Syyskuun 2019 sommelier on Antero ”Mussukka” Niemiaho

Antero "Mussukka" Niemiaho

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Antero ”Mussukka” Niemiaho. Työskentelen Ravintola Murussa Helsingissä.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle? Sain ensimmäisen työpaikkani lasien kiillottajana, katselin sommelierien työtä ja pääsin maistelemaan erilaisia viinejä. Tuolloin en ymmärtänyt viinistä vielä paljoa, mutta viinien maailma imaisi nopeasti sisäänsä. Viinit ovat niin monimuotoisia ja niissä on paljon opiskeltavaa, mikä innostaa lukemaan.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä.

Tryffelirisotto ja Seguin Lavaux St. Jacques 2001: Klassikkoyhdistelmä, joka tuo syksyisen tunnelman Ravintola Murun baarissa. Viinin kypsä, maanläheinen makumaailma täydentää mahtavasti tryffelin makua. Risoton täyteläisyyttä keventää upeasti viinissä tallella oleva hapokkuus.

Brie de Meaux ja Eric Bordellet Poire Granit: Yhdistelmässä upea siideri hedelmäisellä maullaan toimii kuin päärynähilloke, se raikastaa juustoa. Kevyet kuplat leikkaavat juuston rasvaisuutta.

Maa-artisokkakeitto ja Barbeito Sercial 10y Madeira: Kuiva ja hapokas madeira tuo tasapainoisen lisän keiton kermalla höystettyyn makuun. Paahdettu maa-artisokka ja Madeiran pähkinäinen maku leikkivät kivasti yhteen.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi? Natuviinien ja perinteisten viinien yhtäläisyydet ja eroavaisuudet. Suurin osa maailman huippuviineistä on tehty ”naturaalein” menetelmin, niitä kuitenkin pidetään klassisen viinimaailman kulmakivinä, kuten Chateau Rayas.

Millainen on hyvä sommelier?

Hyvä sommelier on ennen kaikkea asiakaslähtöinen: hänen täytyy tietää viineistä, mutta asiakkaalle pitää osata kertoa asioita, jotka kiinnostavat juuri kyseistä asiakasta. Sommelierin tulee myös osata yhdistää ja perustella omat ruoka-juoma -yhdistelmät. Näin ei aina valittaisi kaikkein klassisimpia juoma-ruoka -pareja, vaan löytyisi uusia ja yllättäviäkin yhdistelmiä. Sommelier on ravintolan connoisseur: tietää viinien lisäksi sikareista, kahveista, väkevistä alkoholeista, ruuasta sekä niiden tarjoilusta.

Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?

Viini minkä valitsisin, on Riesling Saksasta. Haluaisin jättää päätöksen tähän, sillä siitä on lähes tulkoon kaikeksi: sitä löytyy kuohuvana, runsaampana sekä makeampana. Kuitenkin jos vain yksi täytyisi valita niin aavistuksen snobin persoonani takia valintani olisi huipputuottaja Egon Müllerin Scharzhofberger Kabinett. Se on raikas, tyylikäs ja kypsytyspotentiaalia on hyvinkin runsaasti.