Maaliskuun 2025 sommelier on Olga Pietala

Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Olga Pietala ja toimin ravintolapäällikkönä sekä vastaan viinilistastamme yhdessä apulaisravintolapäällikkömme Henryn kanssa Ravintola Salutorgetissa.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Olga: Päädyin alalle niin sanotusti vahingossa, olen koulutukseltani leipuri-kondiittori ja restonomi. Pikkuhiljaa viinit veivät mukanaan ja lopulta sain enemmän vastuuta viinilistasta sekä pääsin mukaan tastingeihin, jotka vahvistivat kiinnostusta viineihin. Tastingien myötä tietoni viineistä lisääntyi ja lopulta huomasin olevani vastuussa viinilistasta ja koonneeni sinne melkein 200 viiniä.
Henry: Koronan jälkeen kun useat ammattilaiset olivat vaihtaneet muihin töihin, huomasin oman osaamiseni olevan parempi kuin monilla muilla, joten tilaa edetä uralla eteenpäin oli enemmän ja pääsin kehittämään itseäni erityisesti viinien parissa.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?
Tällä hetkellä listalla hyviä pareja ovat saksalaiset Rieslingit muikkujen kanssa tai Sancerre perinteisen skagenin kanssa.
Keräämme listalle yleensä myös hieman erikoisempia viinejä ja harvinaisuuksia, esimerkiksi Riversaltes Tuile 2007 juustojen kanssa oli talven yksi suosikkiparituksistamme tai Hamachi Taco ja Pohjois-Italian Sauvignon Blanc.
Viinilistamme ei välttämättä myöskään tarvitse aina ruokaa, vaan siitä voi nauttia ihan vain hyvässä seurassakin baarin puolella.
Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!
Olga: Siitä on jo kohta 10 vuotta, mutta eräs seurue kiitti palvelusta laulamalla laulun kiitokseksi. Se oli erikoinen ja hieno hetki, koska olin silloin juuri vasta aloittanut työt tarjoilijana.
Henry: Ei yhtä erityistä, mutta aina kun pääsee avaamaan jotain vanhaa ja erityistä viiniä asiakkaille erityisissä tilaisuuksissa – esimerkiksi samppanjan sapelointi.
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Olga: Aika monta viinintekijää on tullut jo tavattua vuosien varrella, mutta Weingut Joh.Jos. Prum viinitilalla olisi hieno päästä vierailemaan. Makeat ja hapokkaat Rieslingit ovat ehdottomasti lemppareitani heti Burgundyn Chardonnay-viinien jälkeen.
Henry: Jo edesmennyt Louis Latour, legendaarinen viinintekijä legendaariselta alueelta. Myös Emidio Pepe Italiasta olisi hieno tavata: vaatimaton herra, mutta viinejä löytyy nykyään maailman huippuravintoloista.
Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!
Listallamme oli viime vuonna Pelle Janssonista hieman pienempi versio (Lilla Pelle) ja yhdistimme sen roseesamppanjan kanssa. Muikunmädin, sipulin, viiriäisen keltuaisen sekä briossin yhdistelmä hapokkaan roseesamppanjan kanssa oli jotain maagista, jota on vaikea selittää.
Sain myös kerran Vinkkelissä kermaista, täyteläistä ja melko suolaista maa-artisokkakeittoa ja olimme valinneet pullon makeaa Kabinett Rieslingiä ilman sen suurempia odotuksia parituksesta. Tuo keitto ja viini on silti yksi parhaista maistamistani parituksista ikinä. Joku siinä suolaisen ja makean yhdistelmässä toimi niin hyvin, että edelleen mietin sitä keittoa, kun puhutaan parituksista.
Blini metsäsienisalaatilla sekä kirsikkapuutynnyreissä kypsytetty Sancerren roseeviini yllätti todella positiivisesti. Sekä viini että ruoka tuovat toisistaan parhaat puolet esiin.
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
Henry: Clover Club, klassikko on aina klassikko.
Olga: Negroni Tonic. Italian “koti-ikävä” ja matkakuume helpottuu hieman aina, kun saa negronia ja tonicilla juoma pidentyy ja maku pyöristyy kivasti.