Syyskuun 2023 sommelier on Laura Laaksonen
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Laura Laaksonen ja työskentelen sommelierina ja vuoropäällikkönä Ravintola Smörissä Turussa.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Muistan olleeni jo lapsuudessani innostunut ruoanlaitosta ja päädyinkin nuorena kesätöihin ravintola-alalle. Aloitin tiskarina, mutta pian huomasin poistuneeni tiskinurkasta keittiön puolelle ja tämä johtikin sitten kokkiopintoihin. Olin melko ujo, eikä mieleeni vielä tällöin juolahtanut salin puolella työskentely lainkaan.
Valmistumiseni aikoihin sain töitä silloisen kotikaupunkini arvostetusta pienestä ravintolasta, ja päädyin (hieman vastahakoisestikin) tekemään muutaman vuoron salin puolella.
Tällöin jokin lamppu syttyi ja löysin kutsumukseni asiakkaiden parissa. Ihastuin tarjoilussa tunnelman luomiseen ja ennen kaikkea erilaisten ihmisten kohtaamiseen. Tällöin myös innostukseni viineihin heräsi, ja aloin ottaa niistä enemmän selvää.
Alalla olen viihtynyt viitisentoista vuotta ja nykyiseen työhöni viinien parissa olen kasvanut oppimalla ihmisiltä, kokeilemalla ja kouluttautumalla. Esimerkiksi WSETin koulutukset ovat olleet erittäin hyödyllisiä.
Huikeinta ja tärkeintä työssäni on päästä luomaan elämyksiä ja nähdä miten onnelliseksi hyvin onnistunut tilaisuus voi asiakkaan tehdä. Parasta viineissä, ja ruoan ja juoman yhdistämisessä, on päästä käyttämään luovuutta ja aisteja ja oppia joka päivä jotain uutta. Tässä ei voi koskaan tulla valmiiksi, ja se pitää myös kiinnostuksen yllä.
Tarjoamme Smörissä viinipaketin lisäksi myös holitonta vaihtoehtoa, ja olenkin päässyt käyttämään luovuutta ja kekseliäisyyttä kehitellessäni juomapareja annoksille erilaisten mehujen, cocktailien ja teejuomien muodossa.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?
Ensisijaisesti suosittelen nauttimaan pitkän Signaturemenumme juomapaketin kanssa, mutta yksittäisistä annoksista nostaisin esille menneen kesän kalapääruokamme, Taimenta en papillote. Annoksessa on ihania naattivihanneksia ja jumalainen parsavoikastike.
Tälle täydellinen viinipari on upean Von Winningin Imperiale Sauvignon Blanc, Saksan Pfalzista. Tammessa kypsynyt sauvignon blanc on ihastuttavan aromaattinen, ja tammi tuo viiniin syvyyttä ja pähkinäisyyttä.
Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!
Näitä on kertynyt vuosien varrella valtava määrä. Ensimmäisenä mieleen tulee melko tuore kohtaaminen, jossa asiakkaan kanssa jutusteltaessa kävi ilmi hänen omaavan mittavan suuren viinikokoelman, ja viinejä oli ehditty keräilemään vuosikymmeniä.
Oli huikean inspiroivaa kuulla tarinoita hänen viinitilavierailuistaan ja vuosien varrella maistetuista erittäin vanhoista vuosikerroista.
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Tästä listasta saisi helposti vaikka kuinka pitkän, mutta kun nyt valitaan yksi, niin olisin ehdottomasti halunnut tavata jo edesmenneen, Loiren legendan Didier Dagueneaun. Ihailen valtavasti hänen rohkeuttaan ja periksiantamattomuuttaan tehdä asiat täysin omalla tavallaan.
Kerro 3 omaa suosikkiasi tähän ajankohtaan sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!
Tähän poimin kolme suosikkiani Smörin uudelta syysmenulta.
- Merilevävanukas, grillattua kanan sydäntä ja metsäsieniä
Annoksessa parasta on aromaattinen, sopivan mausteinen lämmittävä kanaliemi ja paljon umamia. Juran alueen vähän runsaampi, mutta silti raikas Crémant on tälle annokselle nappivalinta.
Rakastan Juran alueen viinejä, etenkin syksyisin. Viinissä pitää olla riittävästi runkoa ja täyteläisyyttä ja kuplat raikastavat kokonaisuuden.
- Norjalaista kampasimpukkaa ja herukoita
Tämän hetken ehdoton suosikkini, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Paistetun kampasimpukan päälle lusikoidaan täyteläistä beurre blancia erilaisilla herukoilla maustettuna. Herkän simpukan maut pääsevät oikeuksiinsa pehmeän kastikkeen ja herukoiden kanssa aivan upeasti.
Lasiin kaadellaan Loiren Chenin Blancia. Esimerkiksi Chateau Plaisancen Anjou Ronceray toimii upeasti, sillä viinissä on huikea hapokkuus joka keskustelee kirpeiden marjojen kanssa. Tammikypsytys puolestaan antaa pyöreyttä ja runsautta.
- Omenaa ja rosmariinia
Syksyisessä jälkiruoassa on kuohkea oliiviöljykakku, rosmariinijäätelöä ja rosmariinilla maustettua haudutettua omenaa.
Annos on täyteläinen ja makea, joten ehdoton suosikkiparini sille on kotimainen jääsiideri. Suorastaan tyrmäävän hapokas ja silti karamellisen makea siideri tuo mukavaa vastapainoa ja korostaa ihanasti rosmariinin makua.
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
Rakastan ginipohjaisia juomia, ja klassinen, pirteä Gimlet toimii aina.
Täytyy mainita myös, että alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien suosio on jatkanut kasvuaan jo pidemmän aikaa ja tästä trendistä olen erittäin mielissäni.
Markkinoille on tullut toinen toistaan kiinnostavampia holittomia tuotteita, ja uskon että näiden valikoima ja laatu tulee kasvamaan entisestään. Hyvän alkoholittoman cocktailin kehittely on mukavan luovaa ja haastavaa puuhaa.
Valokuva: Arto Arvilahti