Marraskuun 2018 sommelier on Juulia Eloranta

Sommelier Juulia Eloranta

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Juulia Eloranta ja työskentelen Tampereella Ravintola C:ssä.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Päädyin alalle monen sattuman kautta. Alun perin valmistuin ravintolakokiksi, mutta hyvin varhaisessa vaiheessa opintojani huomasin salipuolen olevan itselle oikeampi paikka. Tein monipuolisesti salipuolen töitä restonomiopintojeni ohella, tiskarista ja blokkarista aina brekutarjoilun ja bankettien kautta á la carteen ja baariin.

Sommelier minusta tuli niin ikään sattumalta, kun C:hen kaivattiin uutta Mattia Matin saappaisiin herra Kuukkanen-Fagerin siirryttyä puuhastelemaan korttelin verran pohjoisempaan suuntaan Rautatienkadulla. Joku keittäjäpoika sitten muisti, että joskus C:n keittiössä oli ollut harjoittelijana joku viinistä kiinnostunut Juulia, että kysytäänkö sitä. Tässä sitä nyt ollaan.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Kokeilemisen arvoista menussa on ehdottomasti rapeaksi paistettu lähijärven hauki tillihollandaisen, karamellisoidun ja grillatun kaalin sekä kuminalla maustetun perunan kera.

Rieslingviikkojen aikana olemme kaataneet tälle annokselle luonnollisesti sitä itseään, mutta miksei raikas, rapsakka ja pienesti pippurinen Itävallan Grüner Veltliner olisi aivan yhtä pätevä seuralainen? Vieläpä natumallisena ja suodattamattomana, kamptalilaisten Martin ja Anna Arndorferin handcrafted-sarjasta.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Vaikea kysymys. Vaikka viime aikojen natural-meininki alkaa mielestäni käydä vähän väsyneeksi, olen samaan aikaan äärimmäisen viehättynyt tiettyjen viljelijöiden mielettömän omistautuneesta ja intohimoisesta suhtautumisesta biodynaamisuuteen, kaikkine planetaarisine energioineen ja kosmisine voimineen. Vastaan biodynaamisuus äärimmilleen vietynä.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?
Jos olisin viini, olisin varmaankin eri viini eri päivinä, eri vuorokauden aikoina ja eri tilanteissa, fiiliksestä riippuen. Tätä kirjoittaessa oloni on Retsina. Älkää kysykö miksi, en tiedä itsekään.