Syyskuun 2018 sommelier on Henna Kolehmainen

Sommelier Henna Kolehmainen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Mie olen Kolehmaisen Henna ja työskentelen Ravintola C:ssä Tampereella.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Päädyin alalle täysin vahingossa hakiessani lisätöitä Helsinki-Vantaan ravintolamaailmasta ja yllätyksekseni sen työpaikan myös sain. Sommelieriksi tie onkin ollut hiukan pidempi ja määrätietoisempi. Rakkaus ravintola-alaan syttyi jo ensimmäisessä työpaikassani, mutta viinikärpänen pääsi puraisemaan toden teolla vasta tuossa muutama vuosi sitten. Siitä asti olen aktiivisesti viinejä opiskellut ja kasvanut tarjoilijasta sommelierharjoittelijaksi.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Ceen listalta suosittelisin eritoten meidän kalaruokia ja oma suosikkini on meidän toinen pääruokamme Hauki, joka tarjoillaan tillihollandaisen ja kaali-perunapaistoksen kanssa. Lasiin voisin kaataa esimerkiksi Immisch-Batteriebergin Escheburg Rieslingiä Saksan Moselista vuodelta 2016.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Naturalviinit ja ilmaston lämpenemisen myötä uusien viinialueiden ilmaantuminen ja vanhojen muuttuminen ovat ollet mielenkiintoisia asioita jo useamman vuoden ajan. Ne jatkavat varmasti hämmästyttämistään vielä tulevinakin vuosina.

Näiden lisäksi minua kiinnostavat kuluttajien maku, joka näyttäisi olevan menossa keveämpään suuntaan jo useampaa vuotta putkeen. Lisäksi viinin pakkaamiseen liittyvät seikat, nyt kun viinit matkustavat ympäri maailmaa joka vuosi aina vain enemmän. Perinteiset lasipullot ja korkit eivät ole ne kaikista kestävimmät, kustannustehokkaimmat tai ekologisimmat astiat viinin kuljetukseen.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Jos saisin kunnian olla viini, haluaisin nähdä itseni esimerkiksi Samuel Billaudin Chablis Premier Cruna. Viininä, joka on pirteän hapokas ja mineraalinen, mutta jossa on samaan aikaan lämpöä ja syvyyttä.

Tällä hetkellä olisin vielä nuori esimerkiksi 2015 vuoden vuosikertaa oleva yksilö, jolla on vielä kehityttävää ja jonka täysi potentiaali ei ole vielä päässyt esille. Ennen kaikkea tyylikäs ja ajaton viini, joka itsekin toivoisin jokin päivä olevani.