä maustettu sienireduktio, sekä kotimaisia sieniä ja Shiro Misoa.

Siihen kylkeen Palo Cortado -sherry. Umamia, umamia ja umamia. Hyvälle sherrylle on aina paikka ruokapöydässä.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Jean-François Coche-Dury. Kirurgisen tarkkaa viinintekoa, josta ei Chardonnay paljon parane.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Blinejä, mätiä ja samppanjaa. Kohtuu raskasta ja rasvaista talviruokaa, jota samppanjan happo ja kupla kivasti keventää. Tällä hetkellä eritoten maistuu Les Frères Mignonin tuotokset.

Napolilainen pasta alla genovese ja Mastroberardinon Villa dei Misteri 2010. Kypsä, mutta silti yhä hapokas ja hieman tanniininen punaviini, joka kantaa pitkään sipulissa hautuneen liharagun makeutta, pehmeyttä ja runsautta.

Wieninleike, paistinperunoita ja Moselin kabinett Rieslingiä, esimerkiksi Willi Schaeferin Graacher Himmelreich 2022. Tarvitseeko tätä edes perustella? Yksinkertaisesti toimii!

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Dry Martini, sitruunalla. Klassikko, joka maistuu sekä aperitiivina että illallisen jälkeenkin. Joskus ilman ruokaakin.