Marraskuun 2024 sommelier on Anitta Lahtinen
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Anitta Lahtinen ja työskentelen ravintolapäällikkönä Rouhea Ravintola Roastissa Tampereen Tammelassa.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Olen tehnyt näitä ravintolahommia noin parikymmentä vuotta, ja siinä sivussa tietenkin viinit ovat tulleet mukaan jokapäiväiseen työhöni. Meillä viinilistat suunnitellaan usein yhdessä useamman toimittajan kanssa ja sopivaksi sen hetken ruokalistaan. Siinä samalla saa myös paljon nippelitietoa itselleen eri viineistä ja niiden tarinoista maailmalta.
Ravintolahommiin olen ajautunut alun perin äitini kautta. Olin jo kouluikäisenä töissä äitini yrityksissä lounasvuoroissa sekä viikonloppuisin pitopalvelua tekemässä häistä hautajaisiin ja kaikkea siltä väliltä. Tuo koulu oli aika kova nuorelle tytölle, mutta sainpahan yrittäjämäisen otteen työntekoon jo varhaisessa vaiheessa. Olen siitä kyllä kovin kiitollinen äidilleni.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?
Oma suosikkini on ehdottomasti rapukeitto ja Hauki Wallenberg, näiden kanssa pirskahteleva Vinho Verde ja avot!
Nyt syksyllä saatiin listalle myös poron maksaa, mikä heittikin itselle haasteen löytää jokin oivallinen kaveri, mutta löytyipä sekin Portugalista: Altitude by Duorum Red, joka on Joao Portugal Ramosin tuottama viini Portugalin korkeimmilta tarhoilta.
Meillä on kovin lihapainotteinen tarjonta, joten ei pidä unohtaa klassista pippuripihviä, joka tarvitsee parikseen luonnetta: ihastuttava Amarone tai jenkkiblendi Gnarly Headilta, molempi parempi.
Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus työurasi varrelta!
Voi että, olen lukemattomia kertoja ollut kyyneleet silmissä serviisissä asiakkaan kanssa keskustellessani. Viimeksi tällainen keissi oli keväällä, kun asiakas pyysi kolmen hengen seurueella kattamaan neljännen viinilasin hetki sitten menehtyneelle siskolleen. Siinä aukesi kyynelkanavat täysin varoittamatta ja riesling kaadettiin myös neljänteen lasiin.
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Joku oikein perinteikäs, pitkän historian perhetilan viinintekijä Italiasta ja sen vastapainoksi joku todella moderni villikortti.
Kerro kolme omaa suosikkiasi syksyyn sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!
Olen henkeen ja vereen punaviinityyppi! Sellaiset suoraan sieluun menevät, tömäkät, intensiiviset ja ikenet kuivattavat tanniinit omaavat viinit on lemppareita ja taikasanat ovat liha, suklaa ja juusto!
Muutoin en juurikaan hifistele itsekseni, vaan tykkään antaa ne kokemukset suoraan asiakkaalle. On ihanaa kuulla, kun joskus villitkin suositukset on menneet nappiin!
Kotona kuitenkin mieluiten kääriydyn torkkupeittoon sohvalle ja otan sen viinin viininä nautiskellen.
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
Cocktaileja tulee käytettyä harvakseltaan, mutta silloin kun on se hetki, tykkään klassisista juomasekoituksista ilman turhaa kikkailua. Hyvä ja laadukas GT tai Whiskey Sour toimii aina!